Nasan tulipalokartta piirtää todella tarkasti Ukrainan sodan eturintaman – paljastaa kuumimmat taistelualueet

Parhaiten avaruuteen liittyvästä toiminnastaan tunnettu Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa ylläpitää FIRMS-kirjainyhdistelmää kantavaa maailmanlaajuista tulipalokarttaa.

Tulipalokartasta saa näkyville esimerkiksi versiot, joissa näkyy viimeisen vuorokauden tai viikon aikaiset tulipalot.

Ukrainan osalta viikon näkymä tulipaloista piirtää todella tarkasti Ukrainan sodan eturintaman ja aika lailla myös näyttää, missä kuumimpia taisteluita tänä aika on käyty.

Kaikki kartalta näkyvät palot eivät tokikaan ole sodan aiheuttamia, mutta eturintama-alueilla tykistön runsas käyttö ja muu sotatoiminta aiheuttavat merkittävän määrän tulipaloja.

Keskittynein nippu tulipaloja löytyy vähemmän yllättäen Itä-Ukrainasta, välittömästi Venäjän äskettäin valtaamien Severodonetskin ja Lysytshankin kaupunkien länsipuolelta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Huomattava määrä tulipaloja on syttynyt myös etelärintamalla, jossa Ukraina on tehnyt eritoten Hersonin suunnalla viikkojen ajan vastahyökkäyksiä, jotka ovat saavuttaneet ainakin pientä menestystä.

Eilen puolestaan uutisoitiin, että Ukraina varoittaa Hersonin ja Zaporizhzhjan alueiden asukkaita tulevasta "valtavasta taistelusta".

Tulipalokartan piirtämästä Etelä-Ukrainan eturintamasta löytyy yksi yli satakilometrinen aukko. Tätä selittää se, että samassa paikassa sijaitsee 2 300 kilometriä kiemurtelevan Dnepr-joen poikkeuksellisen leveä alue, joka yltää paikoin jopa 18 kilometriin.

Voit tutustua Nasan tulipalokarttaan tarkemmin täällä. Linkistä aukeaa näkymä, jossa näkyy viimeisen seitsemän päivän tulipalot.

Tulipalokartta Ukrainasta – kuvakaappaus Nasan nettisivuilta
Punaiset täplät Nasan tulipallokartalla merkitsevät tulipaloja Ukrainassa viimeisen viikon aikana.

Lue myös:

    Uusimmat