Ukrainan sodan tapahtumat 11. heinäkuuta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 11. heinäkuuta.

  • Ukrainan asevoimat suunnittelee vastahyökkäystä Hersoniin
  • Brittitiedustelu: Venäjän tykistö jatkaa Slovjanskin tulittamista
  • Von der Leyen: EU:n valmistauduttava Venäjän kaasun täydelliseen katkaisuun
  • YK: Lähes 9 miljoonaa ihmistä paennut Ukrainasta
  • Venäjä kokoaa reservijoukkoja
  • Ukraina: Venäjä menetti päivässä 300 sotilasta
  • Venäjän nukkehallinto asetti Hersoniin uuden hallinnollisen johtajan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Tiistain seuranta löytyy täältä.

19.52: Ukraina vaatii lisää asetoimituksia rangaistakseen Venäjää helpotetusta kansalaisuuden hakemisesta

Venäjä ilmoitti aiemmin tänään laatimastaan uudesta asetuksesta, jonka avulla ukrainalaisten on aiempaa helpompaa ja nopeampaa hakea Venäjän kansalaisuutta. Ukraina pyytää vastatoimena länttä asettamaan Venäjälle uusia pakotteita ja tehostamaan raskaiden aseiden lähetyksiä Ukrainalle.  

Lausunnossaan nettisivuillaan, ulkoministeriö kuvaili Venäjän toiminnan olevan loukkaus Ukrainan suvereniteettia kohtaan ja kansainvälisten oikeusperiaatteiden vastaista.

17.31: Venäjän ohjusiskussa kuolleiden määrä noussut 26:een Tshasiv Jarissa 

Uhriluku on noussut 26:een Venäjän ohjusiskun kohteeksi joutuneessa asuintalossa Tshasiv Jarin kaupungissa itäisessä Ukrainassa. Pelastustyöt nelikerroksisen asuinrakennuksen raunioissa ovat jatkuneet viikonlopusta asti.

Venäjän arvioidaan yrittävän nyt tunkeutua syvemmälle Donetskin alueelle vahvistaakseen otettaan koko itäisellä Donbassin alueella.

16.44: Ukrainalaismedia: Noin 7 200 ukrainalaista sotilasta on raportoitu kadonneeksi

Asiasta kertoi medialle Oleh Kotenko. Hän sanoo, että kadonneita sotilaita on raportoitu puhelinkeskukseen nyt 7 200. Suurimman osan heistä arvellaan olevan Venäjän vankeja. Asiasta uutisoi The Kyiv Independent. Kotenko on erityisolosuhteissa kadonneiden ihmisten eustaja.

16.32: Putin antoi asetuksen, joka helpottaa ukrainalaisia saamaan Venäjän kansalaisuuden

Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut asetuksen, joka helpottaa ja nopeuttaa Venäjän kansalaisuuden hakemista kaikille Ukrainan kansalaisille. Asetuksen mukaan kaikki ukrainalaiset ovat oikeutettuja hakemaan Venäjän kansalaisuutta yksinkertaistetulla tavalla.

13.18 Gazprom vähentää kaasutoimituksia myös Italiaan 

Venäläinen kaasuyhtiö Gazprom vähentää tästä päivästä lähtien kaasutoimituksiaan myös Italiaan, kertoo italialainen energiayhtiö Eni. Taustalla on Nord Stream 1 -putken tänään alkanut ja kymmenpäiväiseksi suunniteltu huoltotauko.

Enin mukaan toimitukset laskevat noin 21 miljoonaan kuutiometriin päivässä, kun aiempi keskiarvo on ollut 32 miljoonaa kuutiometriä. Osa Italiaan toimitettavasta venäläiskaasusta tuodaan Itävallan läpi kulkevan kaasuputken kautta.

12.47: Harkovaa pommitettu – kolme kuollut

Venäjä on pommittanut jälleen Ukrainan toiseksi suurinta kaupunkia Harkovaa, minkä seurauksena kolme on kuollut ja 16 haavoittunut, kertovat paikallisviranomaiset Reutersin mukaan.

11.45: Twitterissä Ukrainan taistelutarinoita kertonut "kanadalainen vapaaehtoinen" osoittautui huijariksi

Twitterissä esiintynyt nimimerkki Canadian Ukrainian Volunteer eli kanadalainen Ukraina-vapaaehtoinen aloitti sodasta kirjoittamisen maaliskuussa ja ehti kerätä noin 118 000 seuraajaa.

Nyt tiliä ei ole enää olemassa. Tiedossa ei ole, onko nimimerkin taustalla oleva henkilö tai henkilöt poistaneet tilin itse vai onko Twitter poistanut sen.

Sodan alusta lähtien hänen kirjoituksiin suhtauduttiin enemmän tai vähemmän epäilevästi, sillä tarinat olivat tyypillisesti seikkailumaisia ja niin sanotusti turhankin hyviä.

Parhaimmillaan hän kirjoitti kymmeniä tviittejä päivässä.

Vaikka tarinoiden uskottavuus kyseenalaistettiin jatkuvasti, johti tilin katoamiseen lopulta useiden valokuvien tarkka läpikäynti.

Ongelmaksi muodostui se, että kanadalaisen vapaaehtoisen jakamissa kuvissa näkyi esimerkiksi kopiokypärä ja muovikuulia ampuva Airsoft-ase.

Lue lisää aiheesta täältä.

9.39: Nasan tulipalokartta piirtää todella tarkasti Ukrainan sodan eturintaman – paljastaa kuumimmat taistelualueet

Parhaiten avaruuteen liittyvästä toiminnastaan tunnettu Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa ylläpitää FIRMS-kirjainyhdistelmää kantavaa maailmanlaajuista tulipalokarttaa.

Tulipalokartasta saa näkyville esimerkiksi versiot, joissa näkyy viimeisen vuorokauden tai viikon aikaiset tulipalot.

Ukrainan osalta viikon näkymä tulipaloista piirtää todella tarkasti Ukrainan sodan eturintaman ja aika lailla myös näyttää, missä kuumimpia taisteluita tänä aika on käyty.

Lue aiheesta lisää täältä.

9.26: Ukraina varoittaa "valtavasta taistelusta" etelässä 

Ukraina varoittaa Hersonin ja Zaporizhzhjan alueiden asukkaita tulevasta valtavasta taistelusta, kertoo brittilehti The Guardian.

Samalla ukrainalaisviranomaiset pyytävät, että alueella asuvat ihmiset lähtisivät evakkoon.

– Teidän täytyy etsiä keino lähteä, koska Ukrainan armeija vapauttaa alueet. Se tarkoittaa valtavaa taistelua. En halua pelotella ketään, kaikki ymmärtävät asian laidan kuitenkin, Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk totesi The Guardianin mukaan.

Ukrainalaisviranomaisten lausuntojen tulkinnassa on huomioitava se, että sotaa käyvät valtiot harvemmin kertovat rehellisiä sotasuunnitelmiaan julkisesti.

Lue lisää aiheesta täältä.

9.18: Kaasuputki Nord Stream 1 sulkeutuu huollon takia – Saksa pelkää, ettei kyseessä ole tilapäinen katko

Venäjän kaasu lakkaa tästä päivästä lähtien virtaamasta Saksaan kaasuputki Nord Stream 1:n kautta.

Putki suljetaan kymmenen päivän mittaista huoltotaukoa varten, Nord Stream -yhtiö ilmoittaa tiedotteessaan.

Saksassa viranomaiset ovat kuitenkin huolissaan, että toimitustauko ei jää väliaikaiseksi, vaan että Venäjä vastaa talouspakotteisiin pitämällä putken kiinni.

Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on jo vähentänyt putkessa kuljetettavaa kaasumäärää.

8.21: Yhdysvallat aikoo keskustella aseiden myyntikiellon poistamisesta Saudi-Arabialta

Bidenin hallinto aikoo keskustella Yhdysvaltojen hyökkäysaseiden Saudi-Arabiaan myyntikiellon mahdollisesta kumoamisesta.

The New York Timesin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo pyytää useita arabimaita toimittamaan Ukrainalle neuvostoaikaisia aseita.  

Bidenin on tarkoitus vierailla Saudi-Arabian kuningaskunnassa tällä viikolla.

6.34: Venäjä muuttamassa ukrainalaisen ydinvoimalan sotilastukikohdaksi

Venäjä on lehtitietojen mukaan muuttamassa Euroopan suurimman ydinvoimalan alueen sotilastukikohdakseen.

Maan sotajoukot ovat sijoittaneet Ukrainalta vallatun Zaporižžjan ydinvoimalaitoksen tuntumaan muun muassa raketinheittimiä ja panssarivaunuja.

Talouslehti Wall Street Journal kertoo, että Venäjä on vienyt voimalan jäähdytysaltaan lähelle myös maamiinoja, tykistöpattereita ja ohjusjärjestelmiä Ukrainan mahdollisen vastahyökkäyksen varalta. Aluetta vahtivat sotilaskoirat.

Ukrainan valtion energiayhtiö Energoatom, joka edelleen hoitaa laitosta, sanoo venäläisten lisäksi uhanneen tyhjentää jäähdytysaltaat etsiäkseen aseita, joita he epäilevät Ukrainan vastarintataistelijoiden piilottaneen veden alle.

Tämä voi Energoatomin mukaan olla vakava haaste laitokselle.

Lue lisää aiheesta täältä.

5.22: Ukrainan puolustusministeri: Maan joukkojen vahvuus noin miljoonassa

Ukrainalla on joukoissaan noin miljoona ihmistä, sanoo Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov brittilehti Timesin haastattelussa.

Reznikovin mukaan asevoimien vahvuus on tällä hetkellä noin 700 000 sotilasta. Näiden lisäksi arvioon lasketaan rajavartiosto, kansalliskaarti ja poliisi.

Puolustusministeri sanoi presidentti Volodymyr Zelenskyin antaneen käskyn vallata takaisin Venäjän miehittämät rannikkoalueet, jotka ovat hyvin tärkeitä maan taloudelle.

Reznikov kertoi myös Timesille olevansa tyytyväinen lännen tukeen, mutta ei asetoimitusten nopeuteen.

5.08: Lääkärit ilman rajoja -järjestö on evakuoinut 653 potilasta Ukrainassa

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on keskittynyt Ukrainan sodan aikana auttamaan sairaaloita potilaiden hoidossa itäisessä ja eteläisessä Ukrainassa. Järjestö on evakuoinut potilaita Ukrainassa lääkintäjunilla.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen toiminnanjohtaja Linda Konate kertoo, että sairalaat Ukrainassa ovat ylikuormittuneita. Potilaita on siirretty länteen erityisillä lääkintäjunilla. 

Konateen mukaan ne ovat kuin ambulansseja raiteilla. 

– Siellä on lääkintätiimi, 15 ihmistä. Me ollaan muun muassa rakennettu sinne pieni teho-osasto ja siellä on yksi vaunu, joka pystyy tuottamaan happea.

Lue lisää aiheesta täältä.

Sunnuntai 10.7.

23.55: Puolalaisiin kouluun odotetaan tulevalle lukukaudelle yhteensä 400 000 ukrainalaista lasta

Ukrainalaisten toimittajien ylläpitämän verkkomedia European Pravdan mukaan Puolan opetusministeri Przemysław Czarnek on sanonut Puolan ottavan kouluihinsa toiset 200 000 lasta. Puola on jo aikaisemmin ottanut vastaan 200 000 ukrainalaislasta.

Lasten odotetaan osallistuvan opetukseen paikan päällä sekä etänä Ukrainasta.

21.10: Hersonin asukkaita on pyydetty poistumaan kaupungista

Ukrainan varapääministeri kehotti sunnuntaina siviilejä poistumaan kiireellisesti Venäjän miehittämältä Hersonin alueelta, sillä Ukrainan asevoimat suunnittelevat sinne vastahyökkäystä.

– On selvää, että siellä tullaan taistelemaan ja siellä tullaan käyttämään tykistöä... ja sen vuoksi kehoitamme ihmisiä lähtemään pikaisesti, varapääministeri Iryna Vereshchuk sanoi Reutersin mukaan.

Vereshchuk ei kertonut milloin Ukrainan vastahyökkäys tulee tapahtumaan. Ei ole myöskään tiedossa, paljonko Hersonissa on vielä siviilejä.

Sunnuntain seurannan löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat