Ukrainan sodan tapahtumat 12. heinäkuuta

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

  • Ukrainan asevoimat suunnittelee vastahyökkäystä Hersoniin
  • Brittitiedustelu: Venäjän tykistö jatkaa Slovjanskin tulittamista
  • Von der Leyen: EU:n valmistauduttava Venäjän kaasun täydelliseen katkaisuun
  • YK: Lähes 9 miljoonaa ihmistä paennut Ukrainasta
  • Venäjä kokoaa reservijoukkoja
  • Ukraina: Venäjä menetti päivässä 300 sotilasta
  • Venäjän nukkehallinto asetti Hersoniin uuden hallinnollisen johtajan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Keskiviikon seurannan löydät täältä.

23.42: Brasilia haluaa ostaa niin paljon halpaa dieseliä Venäjältä kuin mahdollista

Brasilian ulkoministeri Carlos Franca sanoo Brasilian ostavan niin paljon dieseliä Venäjältä kuin mahdollista, kertoo .

Ministerin mukaan diesel-kuljetuksista sovittiin eilen maanantaina.

On vielä epäselvää, miten Brasilia aikoo ostaa Venäjälät dieseliä, sillä länsimaat ovat asettaneet Venäjälle pakotteita.

Franca sanoo Venjän olevan Brasilian strateginen kumppani sekä hyvä kaasun ja öljyn toimittaja. 

– Kysykää vaikka Saksalta tai Euroopalta, hän lisäsi

19.58: Yhdysvallat lähettää Ukrainalle 1,7 miljardilla dollarilla taloudellista tukea

Yhdysvallat lisää taloudellista tukea Ukrainalle 1,7 miljardilla dollarilla, kertoo Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö.

Varat ohjataan kriittisten toimintojen ylläpitämiseen, kuten terveydenhuoltoon sekä työntekijöiden palkkojen maksuun.

Tuki on osa Yhdysvaltain Joe Bidenin toukokuussa hyväksymää 7,5 miljardin dollarin tukipakettia. Rahat siirretään Maailmanpankin kautta.

16.46: Venäjän, Ukrainan ja YK:n edustajat neuvottelevat viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä 

Turkki ilmoitti isännöivänsä huomenna Venäjän ja Ukrainan valtuuskuntia sekä YK:n diplomaatteja, jotka keskustelevat jumiutuneiden viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä.Turkin puolustusministeri Hulusi Akar ilmoitti tapaamisesta tänään, ja Venäjän ulkoministeriö on vahvistanut tapaamisen. Elintarvikkeiden hinnat ympäri maailmaa ovat nousseet Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Ukraina on yksi maailman suurimmista vehnän ja muun viljan viejistä, mutta Venäjän sota-alukset Mustallamerellä sekä ukrainalaisten miinat ovat estäneet toimitukset.Turkin mukaan sillä on Mustallamerellä parikymmentä kauppalaivaa, jotka voisi nopeasti lastata ukrainalaisella viljalla. Venäjä kertoi ehtoihinsa kuuluvan, että Venäjä voi valvoa ja tutkia laivoja aseiden salakuljetuksen välttämiseksi. 

16.16: EU:n valtiovarainministerit hyväksyivät miljardin euron tuen Ukrainalle

EU:n valtiovarainministerit hyväksyivät tiistaina miljardin euron rahoitustuen myöntämisen Ukrainalle. Kyseessä oli ensimmäinen erä EU-maiden johtajien toukokuussa sopimasta lisäavusta Ukrainalle. Avun kokonaissumman on määrä olla enintään yhdeksän miljardia euroa. 

EU:n puheenjohtajamaana toimivan Tshekin valtiovarainministerin Zbynek Stanjuran mukaan myönnetty tuki antaa Ukrainalle tarvittavat varat kiireellisten tarpeiden kattamiseen ja kriittisen infrastruktuurin toiminnan varmistamiseen.

– Toivon, että summa olisi suurempi, sanoi yksi EU:n diplomaatti uutistoimisto AFP:n mukaan.

15.35: Noin 80 prosenttia donetskilaisista paennut, sanoo kuvernööri – alueelle on jäänyt noin 340  000 ihmistä

Noin 80 prosenttia Donetskin alueen asukkaista on paennut Venäjän hyökkäystä, kertoo Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko. Kuvernöörin mukaan noin 340  000 ihmistä on jäänyt alueelle. Asiasta kertoo ukrainalainen uutistoimisto Ukrinform. 

Venäjän ohjusiskun kohteeksi joutuneessa asuintalossa Tshasiv Jarin kaupungissa itäisessä Ukrainassa uhriluku on noussut jo 34:ään, kertoo uutiskanava CNN.

Lisäksi ainakin yhdeksän ihmistä on loukkaantunut, Kyrylenko kertoo Telegramissa. Hänen mukaansa yksi kuolleista oli lapsi. Pelastusviranomaiset ovat Kyrylenkon mukaan käyneet läpi noin 70 prosenttia talon raunioista.

14.30: Putin vierailee Iranissa ensi viikolla 

Kremlin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee ensi viikolla Iranissa Teheranissa. Asiasta kertoo Guardian.

Putin tapaa Teheranissa Iranin ja Turkin johtajat. Kremlin tiedottaja Dmitry Peskovin mukaan tapaamisessa keskustellaan Syyriasta.

Peskov kertoo Putinin tapaavan matkallaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin myös kahdenkeskisesti.

11.20: Yhdysvallat varoittaa: Iran aikoo toimittaa satoja lennokkeja Venäjän käyttöön sotaan

BBC:n mukaan Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoo Yhdysvaltojen saaneen tietoa Iranin aikomuksista toimittaa satoja lennokkeja Venäjän käyttöön Ukrainan sodassa. Sullivanin mukaan ei ole varmaa, onko Iran vielä toimittanut niitä.

Lennokeilla on ollut olennainen osa sodankäynnissä. Kumpikin sodan osapuoli käyttää lennokkeja havannoimaan vihollisen asemia, jonka myötä ne pystyvät ohjaamaan tarkemmin tykistötultaan. Ukraina pyysi viime viikolla lahjoituksina lisää lennokkeja.

10.25: HIMARS-hätä leviää Venäjän sotabloggaajien keskuudessa – Putin tapasi Kremlin kriitikoita, bloggarien suut halutaan tukkia

Ukrainan on heinäkuun aikana raportoitu tehneen useita iskuja Venäjän ammusvarastoihin. Näitä on ukrainalaiskommenteissa mieluusti laitettu Yhdysvaltain toimittamien pitkän kantaman HIMARS-raketinheittimien piikkiin.

Vaikka vahvistettua tietoa ammusvarastoihin ja komentopaikkoihin tehtyjen iskujen aiheuttajista ei ole, on niiden määrän selkeä lisääntyminen yhdistettävissä ajallisesti Yhdysvaltain antamien pitkän kantaman HIMARS-raketinheittimien Ukrainaan saapumiseen.

Selvää on myös se, että Ukrainan epäsuorantulen arsenaalista HIMARsit tarjoavat sekä pisimmän kantaman että suurimman tarkkuuden.

– Päätellen osuman tarkkuudesta, tämä on todennäköisesti HIMARS-raketinheittimen työtä. Ukraina on saanut voimakkaita ja tarkkoja aseita, joita he käyttävät pätevästi, summasi 430 000 seuraajaa kerännyt Venäjä-mielinen sotabloggaaja Older than Edda jakamansa räjähdysvideon yhteydessä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin väitetysti tapasi maansa sotakirjeenvaihtajia ja -bloggareita Pietarissa järjestetyssä talouskonferenssissa kesäkuun 17. päivänä.

Tapaamisesta kertoo yksityiskohtaisesti 620 000 seuraajan sotabloggaaja Rybar, raportoi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW uskoo tapaamisen tapahtuneen, sillä Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov totesi 12. kesäkuuta, että Putin tulisi tapaamaan sotakirjeenvaihtajia. Myöhemmin Venäjän valtiomedia RT:n päätoimittaja Margarita Simonyan sanoi tapaamisen tapahtuneen.

– Rybar väittää, että kaksi keskeistä sotakirjeenvaihtajaa kertoivat Putinille eturintaman ongelmista. Tämän jälkeen Venäjän puolustusministeriö alkoi pitää sotakirjeenvaihtajia "uhkana" kun aiemmin heihin oli suhtauduttu "huonosti hallittuna ongelmana", ISW kirjoittaa.

Lue aiheesta lisää täältä.

8.28: Venäjän hyökkäyksessä Donetskin alueelle kuollut ainakin 31 ihmistä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi maanantaina 31 ihmisen kuolleen Venäjän lauantaisessa iskussa Tshasiv Jarin kaupungin asuinkortelissa. Zelenskyin mukaan yhdeksän ihmistä saatiin pelastettua raunioista.

Illalla kuvatussa videopuheessaan Zelenskyi kertoi myös, että Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova on joutunut Venäjän tulituksen kohteeksi.

Voit katsoa osan Zelenskyin puheesta teksitettynä alta:

Zelenskyi kertoo Venäjän hyökkäyksestä Donetskin alueella – ainakin 31 kuollutta 0:47

7.06: Ukraina väittää tuhonneensa ammusvaraston Etelä-Ukrainassa

Etelä-Ukrainassa sijaitsevassa Nova Kahovkan kaupungissa on kuultu ja nähty yön aikana sarja räjähdyksiä. Kaupunki on Venäjän miehittämä.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan kaupungissa räjähti Venäjän armeijan ammusvarasto Ukrainan iskun seurauksena, kertoo CNN.

Venäjän valtiomedia TASS vahvistaa räjähdyksen, mutta ei raportoi ammusvarastosta. Ensin TASS kertoi Ukrainan hyökänneen vesivoimalaa vastaan, myöhemmin kaliumnitraattivarastoon.

Kaliumnitraatti on herkästi syttyvää ja aiheutti Beirutin kaupungissa nähdyn valtavan räjähdyksen vuonna 2020.

TASSin mukaan räjähdys aiheutti uhreja. Myös esimerkiksi sairaalan ja asuinrakennusten väitetään vaurioituneen.

Heinäkuussa Ukrainassa on raportoitu lukuisista Venäjän ammusvarastojen räjähdyksistä. Näitä on ukrainalaiskommenteissa mieluusti laitettu Yhdysvaltain toimittamien pitkän kantaman HIMARS-raketinheittimien piikkiin.

Alla olevassa tviitissä on video, jossa väitetään näkyvän Nova Kahovkan kaupungissa tapahtunut räjähdys.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

6.01: Yhdysvallat väittää Iranin aikovan toimittavan Venäjälle satoja sotaan sopivia lennokkeja

Iran suunnittelee toimittavansa satoja lennokkeja Venäjälle Ukrainaa vastaan käytettäväksi, Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan väitti maanantaina. Osa droneista on hänen mukaansa aseistettuja.

Sullivanin mukaan Iran valmistautuu kouluttamaan venäläisiä joukkoja dronejen käyttämistä varten. Ensimmäiset koulutukset saattavat alkaa Sullivanin mukaan jo heinäkuussa.

Lennokit ovat olleet Ukrainan sodassa tärkeässä roolissa molemmilla osapuolilla. Niitä on käytetty muun muassa tiedusteluun, pieniin pommituksiin ja ohjusiskuihin kaukaa. 

19.52: Ukraina vaatii lisää asetoimituksia rangaistakseen Venäjää helpotetusta kansalaisuuden hakemisesta

Venäjä ilmoitti aiemmin tänään laatimastaan uudesta asetuksesta, jonka avulla ukrainalaisten on aiempaa helpompaa ja nopeampaa hakea Venäjän kansalaisuutta. Ukraina pyytää vastatoimena länttä asettamaan Venäjälle uusia pakotteita ja tehostamaan raskaiden aseiden lähetyksiä Ukrainalle.  

Lausunnossaan nettisivuillaan, ulkoministeriö kuvaili Venäjän toiminnan olevan loukkaus Ukrainan suvereniteettia kohtaan ja kansainvälisten oikeusperiaatteiden vastaista.

17.31: Venäjän ohjusiskussa kuolleiden määrä noussut 26:een Tshasiv Jarissa 

Uhriluku on noussut 26:een Venäjän ohjusiskun kohteeksi joutuneessa asuintalossa Tshasiv Jarin kaupungissa itäisessä Ukrainassa. Pelastustyöt nelikerroksisen asuinrakennuksen raunioissa ovat jatkuneet viikonlopusta asti.

Venäjän arvioidaan yrittävän nyt tunkeutua syvemmälle Donetskin alueelle vahvistaakseen otettaan koko itäisellä Donbassin alueella.

16.44: Ukrainalaismedia: Noin 7 200 ukrainalaista sotilasta on raportoitu kadonneeksi

Asiasta kertoi medialle Oleh Kotenko. Hän sanoo, että kadonneita sotilaita on raportoitu puhelinkeskukseen nyt 7 200. Suurimman osan heistä arvellaan olevan Venäjän vankeja. Asiasta uutisoi The Kyiv Independent. Kotenko on erityisolosuhteissa kadonneiden ihmisten eustaja.

Maanantain seurannan löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat