Mainos

Hallitus lykkää parlamentin Brexit-äänestystä varman tappion edessä – uutta kansanäänestystä ei ole tulossa

1:22:34

Britannian parlamentin äänestys brexit-sopimuksesta lykkääntyy. Äänestystä oli alunperin suunniteltu huomiselle.

Pääministeri Theresa May ilmoitti alkuillasta parlamentissa. May sanoi, että uutta ajankohtaa äänetykselle ei ole vielä päätetty.

Parlamentissa on ollut huomattavaa vastustusta Brexit-sopimusta kohtaan. May myönsi asian tänään itsekin.

Mayn mukaan äänestystä oli lykättävä, koska erosopimus olisi kaatunut varmuudella huomisessa äänestyksessä.

Parlamentin istunto oli kaikkiaan hyvin meluisa ja alahuoneen puhemies joutui useita kertoja vaatimaan kovaäänisesti hiljaisuutta saliin Tämä tapahtui sekä Mayn puheen, että muutamien kansanedustajien puheenvuorojen aikana.

May: Irlannin raja pysyy avoimena

May kiinnitti huomiota Pohjois-Irlannin rajaan, joka on neuvotteluissa kenties eniten hiertänyt kysymys. Nyt esillä olevassa sopimuksessa Pohjois-Irlannin ja Irlannin raja pysyisi avoimena.

Mayn mukaan rajan pysyminen avoimena on välttämätöntä jatkossakin. Hän sanoi kaksi vuosikymmentä kestänyt rauha Pohjois-Irlannissa riippuu paljolti rajan avoimena olemisesta. Rajan avoimmuus kuitenkin ärsyttää monia parlamentin jäseniä, jotka kannattavat nykyistä sopimusta kovempaa eroa.

May vakuutti hallituksen olevan kuitenkin sitoutunut siihen, ettei Irlantiin tule niin sanottua kovaa rajaa raja- ja tullitarkastuksineen.

May sanoi, että Britannian EU-eron läpivienti on hänen velvollisuutensa. Hallitus aikoo seuraavaksi yrittää hankkia lisävaltuuksia, jotta Brexit-sopimukseen voitaisiin vielä tehdä parlamentin vaatimia täydennyksiä.

May painotti, että EU-ero tapahtuu varmuudella 29.3.2019.

May sanoi kuunnelleensa parlamentin jäsenten mielipidettä sopimusta neuvotellessa. Lause sai aikaan naurunremakan kansanedustajien keskuudessa. Kansanedustajat vaativat Mayta ottamaan huomioon, että valtaosa kansanedustajista vastustaa nyt esillä olevaa Brexit-sopimusta.

May: Uutta kansanäänestystä ei tulossa

May lupasi jälleen kunniottaa vuoden 2016 brexit-äänestyksen tulosta. Uutta kansanäänestystä ei ole Mayn mukaan tulossa. Useampi kansanedustaja vaati tänäänkin uutta brexit-kansanäänestystä. Erityisesti vaatimuksia uudesta kansanäänestyksestä kuultiin parlamentin kolmanneksi suurimman puolueen Skotlannin kansallispuolueen edustajilta.

May sanoi, että uuden kansanäänestyksen vaatijat vaarantavat kansakunnan yhteynäisyyden.

– Mielestäni on tärkeää noudattaa kansanäänestyksen tulosta. Mielestäni kyse on luottamuksesta poliitikkoja kohtaan. Monet äänestivät ensimmäistä kertaa vuosiin ja luottivat, että poliitikot toteuttavat heidän tahtonsa. Uusi äänestys aiheuttaisi merkittävän vähenemisen uskossa demokratiaamme.

May sanoi, että hallitus jatkaa tällä viikolla keskusteluita brexit-sopimuksesta.

Oppositiojohtaja, työnäenpuolueen Jeremy Corbin arvosteli yhä kovasanaisesti sopmimusta. Corbin sanoi hallituksen olevan kaaoksessa, ja että se ei ole enää tomintakykyinen. Corbinin mukaan erosopimus on vahingollinen Britannian taloudelle ja demokratialle.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja