Ukrainan sodan tapahtumat 9. elokuuta

0:46
Venäjän Krimin sotilaslentokentällä on räjähtänyt.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 9.8.

  • Ukrainassa Euroopan suurin ydinvoimala, Zaporizhzhja, on vaurioitunut pahasti
  • Brittiedustelu: Ukrainan sodassa alkamassa uusi vaihe
  • Ukraina sai lisää HIMARS-raketinheittimiä Yhdysvalloilta
  • Yhdysvallat: Venäjä menettänyt ainakin 75 000 sotilasta
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.47: Reuters: Venäjä purkaa lentokoneitaan pakotteiden takia

Venäläiset lentoyhtiöt, mukaan lukien valtion omastama Aeroflot, purkavat matkustajalentokoneita varaosiksi. Venäjä ei pysty enää ostamaan lentokoneisiin tarvittavia varaosia ulkomailta maalle asetettujen pakotteiden takia.

Asiasta uutisoi Reuters.  

Reutersin tietojen mukaan Venäjän hallitus antoi kesäkuussa lentoyhtiöille ohjeistuksen purkaa joitakin lentokoneita varaosiksi, jotta lentoja voidaan järjestää vuoteen 2025 asti.

Ainakin yksi venäläinen Sukhoi Superjet 100 ja upouusi Airbus A350 ovat tiettävästi purussa, kertoo Reuters nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan. 

22.51: Yhdysvallat tukee 89 miljoonalla dollarilla Ukrainan miinanraivaustoimintaa

Yhdysvaltain ulkoministeriö myöntää 89 miljoonaa dollaria tukeakseen Ukrainan miinanraivaustoimia, uutisoi Reuters.

Lähes 90 miljoonaa dollaria ei mene suoraan Ukrainan hallitukselle, vaan valtiosta riippumattomille järjestöille ja urakoitsijoille, jotka työskentelevät hallitustiimien kanssa.

18.48: Ensimmäinen Ukrainasta lähtenyt viljalaiva on vailla määränpäätä

Ensimmäinen Ukrainasta lähtenyt viljalaiva etsi tiistaina satamaa lastinsa purkamista varten. Sierra Leonen lipun alla purjehtivan Razoni-aluksen lastina on maissia. Laivan oli määrä purkaa lastinsa Libanonissa.

Ukrainan Libanonin-suurlähetystö kertoi Twitterissä rahtaajalta saamiinsa tietoihin viitaten, että ostaja ei halunnut ottaa lastia vastaan, koska se oli myöhässä yli viisi kuukautta.

Lähetystön mukaan lastille etsitään nyt uutta ostajaa joko Libanonista tai muualta. Razoni on edelleen ankkurissa Turkin rannikon tuntumassa.

18.13: Ukraina evakuoinut Donetskista ainakin 3 000 ihmistä

Ukraina on evakuoinut ainakin 3 000 ihmistä aloitettuaan pakolliset evakuoinnit Itä-Ukrainan Donetskissa.

Evakuoinnit on toteutettu viimeisen kuuden päivän aikana, kertoi Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko uutistoimisto AFP:n mukaan.

Evakuoitujen joukossa on melkein 600 lasta sekä 1 400 naista, hän sanoi.

Tymoshenkon mukaan evakuoinnit jatkuvat.

Ukraina aloitti pakolliset evakuoinnit alueelta, koska se ei usko pystyvänsä lämmittämään asuntoja Donetskissa talvella.

Alueella ei Ukrainan mukaan ole kunnollista sähkön ja kaasun jakelua Venäjän iskujen vuoksi.

16.43: Venäjän Krimin sotilaslentokentällä räjähtänyt

Venäjän sotilaslentokentällä Krimin niemimaan Novofedorivkassa on räjähtänyt, kertoo Reuters.

Korkea-arvoisen ukrainalaisen sotilasviranomaisen mukaan Ukraina on iskun takana, kertoo The New York Times. Tietoa ei ole vahvistettu.

Venäjän puolustusministeriön mukaan räjähdyksen aiheutti ammusräjähdys.

Paikallisviranomaisen mukaan yksi henkilö on kuollut räjähdyksen vuoksi. Viiden henkilön kerrotaan haavoittuneen. 

Novofedorivkan sotilaskenttä sijaitsee noin 200 kilometriä Etelä-Ukrainan eturintamasta etelään.

Venäjä valtasi Krimin niemimaan vuonna 2014.

0:46
Katso video räjähdyksestä.

14.14: Ukrainan puolustusministeri kiittää Suomea: "Takokaamme yhdessä voitto terroristivaltiosta"

Suomi lähettää noin 20 kouluttajaa Britanniaan kouluttamaan Ukrainan asevoimien sotilaita. Puolustusministeriön mukaan koulutusta johtava Britannia on pyytänyt kumppanimailta tukea koulutuksen toteuttamiseen.

Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov kiitti Twitterissä Suomen puolustusministeriötä ja puolustusministeri Antti Kaikkosta (kesk.) Suomen päätöksestä.

– Takokaamme yhdessä voitto terroristivaltiosta, Reznikov kirjoittaa.

Jos tviitti ei näy, voit lukea sen täältä.

Lue aiheesta lisää täältä.

11.34: Brittitiedustelu: Venäjä edennyt Itä-Ukrainassa enimmillään kymmenen kilometriä kuukauden aikana

Tiedusteluraportin mukaan Venäjällä ei ole riittävästi jalkaväkeä etenemään pitkiä matkoja tykistökeskityksien vanavedessä.

Venäjä ei ole kuluvan kuukauden aikana onnistunut etenemään Donbassin alueella Itä-Ukrainassa kymmentä kilometriä enempää millään rintamalohkolla, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä raportissaan Twitterissä tiistaina.

Joillain rintamalohkoilla on edetty vain kolmisen kilometriä kuukauden aikana, mikä lähes varmasti on huomattavasti vähemmän kuin mitä Venäjä oli ennakoinut.

10.32: Venäjä laukaisi iranilaisen satelliitin avaruuteen, länsimaat epäilevät sitä käytettävän Ukrainan vakoiluun

Venäjä on laukaissut iranilaisen satelliitin Maata kiertävälle radalle. Länsimaat ovat epäilleet, että Venäjä aikoo käyttää satelliittia Ukrainan vakoiluun. Iran on kiistänyt tämän.

Sojuz 2 -kantoraketti laukaistiin aamulla matkaan Venäjän hallinnoimasta Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanissa.

7.50: Sotilasasiantuntija: "EU:n yhtenäisyys saattaa alkaa rakoilemaan"

Presidentti Sauli Niinistö kertoi viikonloppuna Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa olevansa huolissaan Ukrainan sodan mahdollisesta laajenemisesta, mutta ei eritellyt miten.

Sotataidon laitoksen pääopettaja Jarmo Mattila Maanpuolustuskorkeakoulusta ei usko Ukrainan sodan maantieteelliseen laajenemiseen, mutta varoittaa EU:n yhteisen rintaman rakoilusta sodan pitkittyessä ja energian hinnan noustessa.

– Sota on jatkunut kohta puoli vuotta ja jatkuu edelleen. Tämä yhdessä energian hinnan kallistumisen kanssa koettelee EU:n yhtenäisyyttä. Sodan laajenemisen voi ajatella muutenkin kuin maantieteellisenä sotilaallisena laajentumisena, Mattila kommentoi Uutisaamun haastattelussa.

Mattila ei näe merkkejä Venäjän kyvystä laajentaa hyökkäystä Ukrainan ulkopuolelle.

– Tällä hetkellä Venäjän kyky sodan ja hyökkäyksen jatkamisesta esimerkiksi Moldovan suuntaan on heikko. En näe sellaista riskiä tällä hetkellä, Mattila sanoo.

Katso Mattilan koko haastattelu tiistain Uutisaamusta.

9:56

7.40: Ukrainan viljakuljetukset turvataan merellä

Venäjä, Ukraina, Turkki ja YK ovat sopineet kymmenen merimailin turvavyöhykkeestä viime viikolla alkaneille viljakuljetuksille.

Näin ollen Venäjän tai Ukrainan asevoimat eivät saa lähestyä kuljetuksia rahtien turvaamiseksi.

BBC:n mukaan Ukrainan varastoissa on yhä jumissa yli 20 miljoonaa tonnia vientiin tarkoitettua viljaa.

23.00: Ukrainalle uudet miljardien ase- ja apupaketit

Yhdysvaltain puolustusministeriö julkisti maanantaina uuden miljardin dollarin arvoisen sotakalustotukipaketin Ukrainalle. 

Tukipakettiin kuuluu Ukrainan haluamia Himars-raketinheitinjärjestelmiä, joita Ukraina käyttää etulinjan takaisten venäläiskohteiden tuhoamiseen.

Asepakettiin sisältyy myös esimerkiksi ilmatorjuntaohjuksia.

Samaan aikaan Maailmanpankki julkisti 4,5 miljardin dollarin edestä talousapua Ukrainalle.

Tukipaketin on tarkoitus auttaa palveluiden ja eläkkeiden maksussa sodasta kärsivässä maassa.

17.50: Ydinvoimala-alueen demilitarisointia vaaditaan

Ukraina peräänkuuluttaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueen demilitarisoimista. Voimalaan kohdistui viikonlopun aikana iskuja, jotka ovat vahingoittaneet laitoksen rakennuksia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi penäsi sunnuntai-illan puheessaan kansainväliseltä yhteisöltä "periaatteellista vastausta Venäjän hyökkäyksiin Zaporizhzhjassa".

– Maailmassa ei ole sellaista maata, joka voisi tuntea olonsa turvalliseksi, kun terroristivaltio tulittaa ydinvoimalaa. Jos tapahtuu jotakin, joka ei ole korjattavissa, kukaan ei voi pysäyttää tuulta, joka levittää radioaktiivista kontaminaatiota, presidentti lausui.

Maanantaina puolestaan Venäjä syytti Ukrainan joukkoja ydinvoimalaan ampumisesta ja varoitti mahdollisista "katastrofaalisista seurauksista" Euroopalle.

– Ydinvoimalan alueen pommitukset ovat mahdollisesti äärimmäisen vaarallista toimintaa -- täynnä katastrofaalisia seurauksia laajalle alueelle, myös Euroopan alueelle, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toimittajille.

Hän kehotti Ukrainan liittolaisia ​​"käyttämään vaikutusvaltaansa estääkseen tällaisen pommituksen jatkumisen".

Zaporizhzhja on ollut kohteena sotilaallisille iskuille, jotka ovat vaurioittaneet useita ydinvoimalan rakenteita ja pakottaneet sammuttamaan reaktorin.

14.49: Suomikin osallistuu ukrainalaisten sotilaskoulutukseen

Suomi lähettää noin 20 kouluttajaa Britanniaan kouluttamaan Ukrainan asevoimien sotilaita. Puolustusministeriön mukaan koulutusta johtava Britannia on pyytänyt kumppanimailta tukea koulutuksen toteuttamiseen.

Britannian mukaan tavoitteena on kouluttaa noin 10  000 ukrainalaiselle vapaaehtoiselle sotilaan perustaidot tämän vuoden aikana, puolustusministeriö tiedottaa.

14.29: Venäjä on asettanut Ukrainan Zaporizhzhjan alueella valtaan venäläisen viranomaisen, seuraavaksi alue aiotaan liittää osaksi Venäjää

Venäjä on asettanut Zaporizhzhjan alueella valtaan oman virkamiehensä. Venäjä on myös antanut asetuksen kansanäänestyksen järjestämisestä, jonka tarkoituksena on liittää alue osaksi Venäjää.  

Lisää uutisia sodasta löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja