Menikö yö taas läskiksi? Yhdeksän asiaa, joita uniasiantuntijat eivät suosittele viemään makuuhuoneeseen

Nämä asiat vain myöhään valvova ihminen voi ymmärtää! 0:50
Kello lyö 22.03 ja alat saada kaikenlaisia hyviä ideoita? Nämä asiat vain myöhään valvovat ihmiset voivat ymmärtää!

Nukkuisitko ilman herätyskelloa tai tarkistamatta työsähköpostia vielä sängystä käsin? Lue, mitkä asiat uniasiantuntija jättäisi pois makuuhuoneesta.

Heräätkö lapsesi unipotkuihin tai kissasi temmellykseen aamukahdelta? Huffington Post kysyi uniasiantuntijoilta, mitä nämä eivät veisi makuuhuoneeseensa. Näille asioille asiantuntijat olisivat antaneet porttikiellon!

1. Lemmikit

Lemmikki voi häiritä unta esimerkiksi siksi, että se ei nuku öisin. Hamsteri rullaa pyörässään neljään asti; kissa voi naukua, vaatia huomiota tai kävellä kasvojesi päältä niin, että heräät aamuyöllä. Siksi uniasiantuntija jättäisi lemmikit makuuhuoneen ulkopuolelle! Järkyttyneille voitaneen kertoa, että lemmikkien vieressä nukkumisesta on tosin olemassa myös suotuisia tutkimuksia!

2. Kaikki valoa tuottavat laitteet

Kaikenlainen elektroniikka tulisi jättää makuuhuoneen ulkopuolelle. Tutkimusten mukaan edes puhelimen yövalotila ei tuo helpotusta – päin vastoin!

Laitteiden valo voi sekoittaa vuorokausirytmin ja haitata unensaantia. Myöskään yövaloa ei tästä syystä kannattaisi käyttää. Television edessä sen sijaan on helppoa valvoa keskiyöhön, vaikka aamulla olisi aikainen herätys. Jätä siis suosikkisarjasi suosiolla olohuoneen puolelle.

3. Työasiat

Nukkumaan mennessä työasiat alkava usein pyöriä mielessä ja unen saaminen vaikeutuu. Siksi uneen tulisikin alkaa valmistautua ajoissa.

Sulje ulkomaailma pois jo puoli tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa. Ei puhelinta, ei sähköpostia, kalenteria tai muitakaan "työärsykkeitä". Jos asia kelluu mielessäsi pitkin iltaa, kirjoita se ylös. Näin muistat asian varmasti aamulla!

4. Ruoka

Liian myöhäinen ruokailu voi haitata unta. Tutkimuksen mukaan miehillä ja naisilla, joilla oli tapana syödä myöhään illalla, oli myös keskimäärin viisi senttiä isompi vyötärönympärys.

5. Alkoholi

Yömyssy voi tuntua rentouttavalta, mutta oikeasti alkoholi ei auta unta, vaan heikentää sen laatua. Juominen myöhään illalla lisää myös yöllisen vessahädän mahdollisuutta.

6. Kaikenlainen kaaos

Kaaos ja sekasotku tekevät jopa tutkimusten mukaan hallaa terveydelle! Makuuhuone ei saisi näyttää taas yhdeltä kodin siivousprojektilta, joka on jäänyt tekemättä.

7. Huono patja ja tyyny

Patjaa käytetään niin paljon, että sen voisi lukea yhdeksi kodin tärkeimmistä "kalusteista". Vietät joka yö kahdeksan tuntia sängyssäsi. Jos heräät joka yö möyhimään tyynyäsi tai kääntämään kylkeä litteällä patjalla, on aika pohtia, pitäisikö makuuhuoneen kalusteisiin panostaa hieman enemmän...

8. Herätyskello

Osa asiantuntijoista uskoo, että ihmisen tulisi luottaa "luontaiseen herätyskelloonsa". Unituotteita kehittelevän MetroNaps-yrityksen johtaja Christopher Lindholst ei käyttäisi herätyskelloa, koska sen soitto on "sokki elimistölle". Ainakin tästä aamu-uniset voivat olla samaa mieltä!

Kellon sijaan Christopher menisi nukkumaan aina samaan aikaan, jotta keho herää luontaisesti unisyklin lopussa aina samaan aikaan. Kelloa voi pitää pelkkänä varasuunnitelmana, joka soi vasta myöhemmin ja varmistaa herätyksen, mikäli herääminen ei olekaan onnistunut. Kokeilkoon, ken uskaltaa!

9. Lapset

Lastensairaalassa työskentelevä Luis Ortiz antaisi lasten nukkua omissa sängyissään. Näin jokainen saa varmasti nukkua omassa rauhassaan eikä kenenkään uni häiriinny.

Luisin mukaan pikkulapsen kehto voi olla aivan vanhempien vieressä, mutta vanhempi lapsi tulisi opettaa nukkumaan omassa huoneessaan mahdollisimman aikaisin.

Lähde: Huffpost.com

Lue myös:

    Uusimmat