Lähihoitaja hieroi hoidettavaa alapäästä – nainen järkyttyi pahasti teosta

35-vuotias lähihoitajana työskennellyt mies käytti seksuaalisesti hyväkseen naista, joka oli kotihoidossa ja jonka luona mies kävi tekemässä töitä. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi lähihoitajan viime viikolla kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Seksuaalinen hyväksikäyttö tapahtui toukokuussa 2020 Helsingissä.

Lähihoitajana työskennellyt mies oli lähetetty henkilöstöpalveluyrityksen vuokratyöntekijänä kotihoidon asiakaskäynnille uhrin kotiin. Nainen tarvitsi sairauksiensa ja liikuntarajoitteensa takia säännöllistä kotihoitoa kaikkiin arkisiin askareisiin, myös syömiseen ja peseytymiseen.

Uhria kuultiin esitutkinnassa kotonaan ja hänen kuulemisensa taltioitiin videolle. Nainen kertoi kuulemisessa, että hän nukkuu ja viettää päivät tuetussa nojatuolissa, josta hän liikkuu rollaattorin avulla ainoastaan tarpeilleen parin askeleen päässä olevaan siirrettävään wc-istuimeen.

Nainen pelästyi pahasti

Lähihoitajamies kävi naisen luona jo kahtena päivänä ennen seksuaalista hyväksikäyttöä. Tuolloin kaikki sujui hyvin.

Tekopäivän hoitokäynnissä ei ollut kyse asiakkaan pesusta, vaan tuolla käynnillä lähihoitajan kuului hoitaa naisen ihoa ja rasvata naisen vatsan ja nivustaipeiden iho niin, että naisella oli housuvaipat jalassa. Taipeisiin kohdistuvan rasvauksen yhteydessä mies alkoi kuitenkin ilman lupaa hieroen koskettelemaan naista klitoriksen alueelta siten, ettei välissä ollut vaatteita tai vaippaa.

Kuulemisessaan nainen kertoi, että kommunikointi lähihoitajan kanssa oli sujunut normaalisti ja keskustelu oli käyty suomeksi. Naisen mukaan lähihoitaja oli "kauhean kiva ihminen" ja sen takia nainen pelästyikin tapahtunutta.

Nainen käytti tapahtuma-aikaan housuvaippaa, jota piti laskea hieman puhdistuksen ja rasvauksen ajaksi. Mies kuitenkin laski vaippaa normaalia alemmas. Lisäksi lähihoitaja pyysi naista laittamaan jalkojaan levälleen mahdollisimman pitkälle sivuille.

Nainen ihmetteli tätä, koska jalkojen levittäminen ei ollut tarpeen ihon puhdistamiseksi ja rasvaamiseksi. Kukaan ei ollut koskaan ennen antanut tällaista ohjetta naiselle.

Lisäksi hoitotoimenpiteeseen ei tuona päivänä kuulunut intiimialueen puhdistamista tai rasvaamista.

Naisen mukaan lähihoitaja seisoi toimenpiteen ajan hänen edessään. Mies alkoi yhtäkkiä puhua puhdistamisesta ja hankaamaan hänen klitoristaan omituisesti kumihanskat kädessään.

Nainen pelästyi tilannetta niin pahasti, ettei hän saanut sanottua mitään. Mies jatkoi klitoriksen hankaamista naisen mukaan aivan tarpeettomasti. Tilanne oli naiselle järkyttävä.

Järkytyksensä vuoksi nainen ei osannut arvioida, kauanko tilanne kesti. Nainen oli vain odottanut hiljaa, että tilanne menisi nopeasti ohi. Hän koki, että häntä kohdeltiin todella väärin.

Lopulta mies lopetti ja lähti pois.

Heti seuraavana aamuna nainen kertoi asiasta henkilökohtaiselle avustajalleen. Sitä ennen hän ei voinut puhua asiasta järkytyksensä vuoksi mitään kenellekään.

Nainen oli ollut 4-5 vuotta tuolissa hoidettavana eikä koskaan ennen ollut tapahtunut mitään vastaavaa.

Tapahtuneen jälkeen nainen oli niin järkyttynyt, että hän heräili öisin ja kuvitteli jonkun liikkuvan asunnon eteisessä. Lisäksi hän oli huolissaan siitä, miten vanhukset pärjäsivät kyseisen lähihoitajamiehen kanssa. Tapahtuneen jälkeen naiselle luvattiin, että hänen luokseen ei tulisi ainakaan vähään aikaan mieshoitajaa.

Mies kertoi vain tehneensä työnsä

Lähihoitajamies kertoi oikeudessa, että hänelle oli etukäteen kerrottu, miten naista kuului hoitaa ja mitä hänen luonaan kuului tehdä. Miehelle oli myös kerrottu, että kyseessä oli vaikea henkilö. Kaikki oli kuitenkin mennyt hyvin.

Mies oli pessyt naisen kaksi päivää ennen seksuaalista hyväksikäyttöä pesulapuilla nojatuolissa. Tuolloin hän kertoi huomanneensa, että naisen iho oli todella huonossa kunnossa ja rikki rintojen ja nivusten alueelta.

Lähihoitajan mukaan nainen oli ollut todella tyytyväinen hänen antamaansa hoitoon kahtena tekoa edeltäneenä päivänä.

Tekopäivänä mies kertoi tehneensä työnsä ja laittaneensa rasvaa naisen nivusiin. Hän leikkasi kiristäviä housuvaippoja resorista väljemmiksi.

Mies kiisti koskeneensa naista klitoriksen alueelle. Hänen mukaansa hän teki vain sen, mikä kuului hoitosuunnitelmaan.

Lähihoitajan mielestä naisesta ei ollut pidetty kunnolla huolta, koska hänen ihonsa oli ollut niin huonossa kunnolla.

Miehen mukaan nainen saattoi tehdä valituksen hänestä, koska nainen ei ollut halunnut enää luokseen mieshoitajaa.

Omahoitaja näki naisen järkytyksen

Oikeudessa kuultiin todistajana myös naisen omahoitajaa, jolle nainen kertoi tapahtuneesta. Omahoitajan mukaan nainen oli ollut hyvin hämmentynyt, peloissaan ja järkyttynyt tapauksen vuoksi.

Omahoitajan mukaan naisen hoitoon kuului nivusten ja reisien puhdistus ja rasvaus, mutta alapään pesusta nainen huolehti itse.

Kotihoidon esihenkilön mukaan nainen ei ollut ennen tekoa toivonut luokseen vain naishoitajia. Tämä toive syntyi vasta tapahtuneen jälkeen.

Oikeuden mukaan nainen kertoi tapahtuneesta uskottavalla ja realistisella tavalla. Kertomuksesta ei myöskään välittynyt sellaista kuvaa, että nainen olisi halunnut kostaa mieshoitajalle.

Käräjäoikeus piti naisen, hänen omahoitajansa ja kotihoidon esihenkilön kertomuksia uskottavina ja luotettavina.

Oikeus myös totesi, että kotihoidossa ollut nainen oli täysin riippuvainen säännöllisestä ulkopuolisesta hoidosta ilman minkäänlaista mahdollisuutta puolustaa itseään. Lähihoitajamies oli myös tästä tietoinen.

Käräjäoikeuden mukaan lähihoitaja käytti asemaansa hyväkseen ja sai naisen alistumaan hoitotoimenpiteiden varjolla seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukanneen teon kohteeksi.

Kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi mies määrättiin maksamaan uhrille 1200 euroa korvauksia kärsimyksestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat