Auttaako tämä hittikikka oikeasti nukahtamaan kahdessa minuutissa? Testasimme helpon niksin: "En jaksanut jatkaa sitä loppuun asti"

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Älä unohda unta – näin uni vaikuttaa terveyteesi.

Helppo niksi nukahtamiseen on ymmärrettävästi kerännyt suosiota. Voiko niinkin simppeli tekniikka kuin tietyn painopisteen hierominen oikeasti ratkaista nukahtamisongelmia?

Nukahtaminen kahdessa minuutissa kuulostaa utopistiselta unelmalta jollekin, joka on tottunut pyörimään sängyssä hyvän tovin ennen unen saamista.

Tällaista ihmettä lupailee kuitenkin TikTok-sovellusessa suosituksi noussut niksi, kirjoittaa Metro-julkaisu.

Akupunktioon perustuvan niksin nosti suosioon käyttäjä Younger You Doc, joka esittää videolla nukahtavansa hetkessä hierottuaan rannettaan parin minuutin ajan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Mihin vinkin idea perustuu ja toimiiko se oikeasti?

Akupunktiota ilman neuloja

Akupunktio on perinteinen kiinalainen hoitomenetelmä,  jossa potilasta pistetään neuloilla tarkoin määriteltyihin ihon pisteisiin. Akupunktuuripisteet määräytyvät kehon elimiä kuvaavien meridiaanien mukaan, Terveyskirjaston artikkelissa kerrotaan.

Terveyskirjaston mukaan akupunktuurilla on sijansa monien vaivojen hoidossa, joskin hoitojen teho on osoittautunut melko vähäiseksi tutkimuksissa. Teho on tutkimusten mukaan lumehoidon luokkaa tai vain hieman parempi, mutta toisaalta lumevaikutuskin vähentää potilaan kipuja ja sen merkitys on usein huomattava.

akupainanta
Akupainantapiste löytyy kuvan osoittamasta paikasta.

Nukahtamiskikassa keskiössä olevaa akupainantapistettä kutsutaan kiinaksi shenmeniksi, joka tarkoittaa "hengen porttia". Tarkka painepiste löytyy ranteen "kuopasta", kutakuinkin nimettömän ja pikkurillin välistä. 

Vyöhyketerapeuttien mukaan tämän pisteen painaminen kevyesti voi auttaa ahdistuneisuuteen, unettomuuteen, sydämen tykytyksiin sekä masennukseen.

– Akupainanta perustuu siihen ideaan,  että tukos tai häiriö kehon energioiden virtauksessa voi aiheuttaa terveysongelmia, uniasiantuntoja Sammy Margo selittää Metrolle.

Akupainanta on siis käytännässä akupunktiota ilman neuloja: painepisteitä hierotaan kevyesti.

Margon mukaan keho reagoi akupainantaan sen mukaan, mitä pisteitä hierot. Asiantuntijan mukaan TikTokissa suosioon noussut niksi voi hyvin auttaa nukahtamisessa, muttei kuitenkaan välttämättä auta kaikkia.

Daily Mailin haastattelema hieroja Ingrid Gallowayn mukaan "someniksin" kokeilemisesta ei ole ainakaan mitään haittaa. Gallowayn mukaan kyseisen painopisteen hierominen auttaa yleisestikin juuri mielen rauhoittamista.

Kroonisesta unettomuudesta kärsiville niksistä ei ole kuitenkaan pelastusta, sillä kroonistuneessa tilanteessa olosuhteet unelle pitää olla kaikin puolin kunnossa.

MTV:n toimitus pisti niksin testiin

Niksi kuulosti liian hyvältä ollakseen totta, joten MTV Uutisten Lifestyle-toimitus päätti kokeilla parin illan ajan, auttaako hittikikka todella nukahtamisessa.

Epäluuloa aiheutti muun muassa se, löytyikö oikea painantapiste ja millä voimalla sitä tulisi hieroa. Yhdellä testaajista lähti ensimmäisenä iltana hierottavan käden sormista lähinnä vain tunto.

Täystyrmäystä emme niksille kuitenkaan missään nimessä anna. 

– Ehkä kumpanakin iltana kävi niin, että minua alkoi väsyttää niin paljon, etten jaksanut jatkaa sitä loppuun asti. En nukahtanut siis salamannopeasti, mutta olin kyllä todella väsynyt, yksi testaajista kuvailee.

Kaiken kaikkiaan niksi todella ehkä hieman "rauhoitti" ja sai silmät lurpahtamaan, mutta kahdessa minuutissa kukaan ei ollut unessa.

Katso myös: Asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon – oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä on merkitystä

Asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon – oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä on merkitystä 2:02
Fysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija Tommi Närvänen näyttää kuinka nukut kyljelläsi parhaat unet.

Lue myös:

    Uusimmat