Ukraina kehottaa Hersonin kaupungin evakuoimista, monilla ukrainalaisilla vaikeuksia saada lääkkeitä – MTV seurasi Ukrainan sotaa tässä artikkelissa 21.11.

Talvi tulee ja Venäjä tuhoaa sähkölaitoksia - millaista apua Ukraina tarvitsee? 9:12
Talvi tulee ja Venäjä tuhoaa sähkölaitoksia - millaista apua Ukraina tarvitsee?

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 21. marraskuuta 2022. Lisää uutisia Ukrainan sodasta voit lukea täältä.

  • Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tyrmää ajatukset tulitauosta.
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa.
  • Lähestyvä talvi vaikeuttaa Ukrainan siviilien ja sotilaiden elämää. 
  • Ukrainalaisen viljan viennin mahdollistava sopimus jatkuu 120 päivällä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.58: Ukrainan viranomaiset kehottavat Hersonin kaupungin evakuoimista

Ukrainan viranomaisten mukaan Hersonin kaupungin olevat asukkaat evakuoidaan muille Ukrainan alueille, joissa on toimiva sähkö ja ehjempi infrastruktuuri talveksi.

Herson on tiettävästi ilman sähköä, ja viranomaisten mukaan kaupungin infrastruktuuri on vaurioitunut liikaa, jotta kansalaiset selviäisivät talvesta.

Aiheesta uutisoi CNN.

21.20: IAEA ei ole huolissaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan tämänhetkisestä tilanteesta

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalaitoksen tämänhetkiseen tilanteeseen ei liity ydinturvallisuusriskejä, uutisoi Reuters.   

IAEA:n mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalasta on vahvistettu, että keskeiset ydinvoimalaan liittyvät laitteet ovat ehjiä ja toimivat, eikä välittömiä ydinturvallisuusongelmia ollut.

19.13: WHO: Noin joka viidennellä ukrainalaisella vaikeuksia saada lääkkeitä

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan noin joka viidennellä ukrainalaisella on vaikeuksia saada lääkkeitä sodan takia. WHO:n Ukrainan edustajan tohtori Jarno Habichtin mukaan ongelma on tätäkin pahempi Venäjän miehittämillä alueilla.

Aiheesta uutisoi CNN.

Siellä joka kolmas ei saa lääkkeitä, Habicht kertoi Kiovassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Habicht lisäsi, että tuleva talvi ja erityisesti lumi ovat valtavia haasteita terveydenhuoltojärjestelmille.

WHO kertoo, että Venäjän jatkuvat hyökkäykset terveydenhuoltoa kohtaan ovat vaikuttaneet myös terveyspalvelujen, kuten lääkkeiden, koronarokotteiden ja sairaaloiden tehohoitoyksiköiden koneiden saatavuuteen.

WHO:n mukaan Venäjä on kohdistanut iskujaan noin 703:een terveydenhuollon laitokseen Ukrainassa.

16.41: Brittitiedustelu: Kalusto- ja miehistöpula vaikuttaa edelleen Venäjän sotimiseen Ukrainassa

Ukrainassa pula kalustosta ja koulutetuista sotilaista vaikuttaa edelleen sekä Venäjän kykyyn hyökätä että puolustaa asemiaan, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Itä-Ukrainan Luhanskissa Venäjä on jo viikon ajan jatkanut kiivasta tykistötulta Svatoven alueella. Koska kyseessä on merkittävä asutuskeskittymä Luhanskissa, Venäjän johto haluaa erittäin todennäköisesti saada Svatoven vallattua, puolustusministeriö uskoo.

Asevoimien johdolla on kuitenkin vaikeuksia, koska heidän olisi samaan aikaan ylläpidettävä uskottavaa puolustusta ja jaettava resursseja hyökkäysoperaatioihin etelämpänä Donetskissa.

Muilla rintamalohkoilla Venäjän joukot keskittyvät ministeriön mukaan puolustusasemien rakentamiseen. Niitä miehittävät lähes varmasti osin heikosti koulutetut, mobilisoidut reserviläiset.

Lähde: STT

16.10: Zelenskyi kehottaa Nato-maita turvaamaan Ukrainan ydinvoimaloita

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti Nato-maita suojaamaan Ukrainan ydinvoimaloita Venäjän sabotaaseilta. Zelenskyi puhui videon välityksellä Madridissa pidettävälle Naton parlamentaariselle yleiskokoukselle, kertoo Reuters.

– Tarvitsemme kaikki suojaa ydinlaitoksia varten Venäjän sabotaasi-iskuilta.

Etelä-Ukrainassa sijaitsevaa Zaporizhzhjan ydinvoimalaa pommitettiin viikonlopun aikana. Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan iskuista.

13.51: Ukrainan viranomaiset kertovat löytäneensä Hersonista kidutuskammioita

Ukrainan syyttäjäviranomaiset kertovat löytäneensä Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa neljä paikkaa, joissa Venäjän joukot ovat kiduttaneet kiinni ottamiaan ihmisiä.

Venäjän joukot vetäytyivät Hersonista aikaisemmin tässä kuussa.

Venäjä on liittänyt Hersonin alueen laittomasti itseensä ja väittää edelleen, että myös Hersonin kaupunki kuuluu sille. Kaupunki on kuitenkin Ukrainan joukkojen hallinnassa. (STT)

13.34: Kreml: Venäjä ei suunnittele uutta liikekkannallepanoa

Kreml ei suunnittele uuttaa liikekannallepanoa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjä aloitti syyskuussa osittaisen liikekkannallepanon ja kutsui yli 300 00 reserviläistä palvelukseen.

Presidentti Vladimir Putin sanoi lopettaneensa osittaisen liikekannallepanon lokakuun lopussa. Presidentti ei kuitenkaan ole kumonnut virallista asetusta, joka muodostaa kutsuntojen oikeusperustan.

Päätös asetusten kumoamatta jättämisestä on herättänyt huolta, sillä jotkut uskovat Kremlin pitävän mahdollisuuden avoinna uusille kutsunnoille.

8.51: Ukraina uskoo Venäjän valmistelevan "Mainilan laukauksia" Valko-Venäjän saamiseksi sotaan

Ukrainan sotilastiedustelu uskoo, että Venäjä valmistelee lavastettuja iskuja Valko-Venäjällä sijaitseviin kohteisiin, jotta maa liittyisi Venäjän rinnalle sotaan Ukrainaa vastaan. Asiasta kertoo amerikkalainen sotaa analysoiva ajatushautomo ISW.

ISW:n mukaan iskut kohdistuisivat Valko-Venäjän puolella olevaan kriittiseen infrastruktuuriin. Tällä tavalla Venäjä voisi luoda painetta Valko-Venäjää kohtaan, jotta maa liittyisi myös sotaan

Ukrainalaislähteiden mukaan toisteiseksi ei ole havaittavissa, että Valko-Venäjä olisi valmistellut tai koonnut hyökkäykseen sopivia joukko-osastoja. ISW:n arvion mukaan maan liittyminen sotaan on edelleen epätodennäköistä.

5.23: Medvedev: Kiova on Venäjän kaupunki

Venäjän federaation turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja ja Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev sanoo viestissään viestintäsovellus Telegramissa, että Kiova on Venäjän kaupunki. Asiasta uutisoi Ukrainalainen verkkosanomalehti Ukrainska Pravda

Medvedev muun muassa kirjoittaa viestissä muistuttavansa siitä, että Kiova oli muinaisen Venäjän pääkaupunki ja että Kiova on suuri kaupunki Venäjän imperiumin sisällä.

Medvedevin mukaan Kiovassa on ajateltu ja puhuttu Venäjää.

– On täysin selkeää, mikä tulisi ottaa takaisin ja miten, Medvedev jatkoi. 

Ukrainska Pravda on lisännyt Medvedeviä koskevaan julkaisuunsa muistutuksen siitä, että Ukrainan ollessa esimerkiksi osa Neuvostoliittoa, Moskova harjoitti venäläistämispolitiikkaa.

Sunnuntai 20.11. 

21.48:  Ukraina kiistää sotilaidensa teloittaneen venäläisiä sotavankeja

Ukrainan parlamentin oikeusasiamies Dmytro Lubinets kiistää, että ukrainalaissotilaat olisivat teloittaneet venäläisiä sotavankeja. Hänen mukaansa ukrainalaissotilaat puolustivat itseään venäläissotilaita vastaan, jotka teeskentelivät antautuvansa.

Venäjällä sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita, jotka Venäjän puolustusministeriön mukaan osoittavat "yli kymmenen venäläisen sotavangin harkitun ja suunnitelmallisen murhan".

Yhdessä videoista näkyy sotilaita, jotka vaikuttavat antautuvan toisille, keltaista käsivarsinauhaa kantaville sotilaille. Tämän jälkeen antautuvat sotilaat nähdään makaamassa maassa asuintalon roskaisella takapihalla. Video katkeaa laukausten ääniin. Toisessa, ylhäältä kuvatussa videossa näkyy kymmenkunta ruumista, joiden ympärillä on veritahroja.

AFP ei ole pystynyt riippumattomasti varmistamaan videoiden aitoutta. Venäjän puolustusministeriö ei ole kertonut, milloin videot on kuvattu.

YK:n tiedottaja sanoi AFP:lle perjantaina, että järjestössä tiedetään videoista ja niitä tutkitaan.

18.25: Puolan pääministeri Suomessa: "Venäläisiltä jäädytetyt varat käytettävä Ukrainan hyväksi"

Suomessa tänään vieraillut Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ehdottaa venäläisiltä oligarkeilta länsimaissa jäädytettyjen varojen takavarikoimista ja käyttämistä Ukrainan hyväksi, jotta sodassa kärsittyjä vahinkoja voitaisiin korvata.

Morawiecki esitti ehdotuksensa pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa pidetyssä yhteisessä tiedotustilaisuudessa Helsingin Kesärannassa. Vuodesta 2017 vallassa ollut Morawiecki vierailee ensimmäistä kertaa virassaoloaikanaan Suomessa.

Lisää sunnuntain seurantaa

Lue myös:

    Uusimmat