Pakko käydä päiväunille? Ei enää tokkuraista oloa – lue vinkit täydellisiin nokosiin

Asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon – oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä on merkitystä 2:02
Oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä on merkitystä unen laadulle – asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon

Päiväunet ovat parhaimmillaan virkistävät ja pahimmillaan saavat olon tokkuraiseksi ja vaikeuttavat nukahtamista vielä iltaunien aikaan. Täydellisille päiväunille on kuitenkin olemassa oma kaavansa.

Ihanat, kamalat päiväunet. Mikä olisikaan ihanampaa kuin torkahtaa kesällä hetkeksi riippumattoon tai kömpiä talvella vilttien alle sohvan nurkkaan? No varmasti ainakin se, ettei päiväunilta heräisi aina niin kärttyisenä ja täysin pihalla maailman menosta.

Pahimmassa tapauksessa torkutat herätyskellon soitua aina vartin lisää kerrallaan ja lopulta luovut koko herätyksestä ja heräät aamuyöllä täysin virkeänä.

New York Post kuitenkin kirjoittaa, että suorastaan utopistiselta tuntuva käsite täydellisistä päiväunista on oikeasti täysin mahdollista. Jutussa viitataan Sleep Foundation -sivuston artikkeliin, jossa on muun muassa jaoteltu erityyppiset päiväunet omiin kategorioihinsa. Sleep Foundation -sivuston taustavoimina häärii lääketieteen ja unen ammattilaisia.

Mikä siis on kaava energisoiviin päiväuniin ja painavatko päiväunien hyvät vaikutukset lopulta vaa'assa enemmän kuin haitat?

Minkä takia torkut päivällä?

Sleep Foundationin artikkelin mukaan on tärkeää määritellä, minkä takia otat päiväunet. Tämä auttaa muokkaamaan niistä täydelliset juuri kuhunkin tilanteeseen.

Päiväunoset voivat olla palauttavat, jos esimerkiksi edellisenä yönä olet nukkunut huonosti ja yrität paikata univajetta. Torkkua voi myös ennakoivasti, esimerkiksi yövuoroja tekevien tapauksessa, jolloin päiväunien tarkoituksena on estää uneliaisuutta työvuoron aikana.

Päiväunia voi ottaa myös puhtaasti mielihalusta: torkahtaminen saattaa parantaa mielentilaa ja nostaa energiatasoja.

Pienille lapsille tai sairastaville kaikenikäisille päiväunet voivat olla myös käytännössä välttämättömät. Lapset kaipaavat fyysisesti enemmän unta samoin kuin ihmiset sairastaessa, kun parantumiseen kaivataan ylimääräistä energiaa.

Kuinka pitkät päiväunien tulisi olla?

Ihmisen uni kulkee erilaisten tasojen läpi, eikä esimerkiksi vain viiden minuutin nokosten aikana ehdi tutkijoiden mukaan vajota riittävästi syvän unen tasoille, jotta päiväunista olisi oikeasti hyötyä.

Näin otat täydelliset päivunet

  • Aseta herätys: herää kellon soidessa ensimmäisen kerran ja vältä torkuttamista. Ideaali pituus päiväunille on 10–20 minuuttia.
  • Ota nokoset mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin. Myöhään päivällä nukuttu päiväuni haittaa todennäköisemmin nukahtamista yöunille. Terveyskirjasto suosittelee nukkumaan päiväunet klo 12–16 välillä.
  • Koita luoda mahdollisimman hyvät olosuhteet päiväunille: pimeä, viileä ja mukava paikka helpottaa nukahtamista.
  • Koita asettaa stressinaiheuttajat syrjään mielestäsi – jos nukahtaminen tuntuu hankalalta, kokeile rentoutusharjoituksia.

Puolen tunnin tai sitä pidemmän päivunen aikana ehtii vajota jo syvempään uneen, mutta toisaalta liian pitkään nukkuminen tai herääminen syvästä unesta saattaa jättää ihmisen tokkuraiseksi jopa tunnin ajaksi. 

Näiden tietojen rajoissa parhaat päiväunet olisivat siis virkistävät, mutteivät kuitenkaan niin pitkät, että heräämisen jälkeen olisi täysin tokkurassa. Näin ollen täydellinen pituus päiväunille olisi 10–20 minuuttia. Varmuuden vuoksi ei kannata kuitenkaan ajoittaa päiväunia juuri ennen hetkeä, jolloin sinun pitäisi olla skarpeimmillasi.

Kipeänä ollessa ei kannata laskea minuutteja vaan nukkua sen verran kun keho tuntuu kaipaavan.

Parhaimmillaan päiväunet voivat vähentää uneliaisuutta, auttaa oppimista, parantaa muistia sekä avittaa tunteiden säätelyssä. Kaikille päiväunet eivät kuitenkaan sovi. Nokoset päiväsaikaan voivat myös aivan hyvin hankaloittaa nukahtamista ilta-aikaan, jolloin joutuu helposti unettomuuden kierteeseen.

Terveyskirjasto suositteleekin päiväunien sijaan pitämään itsensä vireänä päivisin keskustelemalla, liikkumalla taukojen aikana tai käväisemällä ulkona, jos se on vain mahdollista.

Katso myös: Päiväunet kannattavat aina – vitosluokkalaiset näyttävät mallia!

Päiväunet kannattaa aina – Tytyrin koulun vitosluokalaiset näyttävät esimerkkiä 1:50
Tytyrin koulun vitosluokalaiset näyttävät esimerkkiäpäiväunista.

Lue myös:

    Uusimmat