Venäjä muutti ukrainalaisen ydinvoimalan sotilastukikohdaksi – Viron ex-presidentti: "He ovat tulleet täysin hulluiksi"

Venäjä on lehtitietojen mukaan muuttamassa Euroopan suurimman ydinvoimalan alueen sotilastukikohdakseen. Maan sotajoukot ovat sijoittaneet Ukrainalta vallatun Zaporižžjan ydinvoimalaitoksen tuntumaan muun muassa raketinheittimiä ja panssarivaunuja.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Talouslehti Wall Street Journal kertoo, että Venäjä on vienyt voimalan jäähdytysaltaan lähelle myös maamiinoja, tykistöpattereita ja ohjusjärjestelmiä Ukrainan mahdollisen vastahyökkäyksen varalta. Aluetta vahtivat sotilaskoirat.

Ukrainan valtion energiayhtiö Energoatom, joka edelleen hoitaa laitosta, sanoo venäläisten lisäksi uhanneen tyhjentää jäähdytysaltaat etsiäkseen aseita, joita he epäilevät Ukrainan vastarintataistelijoiden piilottaneen veden alle.

Tämä voi Energoatomin mukaan olla vakava haaste laitokselle.

Ennennäkemätön toimi

Aktiivisen ydinvoimalaitoksen haltuunotto on kaiken kaikkiaan ennennäkemätön toimi ja herättää paljon huolta. Yksi peloista on se, voivatko säiliön ympärillä olevat miinat vahingoittaa reaktoreihin pumpattavan veden suodattimia.

Wall Street Journalin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan onnettomuusriski on kohonnut myös siksi, että voimala sijaitsee niin lähellä rintamalinjaa ja taisteluita. 

Venäjän puolustusministeriö ei ole vastannut lehden kommenttipyyntöön.

Viron Ilves: Venäläiset ovat seonneet täysin

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves hämmästelee tietoja Twitterissä.

– Venäläiset ovat tulleet täysin hulluiksi. Tuulen suunnan mukaan käsitteet "kiväärin potku" ja "oma maali" saavat aivan uuden merkityksen myös Venäjän itsensä kannalta, Ilves tviittaa.

Venäjä otti voimalan haltuun maaliskuussa

Venäläissotilaat ottivat ydinvoimalan haltuunsa maaliskuussa.

Voimalan työntekijöiden, alueen asukkaiden ja diplomaattien mukaan Venäjä on vahvistanut asemiaan viime viikkoina useilla raskailla tykistöpattereilla. Voimalaa ympäröivä maasto on kaivettu täyteen juoksuhautoja.

Venäjän valtiollisen Rosatomin teknikot hallinnoivat laitosta maanalaisesta bunkkerista käsin.

Yhtiön edustajan mukaan sen paikan päälle lähetetyt työntekijät tarjoavat (venäläisille) "teknistä, konsultointi-, viestintä- ja muuta apua tarvittaessa".

Takaisinvaltaus olisi riski

Ukrainan joukot ovat noin viiden kilometrin päässä ydinvoimalasta. Laitoksen takaisinvaltaamista on pidetty riskialttiina mahdollisten ympäristöriskien takia.

Lisäksi Ukraina keskittyy vastaamaan Venäjän hyökkäykseen maan koillis- ja eteläosissa sijaitsevissa Harkovan ja Hersonin kaupungeissa.

Ukrainan entinen puolustusministeri Andriy Zagorodnyuk arvioi Wall Street Journalissa kriittisen infrastruktuurin valtaamisen ja sen käyttämisen kilpenä kuuluvan Venäjän taktiikkaan.

– Emme aio hyökätä suoraan voimalaitokseen. Ainoa tapa olisi saartaa se, eli vallata ympäröivä alue ja vaatia heitä poistumaan, ex-ministeri sanoo.

He eivät ymmärrä, mitä voi tapahtua

Zaporižžjan työntekijät ja heidän perheensä pelkäävät parhaillaan sitä, että ydinvoimalan kasvava militarisointi voi johtaa uuteen onnettomuuteen. Sijaitseehan alue vain vajaan 500 kilometrin päässä Tšernobylista, jossa tapahtui maailman pahin ydinkatastrofi vuonna 1986.

– He (venäläiset) eivät ymmärrä, mitä voi tapahtua heidän toimiensa takia, erään voimalan työntekijän vaimo sanoi Wall Street Journalin haastattelussa.

Voimakas ohjusisku Harkovassa tallentui valvontakameraan – uhreista ei toistaiseksi tietoa 0:43
Katso myös: Voimakas ohjusisku Harkovassa tallentui valvontakameraan – uhreista ei ollut heti tapahtuman jälkeen tietoa

Lue myös:

    Uusimmat