MTV seurasi sotaa 15. kesäkuuta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 15. kesäkuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Zelenskyi: Donbassin alueen taistelut osoittavat sodan suunnan 
  • Venäjä kertoo suorittavansa "humanitaarisen operaation" Severodonetskissa 
  • Naton Stoltenberg: Ukrainalle pitäisi antaa lisää raskaita aseita
  • Venäläismediat väittävät Niinistön olevan "psykoosissa"
  • Ukraina jatkanut vastahyökkäystään Hersonin alueella
  • Luhanskin kuvernööri: Kaikki Severodonetskin sillat on tuhottu
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Torstain seuranta löytyy täältä.

23.15: Ukrainalaismedia: Macron, Scholz ja Draghi vierailevat Kiovassa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Italian pääministeri Mario Draghi vierailevat torstaina Kiovassa, kertoi ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent Twitterissä keskiviikkona.

Valtioiden johtajien on määrä tavata vierailulla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja keskustella Ukrainan mahdollisesta EU-jäsenyydestä.

Liittokansleri Scholz on aiemmin kommentoinut mahdollista Ukrainan vierailua sanomalla, ettei aio matkustaa Kiovaan vain poseeratakseen valokuvassa. Hän on sanonut vierailevansa sen sijaan vain merkittävien asioiden vuoksi.

Valtiojohtajien yhteisestä vierailusta kertoi lauantaina myös saksalaislehti Bild am Sonntag.

Vierailua ei ole virallisesti vahvistettu.

20:27: Yhdysvalloilta miljardin dollarin asepaketti Ukrainalle

Yhdysvallat antaa Ukrainalle asetukea miljardin dollarin edestä, kertoo presidentti Joe Biden.

Asepaketti sisältää muun muassa tykistökalustoa ja -ammuksia, alusten vastaisia puolustusjärjestelmiä ja edistyneitä rakettijärjestelmiä, joita Ukraina jo käyttää.

Lisäksi Biden ilmoitti Yhdysvaltojen antavan 225 miljoonan dollarin arvosta humanitaarista apua Ukrainalle. Apu menee ruuan toimittamiseen, juomaveteen, lääketieteellisiin tarvikkeisiin ja muihin kriittisiin tarvikkeisiin.

17:26: CNN: On epäselvää, onko Venäjän ilmoittamaa evakuointikäytävää olemassa

On epäselvää, onko Venäjän puolustusministeriön ilmoittamaa evakuointikäytävää olemassa, kertoo uutiskanava CNN. Lisäksi on epäselvää, lähtevätkö ukrainalaiset Venäjän miehittämille alueille.

Ministeriö kertoi eilen järjestävänsä "humanitaarisen operaation" siviilien evakuoimiseksi Venäjän hallitsemille alueille pohjoiseen, Svatoven kaupunkia kohti.

Ukrainan viranomaiset ovat yleensä suhtautuneet epäilevästi tällaisiin väitteisiin. Ukraina ei ole kommentoinut Venäjän eilistä ilmoitusta.

Evakuointikäytävän järjestäminen vaatisi molemminpuolista tulitaukoa.

13:42: Ukraina pyytää länsimailta lisää aseita

STT:n mukaan Ukraina vetoaa läntisiin liittolaisiin, jotta se saisi lisää aseapua torjuakseen Venäjän hyökkäyksen.

Presidentti Volodymyr Zelenskin avustaja Myhailo Podoljak kirjoitti sosiaalisessa mediassa saavansa ukrainalaisilta sotilailta kyselyjä, koska aseita on odotettavissa rintamalinjoille.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi eilen, että länsimaiden pitäisi lähettää enemmän raskaita aseita Ukrainaan. Hänen mukaansa Nato on jo tehostanut toimituksia Ukrainaan.

13:21: Venäjä väittää tuhonneensa Nato-maiden lähettämiä aseita Länsi-Ukrainassa

STT:n mukaan Venäjän puolustusministeriö väittää Venäjän joukkojen tuhonneen Nato-maiden lähettämiä aseita Ukrainan länsiosassa.

Ministeriön lausunnon mukaan Zolotsivin kaupungin lähellä tuhottujen aseiden joukossa olisi ollut muun muassa brittiläisvalmisteisia M777-haupitseja.

Aiemmin tänään Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev vihjaili viestipalvelu Telegramissa, että ehkä Ukrainaa ei edes ole maailmankartalla kahden vuoden kuluttua. Medvedev on tällä haavaa Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja.

