Ukrainassa muka sotinut "kanadalainen vapaaehtoinen" osoittautui huijariksi – kertoi taistelutarinoita Twitterissä ja keräsi yli 100 000 seuraajaa

Venäjän hyökätessä Ukrainaan helmikuussa lukuisat ulkomaalaistaistelijat lähtivät sotimaan Ukrainan armeijan riveihin.

Tarkka määrä ei ole tiedossa, mutta jo maaliskuussa Ukraina ilmoitti, että heidän versioonsa muukalaislegioonasta oli liittynyt yli 20 000 vierastaistelijaa.

Tiedossa on, että Ukrainassa taistelee jonkin verran myös suomalaisia. Heidän kokemuksistaan voit lukea laajemmin esimerkiksi täältä.

Useat ulkomaisista sotilaista ovat myös kertoneet taistelukokemuksistaan esimerkiksi YouTubessa ja Twitterissä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Yksi taajaan sotapäivityksiä Twitteriin tehtaillut nimimerkki oli Canadian Ukrainian Volunteer eli kanadalainen Ukraina-vapaaehtoinen.

Nimimerkin takaa kirjoittelussa ei sinällään ole tässä tapauksessa mitään ihmeellistä, sillä henkilöllisyyttään suojellakseen monet muutkin Ukrainassa sotivat ovat toimineet näin.

Yli 100 000 seuraajaa ja yksityiskohtaisia tarinoita

Kanadalainen vapaaehtoinen aloitti kirjoittamisensa maaliskuussa ja ehti kerätä noin 118 000 seuraajaa. Nyt tiliä ei ole enää olemassa. Tiedossa ei ole, onko nimimerkin taustalla oleva henkilö tai henkilöt poistaneet tilin itse vai onko Twitter poistanut sen.

Sodan alusta lähtien hänen kirjoituksiin suhtauduttiin enemmän tai vähemmän epäilevästi, sillä tarinat olivat tyypillisesti seikkailumaisia ja niin sanotusti turhankin hyviä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Lukuisiin muihin rintamalta raportoiviin verrattuna juuri kanadalaisella vapaaehtoisella tuntui myös olevan kohtuuttomasti aikaa olla Twitterissä. Parhaimmillaan hän kirjoitti kymmeniä tviittejä päivässä.

Telegraph-lehti nostaa esimerkiksi tapauksen huhtikuulta, jossa kanadalainen vapaaehtoinen väitti soluttautuneensa Venäjän miehittämälle Hersonin alueelle venäläiseksi sotilaaksi pukeutuneena.

– Yllämme avautuva ikkuna, parvekkeelta näkyvä tupakan tulipää, kaukaisuudesta kuuluva koiran haukunta. Nämä kaikki saivat meidät syleilemään seiniä pimeydessä ja pidättämään hengitystämme, kanadalainen vapaaehtoinen tunnelmoi.

Vaikka tarinoiden uskottavuus kyseenalaistettiin jatkuvasti, johti tilin katoamiseen lopulta useiden valokuvien tarkka läpikäynti.

Ongelmaksi muodostui se, että kanadalaisen vapaaehtoisen jakamissa kuvissa näkyi esimerkiksi kopiokypärä ja muovikuulia ampuva Airsoft-ase.

Airsoft-aseet näyttävät hyvin aidoilta ja ovat Suomessakin aiheuttaneet lukuisia poliisitehtäviä, mutta yksityiskohtien tarkka läpikäyminen tyypillisesti erottaa ne aidoista aseista.

Ukraine Weapons Tracker -Twitter-tilin mukaan kanadalaisen vapaaehtoisen kuvissa näkyvä pyssy on CYMAn valmistama Airsoft-ase. Myös useat muut Twitter-käyttäjät ovat katsoneet kanadalaisen vapaaehtoisen väitetyn taisteluvarustuksen olevan epäaitoa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Lisäksi kanadalaisen vapaaehtoisen Airsoft-kiväärin lippaaseen kiinni teipattu toinen lipas on tarkoitettu eri kaliiberin ammuksille kuin mitä aseessa kiinni oleva lipas teoriassa sisältäisi jos se olisi aito. 

Niin ikään aseessa oleva äänenvaimennin on Airsoft-kopio, Ukraine Weapons Tracker sanoo.

Juttu jatkuu tviitin jälkeen.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Sotahuijaukset yleisiä

Kanadalainen vapaaehtoinen on vain yksi esimerkki siitä tahallaan harhaanjohtavasta tiedosta, jota Ukrainan sodasta on välitetty sosiaalisissa medioissa.

Eritoten sodan alkupäivinä levisi lukuisia videoita, jotka olivat peräisin muista konflikteista kuin Venäjän 24. päivä helmikuuta aloittamasta suurhyökkäyksestä.

Lisäksi sodasta julkaistaan jatkuvasti siten leikattuja videoita, että niistä on usein mahdotonta sanoa, onko kuvissa nähtävillä asioilla mitään tekemistä toistensa kanssa.

Esimerkiksi äskettäin sosiaalisessa mediassa kiersi video, jonka saatteessa tyypillisesti kerrottiin ukrainalaissotilaiden tuhoavan siinä tankin panssarintorjuntaohjuksella.

Videolla ohjus laukaistaan, mutta osumaa ei näytetä. Sen sijaan leikkauksen jälkeisissä kuvissa kävelevien sotilaiden takana näkyy savupilvi. Mielikuvatasolla annetaan ymmärtää, että kaukaisuudessa palaa panssarivaunu, mutta asian todistaminen on hankalaa.

Lue myös:

    Uusimmat