MTV Uutiset seurasi Ukrainan sotaa 22. marraskuuta

Talvi tulee ja Venäjä tuhoaa sähkölaitoksia - millaista apua Ukraina tarvitsee? 9:12
Talvi tulee ja Venäjä tuhoaa sähkölaitoksia - millaista apua Ukraina tarvitsee?

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 22. marraskuuta 2022.

  • Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tyrmää ajatukset tulitauosta.
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa.
  • Lähestyvä talvi vaikeuttaa Ukrainan siviilien ja sotilaiden elämää. 
  • Ukrainalaisen viljan viennin mahdollistava sopimus jatkuu 120 päivällä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämän artikkelin päivittäminen on päättynyt. Uusimmat tiedot Ukrainan sodasta saat tästä artikkelista.

23.08: Maailmanpankilta Ukrainalle 4,5 miljardin dollarin suuruinen lahjoitus

Maailmanpankki lahjoittaa 4,5 miljardin dollarin eli lähes 4,4 miljardin euron suuruisen lahjoituksen, kertoo CNN. 

Pankin lausunnon mukaan lahjoitus on tarkoitettu erityisesti Ukrainan keskeisten yhteiskunnallisten palveluiden ylläpitämiseksi sekä näiden työntekijöiden palkanmaksuihin ja eläkkeisiin.

– Sitoutumisemme Ukrainan kansan auttamiseksi on suurempi kuin koskaan, Maailmanpankin pääjohtaja David Malpass sanoi. 

Myös Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal ilmoitti avustusrahoista Twitter-tilillään tiistaina. Hän sanoi, että varat auttavat Ukrainaa "täyttämään kiireelliset tarpeet talven aikana".

21.49: Zelenskyi vetosi ukrainalaisia säästämään energiaa

Reutersin tietojen mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vedonnut ukrainalaisia säästämään energiaa. Venäjän tekemät ohjusiskut ovat vaurioittaneet pahoin Ukrainan energiainfrastruktuuria. 

Ukrainalaisviranomaiset ovat varoittaneet, että miljoonat ukrainalaiset jopa pääkaungissa voivat joutua kärsimään sähkökatkoista maaliskuun loppuun asti. 

YK varoitteli aiemmin, että Ukrainaa uhkaa tänä talvena humanitaarinen katastrofi. Syksy on ollut Ukrainassa tiettävästi leuto, mutta nyt lämpötilat alkavat laskea nollan alapuolelle. Luntakin on joillakin alueilla jo nähty – ainakin Ukrainan puolustusministeriön jakaman twiitin perusteella.

19.56: Venäjän miehittämä Krimin niemimaa joutunut lennokki-iskujen kohteeksi 

Venäjän miehittämä Krimin niemimaa Ukrainassa on joutunut lennokki-iskun kohteeksi, sanoivat Venäjän asettamat paikallisviranomaiset tänään. He kertoivat uutistoimisto AFP:n mukaan, että Venäjän joukot ovat iskun vuoksi hälytystilassa.

Venäjän alueelle asettama Sevastopolin kuvernööri Mihail Razvozhajev sanoi Telegram-viestissään, että isku lennokeilla jatkui tiistai-iltana ja paikalliset joukot ovat aktivoineet ilmapuolustuksensa.

Razvozhajevin mukaan kaksi lennokkia on jo ammuttu alas eikä siviili-infrastuktuuria ole tuhoutunut.

Lähde: STT

Sähkettä täydennetty kello 20.19.

17.52: Marin: Hyökkäys Ukrainaan osoitti Euroopan heikkouden 

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi, ettei Eurooppa kumppaneineen ole vielä tehnyt tarpeeksi Venäjän hyökkäyssodan lopettamiseksi Ukrainassa.

Islannissa vieraileva Marin mainitsi EU:n Venäjälle jo langettamat pakotteet ja Ukrainalle annetut tarvike- ja raha-avustukset. Hänen mukaansa Eurooppa on kuitenkin valmis määräämään Venäjälle vielä raskaampia pakotteita. 

Marin kehui Yhdysvaltojen panosta Ukrainan auttamisessa, mikä hänen mukaansa osoittaa Euroopan heikkouden.

Hänen mukaansa puolustusasioita on Euroopassa kehitettävä tulevaisuudessa. 

17.13: Japani toimittaa Ukrainalle generaattoreita ja aurinkolyhtyjä talvea varten

Japanin hallitus on päättänyt toimittaa Ukrainalle generaattoreita ja aurinkolyhtyjä auttaakseen ukrainalaisia selviytymään sähkökatkoksista talven aikana.

Japanin ulkoministeriön tänään julkaiseman tiedotteen mukaan apu on talveen valmistautumisen tukea niille, jotka eivät voi sähkökatkon vuoksi käyttää lämmitystä tai valaisimia. Apupaketti on yli 2,5 miljoonan dollarin arvoinen ja se toimitetaan perille YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) kautta.

Lausunnossa todetaan, että Ukrainassa on käynnissä laajamittainen sähkökatkos, koska suuri osa energiainfrastruktuurin laitoksista on tuhoutunut Venäjän iskuissa.

16.42: EU toimittaa 2,5 miljardia euroa lisätukea Ukrainalle – Zelenskyi kiitti tuesta

EU:n komissio antaa Ukrainalle 2,5 miljardia euroa lisätukea, kertoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Twitterissä.