12.50: Ukrainan aseistus kokonaan länsimaiseksi

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg odottaa sotilasliiton jäsenmailta uusia sitoumuksia aseavusta Ukrainalle. Stoltenbergin mukaan Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov saapuu Brysseliin kertomaan tarkemmin maansa toiveista aseistuksen suhteen.

Stoltenberg sanoo myös odottavansa Madridin Nato-huippukokouksesta pidemmän tähtäIMen suunnitelmaa, jolla Ukrainan asevoimat siirtyvät neuvostoperäisestä sotakalustosta pysyvästi Nato-yhteensopivien aseiden käyttäjäksi (STT).

12.21: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 250 sotilasta, Venäjä sanoo tuhonneensa ammusvaraston

Ukrainan armeijan arvion mukaan Venäjä on menettänyt viimeisen vuorokauden aikana noin 250 sotilasta. Vahvistamattomista luvuista kertoo The Kyiv Independent.

Venäjä on lisäksi menettänyt päivässä muun muassa kuusi panssarivaunua, 25 panssariajoneuvoa ja yhden pitkän kantaman raketinheitinjärjestelmän, Ukraina sanoo.

Kreml puolestaan väittää Ukrainan tappioiden viimeisen vuorokauden aikana olevan 300 sotilasta.

Lisäksi Venäjä sanoo tuhonneensa ohjuksella varaston, jossa säilytettiin ammuksia muun muassa Yhdysvaltain lahjoittamille M777-haupitseille. Tätäkään tietoa ei ole vahvistettu. Venäjä kertoi myös eilen tuhonneensa tykinammusvaraston.

11.56: YK huolissaan lapsien mahdollisista siirroista Ukrainasta Venäjälle

YK on huolissaan saamistaan tiedoista, joiden mukaan Ukrainassa erilaisissa laitoksissa asuvia lapsia on voitu siirtää adoption varjolla Venäjälle. Tiedot asiasta ovat kuitenkin vielä epäselviä ja tutkinnan alla, kertoo Ukrainassa tapahtuvia sotarikoksia selvittävä YK:n tutkijaryhmä.

YK:n alainen Unicef taas totesi eilen, että lapsien adoptoinnin Venäjälle tulee aina olla vapaaehtoista ja tapahtua vanhempien suostumuksella, kertoo uutistoimisto AFP. 

YK on jo aiemmin esittänyt huolensa lasten pakkoadoptiosta erilaisissa laitoksissa asuvien ukrainalaislasten osalta. Huoli koskee etenkin niitä lapsia, jotka asuvat laitoksissa Venäjän hallussa olevilla alueilla maan itäosassa.

11.27: Medvedev: "Kunhan kysyn – kuka sanoi, että Ukraina edes on maailmankartalla kahden vuoden päästä?"

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja ja entinen presidentti Dmitri Medvedev on keskiviikkona jatkanut kovasanaista kielenkäyttöään Ukrainan suhteen.

Presidentti Vladimir Putinin pitkäaikainen liittolainen kirjoitti Telegram-sovelluksessa torstaiaamuna tavalla, jonka brittilehti The Guardian katsoo tarjoavan ikkunan Venäjän ylemmän johdon tämänhetkiseen ajatusmaailmaan.

– Kunhan kysyn. Kuka sanoi, että Ukraina edes on maailmankartalla kahden vuoden päästä?, Medvedev kirjoitti.

Kommentillaan Medvedev otti kantaa Ukrainan esittämään pyyntöön, että se voisi saada tulevana talvena energiaa ja maksaa laskut parin vuoden kuluttua.

Lue aiheesta lisää täältä.

11.16: Sotilaiden kypäräkameravideot näyttävät Severodonetskin katutaisteluiden kaaoksen ja kiväärien sarjatulen – Venäjä ehdottaa antautumista

Severodonetskissa kuvattu video on ytimekäs esimerkki kaupunkisodan kaaoksesta. Siinä on yhdistetty materiaalia ukrainalaisjoukkojen kameroista, jotka todennäköisesti on kiinnitetty kypäriin. Video on CNBC-uutiskanavan mukaan peräisin vapaaehtoisten ulkomaalaissotilaan ja poliisin kameroista.

Videolla muun muassa näkyy sotilas ampumassa rynnäkkökiväärillään pahoin pommitetun Severodonetskin keskellä.

Lue Severodonetskin taisteluista lisää täältä.

6.30: Venäjä ehdottaa Severodonetskin tehdasalueen puolustajille antautumista

Venäjä on ehdottanut Severodonetskin Azotin kemikaalitehdasta puolustaville ukrainalaissotilaille antautumista, kertoo Reuters.

Ukrainan mukaan Azotin kemikaalitehtaassa on jumissa sotilaiden lisäksi noin 500 siviiliä.

6.01: Zelenskyi: Donbassin taistelut osoittavat sodan suuntaa 

Itä-Ukrainassa sijaitsevan Donbassin alueen puolustaminen on tärkeää, koska alueen taistelut kertovat sodan suunnasta, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Presidentti kertoo viestipalvelu Telegramissa Ukrainan kansalle, että Donbass on ratkaiseva tekijä siinä, kuka hallitsee tulevina viikkoina.

– Mitä enemmän vihollinen kärsii siellä, sitä vähemmän heillä on voimaa jatkaa hyökkäystään, Zelenskyi sanoi kansliansa verkkosivuille englanniksi käännetyssä puheessaan.

5.50: Naton Stoltenberg: Länsimaiden pitäisi lähettää enemmän raskaita aseita

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi myöhään tiistai-iltana Alankomaiden Haagissa, että länsimaiden pitäisi lähettää enemmän raskaita aseita Ukrainaan.

– He ovat kerta kaikkiaan riippuvaisia niistä voidakseen vastustaa Venäjän julmaa hyökkäystä, Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg oli tiistaina Haagissa, jossa pidettiin seitsemän eurooppalaisen Naton jäsenmaan yhteiskokous.

Naton puolustusministerit tapaavat tänään kokouksessa Belgian Brysselissä. 

22.54: Venäjä kertoo suorittavansa huomenna "humanitaarisen operaation" Severodonetskissa 

Venäjän puolustusministeriö kertoi olevansa valmis suorittamaan keskiviikkona "humanitaarisen operaation" siviilien evakuoimiseksi vielä Ukrainan hallussa olevalta Azot-kemikaalitehtaalta Severodonetskista. 

Ministeriö kertoo, että siviilien evakuointi tehdään keskiviikkoaamuna evakuointikäytävää käyttäen. Käytävä on ministeriön mukaan auki 12 tuntia ja se johtaa Venäjän hallitsemille alueille, kohti pohjoista Svatoven kaupunkia. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

21.42: Ukraina kertoo saaneensa länneltä kymmenen prosenttia pyytämistään aseista 

Ukraina on saanut kymmenen prosenttia aseista, jotka se on pyytänyt länneltä, kertoo Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar. Hänen mukaansa lännen pitäisi nopeuttaa toimitusaikataulua.

Malyarin mukaan Ukraina ei voi odottaa kovin kauan, koska tilanne Donbassissa on hyvin monimutkainen.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt raskaita aseita länsimailta ja arvostellut joidenkin eurooppalaisten johtajien hitautta asetoimituksissa.

Asiasta uutisoi STT.

20.47: Ukraina: Venäläisjoukot kidnapanneet yliopiston vararehtorin Hersonissa

Ukrainska Pravda kirjoittaa ukrainalaismedia Mostin tietojen perusteella, että venäläisjoukot ovat kidnapanneet Hersonin yliopiston vararehtori Maksym Vynnykin. Venäläisjoukot olivat tiettävästi myös murtaneet rehtorin kansliaan johtavan oven.  

Lehti kertoo yliopiston lähteiden mukaan, että kaksi naista, Tatiana Tomilina ja Tatiana Kuzmich olisivat johdattaneet sotilaat yliopistolle.

Silminnäkijä kertoi lehdelle, että oven murtamisen jälkeen Tomiliana oli antanut sotilaille käskyn vararehtorin sieppaamisesta. Lehden mukaan vararehtori otettiin kiinni yliopiston asuntolalta eikä hänen nykyistä olinpaikkaansa tiedetä.

Ukrainska Pravdan tietojen mukaan Tomiliana on valittu venäläisten johdosta yliopiston ”uudeksi” rehtoriksi.

Yliopiston rehtori Oleksandr Spivakovsky kertoi asiasta myös Facebookissa

20.01: Ukraina: yli 30 000 venäläissotilasta kaatunut sodan alettua

Ukrainan asevoimat julkaisi tuoreimmat luvut tekemistään tappioista venäläisjoukoille.

Asevoimien mukaan noin 32 500 venäläistä sotilasta on kaatunut tähän mennessä siitä, kun sota Ukrainassa syttyi.

Maan asevoimien mukaan Ukraina on tuhonnut muun muassa yli 1400 panssarivaunua, 3500 panssaroitua ajoneuvoa ja yli 200 hävittäjää. 

Listan kokonaisuudessaan näet alla olevasta twiitistä. 

Voit lukea lisää tiistain käänteistä täältä.

Lue myös:

    Uusimmat