Kylmäävä viesti pörssisähkön käyttäjille

Olkiluoto kolmosen sähköntuotanto on keskeytynyt. Vika on sittemmin paikannettu. 

Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruususen mukaan Olkiluoto 3:n ongelmat alkoivat näkyä reaalihinnoissa välittömästi.

Ruusunen kertoo Olkiluoto 3:n vastaavan kahta normaalia ydinvoimalaa. Kun ydinvoimala katosi sähkövarannoista, täytyi sähköä hakea jostain tilalle. Ruusunen muistuttaa lisäksi, että markkinoilla on tiukka tilanne.

– Olkiluodon sähköntuotannon keskeytyksen merkitys oli reaalihinnoissa heti todella iso. Tämä sitten näkyy kuluttajien pörssisähköhinnoissa seuraavana päivänä, Ruusunen arvioi.

– Sanotaan näin, että jos pörssisähköä käyttää, niin tänään iltapäivällä kannattaa katsella. Kahden pintaan on jännityksen hetki, silloin nähdään huomisen hinta, Ruusunen jatkaa.

 Pörssisähkön spot-hinta on tänään puoliltapäivin 15,9c/kWh. Kello 17 pörssisähkö maksaa 19,8c/kWh.

Pörssisähkön huominen spot-hinta julkaistiin noin kello 13.45.

Paljon on säästä kiinni

On vaikea sanoa, kuinka voimakkaasti Olkiluodon hankaluudet lopulta näkyvät pörssisähkön hinnassa.

– Niin paljon liikkuvia osia tuulesta lämpötilaan. Jos kaikki pysyisi paikoillaan, olisi helppo sanoa, miten paljon hinta nousee. Sähkön hinta on todella paljon säästä kiinni, Ruusunen muistuttaa.

Ruususen mukaan onni onnettomuudessa on, että nyt eletään varsin leutoa vuodenaikaa. Jos Olkiluoto 3 olisi pysähtynyt tammi-helmikuun paukkupakkasilla, olisi merkitys aivan erilainen.

Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa puolestaan toteaa, että Olkiluoto 3:n sähköntuotannon keskeytymisen vaikutus on yksiselitteinen: Hinnat nousevat.

– Päivittäisiin hintoihin tämä vaikuttaa niinä päivinä, kun häiriö on päällä. Samalla syödään pohjoismaisia vesivarantoja vähän normaalia nopeampaa, Salomaa sanoo.

– Pörssisähköasiakkaat voivat olettaa, että tuulettomina ajankohtina piikkihinnat ovat tavanomaisia korkeampia. 

Salomaa muistuttaa myös, että jos tuulivoimaa on hyvin saatavilla, ovat sähkönhinnat todennäköisesti hyvinkin normaaleja.

Sekä Salomaa että Ruusunen sanovat, ettei lyhytaikaisilla sähköntuotantohaasteilla ole vaikutusta määräaikaisten sähkösopimusten hintakehitykseen.

Juttua päivitetty kello 12.36: Olkiluoto 3:n vika on paikannettu.

Määräaikaisten sähkösopimusten suosio kasvaa jälleen 2:12
Määräaikaisten sähkösopimusten suosio kasvaa jälleen. Juttu on heinäkuulta.

Lue myös:

    Uusimmat