Ensi vuodelle EU suunnittelee Ukrainalle 18 miljardin euron apupakettia, hän lisäsi.

Varat on Von der Leyenin mukaan tarkoitus käyttää kiirellisiin korjaustoimiin ja jälleenrakentamiseen.

Hän sanoi EU:n jatkavan Ukrainan tukemista niin kauan kuin tarvitsee.

Ilmoituksen jälkeen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vahvisti Twitterissä saaneensa erän maksusta ja kiitti Von der Leyeniä "vahvasta tuesta "vaikean talven aattona" sekä solidaarisuudesta Ukrainalle.

15.42: Ukrainan sodassa kuollut lähes 6 500 ukrainalaista siviiliä

Ukrainan sodassa on kuollut ainakin 6 595 ukrainalaista siviiliä, joista vähintään 415 lasta, uutisoi CNN YK:n Ihmisoikeusvaltuutetun toimiston (OHCHR) tuoreimpien lukujen mukaan. Todellisten lukujen arvellaan olevan kuitenkin paljon korkeampia.

10.09: Jarmo Lindberg: Iranin ohjuksista voi tulla Ukrainalle todellinen uhka

Venäjän on arvioitu laukaisseen Ukrainaan tähän mennessä jo pitkästi yli 4  000 ballistista ja risteilyohjusta. Läntisten laskelmien mukaan tämän pitäisi merkitä sitä, että ainakin edistyneempien ohjusten osalta varastoissa alkaa pohja häämöttää.

Hätiin voi tulla Iran, jonka on arveltu olevan valmis toimittamaan Venäjälle ballistisia ohjuksia Ukrainassa jo nähtyjen itsemurhalennokkien lisäksi.

Olisiko Iranin ohjuksilla sitten käänteentekevää vaikutusta sotaan Ukrainassa? Puolustusvoiman entisen komentajan Jarmo Lindbergin mukaan se riippuu ohjusten lukumäärästä.

–  Jos Venäjä saisi ostettua Iranilta suuren määrän näitä ballistisia ohjuksia, se olisi todella vaarallista Ukrainalle, Lindberg sanoo 

6.28: The Guardian: Venäläisiä syytetään kaatuneidensa polttamisesta kaatopaikalla Hersonissa

Hersonin asukkaat ja alueen työntekijät kertovat epäilevänsä, että Venäjän miehitysjoukot polttivat alueella kaatuneiden venäläissotilaiden ruumiita paikallisella kaatopaikalla. 

Asukkaat kertovat The Guardianille nähneensä kesällä, kuinka kaatopaikalle saapui venäläisiä kuorma-autoja, lastinaan mustia säkkejä, jotka sitten sytytettiin palamaan.

Paikalliset kertoivat myös, etteivät sotilaat halunneet enää laskea paikallisia lähellekään kaatopaikkaa.

Kaatopaikalta on löydetty Venäjän lippuja, venäläisten sotilaiden vaatteita ja kypäriä. 

Hersonin kaupunki siirtyi takaisin Ukrainan hallintaan aiemmin marraskuussa.

Maanantai 21.11.

22.58: Ukrainan viranomaiset kehottavat Hersonin kaupungin evakuoimista

Ukrainan viranomaisten mukaan Hersonin kaupungin olevat asukkaat evakuoidaan muille Ukrainan alueille, joissa on toimiva sähkö ja ehjempi infrastruktuuri talveksi.

Herson on tiettävästi ilman sähköä, ja viranomaisten mukaan kaupungin infrastruktuuri on vaurioitunut liikaa, jotta kansalaiset selviäisivät talvesta.

Aiheesta uutisoi CNN.

21.20: IAEA ei ole huolissaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan tämänhetkisestä tilanteesta

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalaitoksen tämänhetkiseen tilanteeseen ei liity ydinturvallisuusriskejä, uutisoi Reuters.   

IAEA:n mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalasta on vahvistettu, että keskeiset ydinvoimalaan liittyvät laitteet ovat ehjiä ja toimivat, eikä välittömiä ydinturvallisuusongelmia ollut.

19.13: WHO: Noin joka viidennellä ukrainalaisella vaikeuksia saada lääkkeitä

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan noin joka viidennellä ukrainalaisella on vaikeuksia saada lääkkeitä sodan takia. WHO:n Ukrainan edustajan tohtori Jarno Habichtin mukaan ongelma on tätäkin pahempi Venäjän miehittämillä alueilla.

Aiheesta uutisoi CNN.

Siellä joka kolmas ei saa lääkkeitä, Habicht kertoi Kiovassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Habicht lisäsi, että tuleva talvi ja erityisesti lumi ovat valtavia haasteita terveydenhuoltojärjestelmille.

WHO kertoo, että Venäjän jatkuvat hyökkäykset terveydenhuoltoa kohtaan ovat vaikuttaneet myös terveyspalvelujen, kuten lääkkeiden, koronarokotteiden ja sairaaloiden tehohoitoyksiköiden koneiden saatavuuteen.

WHO:n mukaan Venäjä on kohdistanut iskujaan noin 703:een terveydenhuollon laitokseen Ukrainassa.

Lisää uutisia Ukrainan sodasta voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat