Lääkärit antoivat 7-vuotiaalle enintään vuoden elinaikaa – tuntemattomat lahjoittivat tuhansia unelmien toteuttamiseen: ”Hän luulee parantuvansa”

Epätasa-arvoisuus vaikuttaa jo lasten syövissä 6:56
Videolla kerrotaan, miten epätasa-arvoisuus näkyy lasten syövissä Suomessa.

Lääkärit antoivat skotlantilaiselle tytölle enintään vuoden elinaikaa. Tuhannet tuntemattomat ihmiset ovat lahjoittaneet surun murtamalle perheelle rahaa, jotta pikkutyttö saisi vielä toteuttaa osan unelmistaan, skottimediat kertovat.

Vain päiviä Laia Jenkinsin 7-vuotisjuhlien jälkeen lapsen vanhemmat saivat tietää, ettei heidän tyttärensä todennäköisesti näkisi seuraavia syntymäpäiviään. Vanhemmat olivat huolestuneet, kun Laian tasapaino oli heikentynyt eikä hän pystynyt kävelemään kunnolla. Lee ja Lorna Jenkins toivoivat, että kyseessä olisi vain korvatulehdus tai psykologinen reaktio perheen lemmikkikanin kuolemaan.

Sairaalassa perhe sai lohduttomia uutisia. Pienellä Laialla oli aivorungon gliooma, parantumaton aivosyöpä, josta vain harva lapsi selviää.

– Se oli todella järkyttävää ja muserruin. Mutta sitten siirryin toisenlaiseen mielentilaan, Lee-isä kuvailee Evening Timesin haastattelussa.

– Hänestä täytyy tehdä mahdollisimman onnellinen, joten meidän tulee käyttäytyä normaalisti, hän jatkaa.

Laia itse ei vielä ymmärrä tilansa vakavuutta.

– Hän tietää, että hänen päässään on kasvain, mutta hän luulee parantuvansa, Lee sanoo.

Joukkorahoituksella toteutetaan lapsen unelmia

Todellisuudessa Laian selviytymismahdollisuudet ovat häviävän pienet. Perhe ja ystävät haluavat tehdä lapsen viimeisistä kuukausista mahdollisimman ainutlaatuiset.


Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Vetoapua perhe on saanut joukkorahoituksesta, jonka avulla he ovat onnistuneet keräämään tätä kirjoittaessa jo lähes 13 000 puntaa, reilut 14 000 euroa.

Laian toivomuslistalla on päästä Yhdysvaltoihin Disneylandiin sekä ratsastaa ponilla.

Lisäksi perhe aikoo tutkia kaikki mahdolliset hoitomuodot, joilla perheen kuopuksen vakava sairaus saataisiin hoidettua.

Laian aivokasvainta aletaan hoitaa sädehoidolla lokakuussa. Lääkärit ovat kertoneet vanhemmille, että hoito saattaa pienentää kasvainta ja lievittää sen aiheuttamia oireita. Lääkärit toivovat, että Laia pystyy elämään kohtuullisen normaalia elämää seuraavat 3–6 kuukautta. Sen jälkeen lapsen kunnon odotetaan heikentyvän nopeasti.

Oireet kehittyvät usein nopeasti

Aivorungon gliooman oireet kehittyvät yleensä nopeasti, sillä kasvain suurenee kiivaasti. Tyypillisimpiä DIPG:n oireita ovat:

  • ongelmat tasapainossa ja kävelyssä
  • silmä- ja näköongelmat
  • ongelmat pureskelussa ja nielemisessä
  • pahoinvointi ja oksentelu
  • aamuinen päänsärky tai päänsärky, joka helpottaa oksentamisen jälkeen
  • kasvojen toispuolinen roikkuminen

Lue myös:

    Uusimmat