Meduza: Putinin käyttämät lentokoneet ovat palanneet Moskovaan – MTV seurasi sotaa 25.6.

Putinin ohimolle laitettiin ase ja hän perääntyi – näin MTV:n ulkomaantoimittajat näkevät Wagner-kapinan tapahtumat 3:47
Putinin ohimolle laitettiin ase ja hän perääntyi – näin MTV:n ulkomaantoimittajat näkevät Wagner-kapinan tapahtumat.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 25. kesäkuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Kuvernööri: Wagnerin joukot ovat poistuneet Etelä-Venäjän Rostovista
  • Venäjä: Prigozhin siirtyy Valko-Venäjälle
  • Mediat: USA sai ennakkoon vihiä Prigozhinin kapinasta
  • Ukrainan vastahyökkäys on käynnissä, eteneminen vähäistä
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Maanantain seurannan löydät täältä.

20.07: Prigozhinin olinpaikasta ei ole havaintoja

Wagnerin joukot olivat sunnuntaina poistuneet valtaamiltaan alueilta Donin Rostovista, Voronezhista ja Lipetskin alueelta, kertoivat paikallisviranomaiset. Prigozhinin olinpaikasta ei ollut tietoa sunnuntaina alkuillasta. Edelliset havainnot Wagner-johtajasta olivat lauantai-illalta, kun hän poistui Rostovista Wagner-joukkojen kanssa.

18.27: Pääministeri Orpo kommentoi Venäjän tilannetta

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) Islannissa: Kukaan ei tiedä, mitä Venäjällä on viime päivinä tapahtunut. Kukaan ei tiedä, mitä tulee seuraavaksi tapahtumaan.

18.16: Putinin käyttämät lentokoneet ovat palanneet Moskovaan

Riippumattoman venäläisen uutissivusto Meduzan mukaan kaksi Venäjän presidentti Vladimir Putinin käyttämää lentokonetta on palannut Moskovaan viime yönä. Koneet katosivat tutkasta eilen Tverin alueella, jossa muun muassa presidentin loma-asunto sijaitsee. Kremlin mukaan Putin ei ole lentänytkään mihinkään. Meduzan mukaan koneiden paluu on varmistettu Flightradar24-palvelun tiedoista.

16.26: Ulkoministeri Valtonen: Epävarmuus tulee jatkumaan

Palkkasoturijärjestö Wagnerin marssi kohti Moskovaa nostaa Venäjän entistä tiiviimmin EU-maiden ulkoministerien kokouksen asialistalle maanantaina, tuore ulkoministeri Elina Valtonen sanoo.

Venäjää koskeva epävarmuus tai näennäinen varmuus tulee säilymään lähikuukausina, arvioi ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) palkkasoturijärjestö Wagnerin kapinayrityksen seurauksia.

Valtonen sanoo STT:lle, että autoritaarisessa maassa näyttää pitkään siltä, että asiat ovat vakaasti, kunnes yhtäkkiä ne eivät ole vakaasti.

– Varmaan samanlainen epävarmuus tai näennäinen varmuus tulee säilymään lähikuukausina yhtä lailla kuin tähänkin asti. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Tällaiseen Venäjään olemme tottuneet. Olemme Venäjän naapurimaa ja varaudumme kaikkeen, Valtonen sanoo.

15.07: Venäjä: Kiina on ilmaissut tukensa Venäjän johdolle kapinan suhteen

Venäjän ulkoministeriö on kertonut Kiinan ilmaisseen tukensa Venäjän johdolle "kaikissa sen pyrkimyksissä sisäisen tilanteen stabilisoimiseksi".

(Reuters)

14.24: Putin nauhoitetussa puheessa televisiossa – uskoo vakaasti Venäjän saavuttavan tavoitteensa Ukrainassa

Putin kertoo uutisoimisto Reutersin mukaan olevansa jatkuvassa yhteydessä puolustusministeriöön, ja uskoo vakaasti Venäjän saavuttavan kaikki tavoitteensa "sotilaallisessa erikoisoperaatiossaan".

Puhe on ilmeisesti nauhoitettu ennen lauantain tapahtumia.

Hän kertoo puheessa operaation Ukrainassa olevan "ykkösprioriteetti". 

Putin ei ole kommentoinut suoraan lauantain tapahtumia Wagner-kapinaan liittyen. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ilmoitti lauantai-iltana, että Putin ei tule lähiaikoina pitämään tiedotustilaisuutta asiasta.

Venäjän puolustusministeriö väittää torjuneensa Ukrainan joukkojen hyökkäyksiä Donetskin ja Zaphorizjzjan alueella. Väitteitä ei ole vahvistettu riippumatomista lähteistä. 

Korjattu 14.50: Kyseessä ei ollut tuore puhe, kuten aiemmin kerrottiin. Puhe on ilmeisesti nauhoitettu ennen lauantain tapahtumia.

13.39: Sinikukka Saari: Eilinen paljasti Putinin hallinnon heikkoudet

Wagner-kapina paljasti Kremlin heikkoudet, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Sinikukka Saari Twitterissä.

– Eilisen hullut tapahtumat paljastavat karulla tavalla Putinin hallinnon heikkoudet: autoritaarinen ketteryys ja "luovat ratkaisut" voivat toimia jonkin aikaa, mutta ovat hallinnolle valtavia riskejä, hän kirjoittaa.

Tilanne näyttäytyy erikoisena tavalliselle venäläiselle.

– Tavalliset kansalaiset ovat saaneet kovia tuomioita sodanvastaisista mielipiteistään – ja nyt aseelliseen kapinaan ryhtynyt rikollinen päästetään pakoon. Tätä on monen vaikea ymmärtää.

Vaikka Prigozhin koko ajan painotti toimivansa Venäjän armeijan johtoa vastaan, toimet vaikuttavat myös suuresti koko maan johtajaan, hän sanoo.

– Putinin asema on nyt radikaalisti heikentynyt, vaikka uskottelee kaiken olevan "normaalia".

13.16: Kiovan ilmaiskun uhriluku noussut viiteen

Kiovan pormestari Vitali Klitschko on ilmoittanut lauantaisen Venäjän ilmaiskun uhriluvun nousseen viiteen, uutisoi CNN.

Pelastushenkilökunta löysi sunnuntaina kaksi uhria aiemmin löydetyn kolmen lisäksi.

Isku osui ja tuhosi osittain 24-kerroksisen asuintalon Solomjanskin alueella. Etsintöjä jatketaan, Klitschko viestitti Telegramissa CNN:n mukaan.

11.08: Saksa antamassa 45 Gepard-ilmatorjuntavaunua Ukrainalle

Saksa antaa 45 Gepard-ilmatorjuntavaunua Ukrainalle vuoden loppuun mennessä. Asiasta kertoo ukrainalaismedia Kyiv Independent.

– Berlin tulee antamaan 45 Gepard-ilmatorjuntavaunua vuoden loppuun mennessä, joista 15 odotetaan saapuvan tulevien viikkojen aikana, lehti tviittaa saksalaisen prikaatikenraali Christian Freudingin ilmoittaneen.

Jos tviitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

10.56: Peskov: Putin ei tule puhumaan julkisesti lähitulevaisuudessa

Uutistoimisto BBC kertoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin ilmoittaneen lauantai-iltana, että presidentti Vladimir Putin ei tule pitämään julkista tiedotustilaisuutta lähitulevaisuudessa.

Putin piti puheen lauantaiaamuna, kun Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin aloitti kapinan ja marssitti joukkonsa kohti Moskovaa. 

Putinin epäillään lentäneen Moskovasta Pietariin, mutta tätä ei ole vahvistettu.

10.51: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 720 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 720 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kuusi panssarivaunua, 19 tykkiä ja viisi raketinheitintä. Luvuista uutisoi muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.36: Pekka Toveri: "Ammattitaitoa, jota Venäjän asevoimissa vähemmän näkee"

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin joukot suunnittelivat ja toteuttivat kapinansa Venäjällä harvemmin todistetulla ammattitaidolla, Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) kommentoi Twitterissä.

Prigozhinin "vapauden marssiksi" nimeämä kapina kuivui Toverin mukaan "vähän suuremmaksi perintökeikaksi".

– Prigozhin ilmeisesti maksoi kalavelkojaan (puolustusministeri Sergei) Shoigulle, kuittasi saataviaan Venäjän valtiolta ja turvasi liiketoimintansa ulkomailla, Toveri kirjoittaa.

Suomen ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kirjoittaa Twitterissä Prigozhinin kapinan säikäyttäneen Venäjän johdon.

– Edessä on lisää sisäisiä episodeja. Putin ei ole niin vahva, kuin esittää. Pääkaupungin hallinta oli vaakalaudalla. Venäjällä on nyt liikaa sotkua, eikä sitä voi helposti peittää vallan teatterin alle.

9.38: Yöllisiä iskuja Nikopolin kaupungissa Itä-Ukrainassa

Nikopolin alueella olevien ukrainalaisjoukkojen johto kertoo Venäjän iskeneen kaupunkiin sunnuntain vastaisena yönä, uutisoi BBC.

Nikopol sijaitsee noin 80 kilometrin päässä ydinvoimalakaupunki Zaporizhzhjasta. Osaa ukrainalaisten vastahyökkäyksestä käydään alueella.

– Jälleen yksi yö sotaa... jälleen yksi yö ja menehtymisiä, alueen komentaja kommentoi viestipalvelu Telegramissa BBC:n mukaan.

8.01: Liikenteen rajoitus jatkuu Moskovan ja Tulan alueella

Moskovan ja Tulan alueella jatkuu liikenteen rajoitus M-4 -moottoritiellä. Wagnerin sotilaskolonna käytti tietä eilen etenemisessään kohti Moskovaa. 

(Reuters)

6.52: ISW: Wagner olisi todennäköisesti päässyt Moskovan liepeille, jos sopimusta ei olisi syntynyt

Kremlillä oli ongelmia vastata Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin kapinaan tehokkaasti ja nopeasti, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ajatushautomon mukaan tämä kertoo Venäjän sisäisen turvallisuuden heikkoudesta, mikä todennäköisesti johtui Prigozhinin teon yllätyksellisyydestä ja armeijan kärsimistä raskaista tappioista Ukrainassa.

Kremlin turvallisuusjoukot eivät kyenneet estämään Wagneria ottamasta haltuun Donin Rostovissa sijaitsevaa Venäjän eteläisen sotilaspiirin päämajaa tai estämään Wagner-sotilaiden moottorimarssia kohti Moskovaa, ISW toteaa.

– Wagner olisi todennäköisesti päässyt Moskovan lähistölle, jos Prigozhin ei olisi antanut käskyä kääntyä takaisin, instituutti jatkaa.

Wagnerin kapina tuli myös osoittaneeksi Venäjän taka-alueiden reservien vähäisyyden.

ISW uskoo, että Kremlin ja Prigozhinin tekemä sopimus hyvin todennäköisesti päättää Wagner-palkkasotilasjärjestön tien nykyisen kaltaisena, Prigozhinin johtamana itsenäisenä toimijana.

6.16: Zelenskyin neuvonantaja: Prigozhin nöyryytti Putinia

Wagner-pomo osoitti samalla, ettei Venäjän hallinnolla ole enää yksinoikeutta väkivaltaan, sanoo Myhailo Podoljak.

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin nöyryytti kapinallaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, arvioi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak.

Twitterissä kommentoineen Podoljakin mukaan Prigozhin osoitti samalla, ettei Venäjän hallinnolla ole enää yksinoikeutta väkivaltaan.

6.08: Mediat: USA sai ennakkoon vihiä Prigozhinin kapinasta

Yhdysvaltalaisviranomaiset kertovat epäilleensä jo etukäteen, että Jevgeni Prigozhin on aikeissa ryhtyä Venäjällä toimiin korkea-arvoisia puolustusviranomaisia vastaan, kertovat Washington Post ja New York Times.

On jokseenkin epäselvää, milloin Wagner-pomon aikeet tulivat alkujaan Yhdysvaltain tietoisuuteen, mutta tiedusteluviranomaiset tarjosivat lehden mukaan jo keskiviikkona tilannepäivityksiä hallinnolle ja puolustusviranomaisille.

5.44: Kuvernööri: Wagnerin joukot ovat poistuneet Etelä-Venäjän Rostovista

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin joukot ovat poistuneet Etelä-Venäjän Rostovista, kertoo alueen kuvernööri Telegram-viestipalvelussa. Wagnerin taistelijat ottivat lauantaina haltuunsa sotilastukikohdan kaupungissa.

Kuvernööri Vasili Golubevin mukaan Wagnerin kolonna on lähtenyt Rostovista ja suunnannut takaisin leireilleen.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan Wagner-taistelijat virtasivat ulos kaupungista samalla, kun osa Rostovin asukkaista huusi ryhmän nimeä.

23.30: Prigozhin siirtyy Valko-Venäjälle

Palkkasoturiyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin siirtyy Venäjältä Valko-Venäjälle, ilmoittaa Kreml. Häntä vastaan aloitetut rikostutkinnat aseellisen kapinan organisoimisesta lopetetaan.

23.26: Prigozhin on saattanut saada myönnytyksiä annettuaan perääntymiskäskyn

Puolustusvoimien entinen komentaja, kansanedustaja Jarmo Lindberg kommentoi tietoa Wagnerin joukkojen perääntymisestä Kymmenen Uutisissa.

– Tuoreimmat tiedot Prigozhinin U-käännökselle olisi, että neuvotteluissa olisi luvattu, että Venäjän asevoimien komentaja (Valeri) Gerasimov vaihtuu ja puolustusministeri (Sergei) Shoigu vaihtuu, ja Wagner saisi syytesuojan, Lindberg sanoi.

Lindberg kertoo nojaavansa tiedoissaan luotettaviksi toteamiinsa Twitter-tileihin The Spectator Indexiin ja OSINTdefenderiin.

21.44: Niinistö Venäjän tapahtumista MTV:lle: "Kyllä se meidät tarkkaan hereillä pitää"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Venäjän tapahtumia MTV Uutisille virka-asunnollaan Mäntyniemessä.

–Tilanne on todellakin täynnä käännöksiä, Niinistö sanoo.

Hetkiä ennen haastattelua Reuters uutisoi Wagner-joukkojen johtajan Jevgeni Prigozhinin antaneen joukoilleen käskyn perääntyä takaisin tukikohtiinsa, jotta "verenvuodatukselta vältyttäisiin."

–Tämä viimeinen käännös on tietysti myöskin hyvin yllättävä, Niinistö toteaa.

Hänen mukaansa tilanne näytti vakavalta, ja kyseessä on selvästi Venäjän sisäinen asia.

–Totta kai kun naapurimaassa, joka on suuri, tapahtuu näin suuria yllätyksiä ja dramatiikkaa, kyllä se meidät tarkkaan hereillä pitää, Niinistö sanoo.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Venäjän tilannetta – Prigozhin antanut Wagner-joukoille perääntymiskäskyn 8:17
Näin presidentti Niinistö kommentoi Venäjän tilannetta.

Lue lisää lauantain sotatapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat