Ruotsilta lisää humanitaarista tukea Ukrainalle, Saksa valmis lisäämään joukkojaan Liettuassa – MTV seurasi sotaa

Putin ei vieläkään ole kommentoinut viikonlopun kapinaa 2:04
Katso myös: Putin ei vieläkään ole kommentoinut viikonlopun kapinaa – asiantuntija: "Vaikeneminen on viesti"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 26. kesäkuuta 2023. Tiistain seuranta löytyy täältä.

 

  • Venäjä: Prigozhin siirtyy Valko-Venäjälle
  • Mediat: USA sai ennakkoon vihiä Prigozhinin kapinasta
  • Ukrainan vastahyökkäys on käynnissä, eteneminen vähäistä
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tiistain seuranta löytyy täältä

20.31: Putin vaikenee taktisesti

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole vieläkään kommentoinut maansa sisäpoliittista kuohuntaa millään tavalla. Asiantuntijan mukaan vaikeneminen on itsessään viesti.

Pieni pihaus kuultiin iltapäivästä, kun Vladimir Putinilta julkaistiin kansainväliselle talousforumille osoitettu video. Siinä ei kuitenkaan mainittu kapinaa sanallakaan.

Putin puhui viikonlopun tapahtumista viimeksi tv-puheessa lauantaiaamuna, jolloin maanpettureita uhattiin kovilla tuomioilla.

Asiantuntijan mukaan hiljaisuudella halutaan luoda kuvaa normaalista tilasta ja vaikeneminen on itsessään viesti.

– Virallisessa uutisoinnissa korostetaan sitä, että nyt venäläisten tulee olla yhtenäisiä ja tukea presidenttiä. Mutta totta kai jännite on olemassa. Uskoisin, että tilanne toi kuitenkin näkyviksi tietyllä tavalla ne erilaiset ryhmittymät, joiden tiedettiin toimivan Kremlin tahdon mukaisesti ja sitten kilpailevan vallasta, Helsingin yliopiston apulaisprofessori Katri Pynnöniemi arvioi MTV Uutisille.

20.30: Prigozhin kommentoi viikonlopun tapahtumia ääniviestillä

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin sanoo äänitetyssä viestissä, että viikonlopun kapinan tarkoitus ei ollut vallan kaappaaminen Venäjällä vaan protestoiminen. Prigozhin kommentoi asiaa ensimmäistä kertaa viikonlopun tapahtumien jälkeen, mutta ei paljastanut viestissä olinpaikkaansa.

Wagner-pomo sanoi maanantaina Telegramissa julkaistussa ääniviestissä, että keskeytetty kapina osoitti Venäjällä olevan vakavia turvallisuusongelmia.

Palkkasotilasyhtiön joukot pysähtyivät hänen mukaansa 200 kilometrin päässä Venäjän pääkaupungista Moskovasta.

18.52: Yhdysvalloilta tulossa uusi 500 miljoonan dollarin sotilaallinen avustuspaketti Ukrainalle

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvallat aikoo ilmoittaa jo tiistaina uudesta, jopa 500 miljoonan dollarin sotilaallisesta avustuspaketista Ukrainalle.

Sotilaallinen avustuspaketti sisältää maa-ajoneuvoja, kun Ukraina jatkaa vastahyökkäystään, kertoivat Yhdysvaltain viranomaislähteet.

Mukaan odotetaan otettavan 30 Bradley-taisteluajoneuvoa ja 25 Stryker-panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa.

16.26: Ruotsilta lisää humanitaarista tukea Ukrainalle

Ruotsi tukee Ukrainaa jälleen uudella apupaketilla, jonka arvo on 380 miljoonaa kruunua eli yli 32 miljoonaa euroa.

Paketti on kohdistettu kaikkein kiireellisimpiin tarpeisiin, joihin kuuluu muun muassa vettä, terveydenhuoltoa sekä miinojen raivausapua, kertoo maan ulkomaankaupasta ja kehitysavustava vastaava ministeri Johan Forsell.

Ministeri sanoi tiedotustilaisuudessa, että Kahovkan padon tuhoutumisen sekä Ukrainan vastahyökkäyksen alkamisen takia alueella on suuria humanitaarisia tarpeita.

Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen Ruotsi on antanut Ukrainalle yhteensä 1,9 miljardilla kruunulla humanitaarista ja noin 17 miljardilla kruunulla sotilaallista tukea

15.43: Putinista ensimmäiset havainnot kahteen päivään

Venäjän presidentti Vladimir Putinista on saatu ensimmäiset havainnot kahteen päivään.

Wagner-kapinan jälkeen julkisuudesta kadonnut Vladimir Putin on Reutersin mukaan julkaissut Kremlin verkkosivuilla ensimmäisen lausunnon sitten viikonlopun.

Videolla Putin onnittelee Venäjän Tulassa pidettävän teollisuusfoorumin nuoria osallistujia tapahtuman alkamisen kunniaksi, toivottaa heille menestystä sekä puhuu siitä, kuinka tärkeää nuorten osaaminen on venäläisille yrityksille.

Puheessa ei viitata sanallakaan viikonlopun tapahtumiin.

Venäjän presidentti Vladimir Putinista on saatu ensimmäiset havainnot kahteen päivään 0:44
Katso myös: Putinista on tehty ensimmäiset havainnot kahteen päivään

14.46: Saksa valmis lisäämään joukkojaan Liettuassa

Saksa ilmoittaa olevansa valmis nostamaan Liettuassa olevien joukkojensa määrää 4 000:een.

– Saksa on valmis sijoittamaan pysyvästi vahvan prikaatin Liettuaan, puolustusministeri Boris Pistorius sanoi vierailullaan Liettuan pääkaupungissa Vilnassa.

Puolustusministerin mukaan joukkojen sijoittamisen tulisi kuitenkin sopia yhteen Naton suunnitelmien kanssa.

Saksalla on Liettuassa pysyvästi sijoitettuna 800 sotilasta. Tämän lisäksi 650 saksalaissotilasta on ollut väliaikaisesti sijoitettuna maassa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Liettuan presidentin Gitanas Nausedan mukaan Naton pitää vahvistaa puolustusta itärajallaan, jos venäläisten Wagner-joukkojen johtaja Jevgeni Prigozhin siirtyy Valko-Venäjälle.

14.41: Epävarmuus Venäjän näkymistä arveluttaa pörssejä

Pörssit olivat tänään laskussa sekä Euroopassa että Aasiassa, kun Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin järjestämä kapinayritys horjutti luottamusta Venäjän vakauteen. 

Markkinoilla arvioitiin lyhyeen päättyneen välikohtauksen osoittavan, että presidentti Vladimir Putinin ote vallasta on aiempia arvioita heikompi.

13.53: Ukraina: Rivnopilin kylä vallattu takaisin Etelä-Ukrainassa

Ukrainan joukot ovat vapauttaneet Rivnopilin kylän Venäjän hallinnasta kaakkois-Ukrainassa, Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar sanoi maanantaina Reutersin mukaan. 

Aiemmassa lausunnossaan tänään Maliar totesi Ukrainan onnistuneen valtaamaan noin 130 neliökilometrin verran alueita takaisin Etelä-Ukrainassa sitten vastahyökkäyksen alkamisen. 

13.42: Zelenskyin kansliapäällikkö: Ukraina toivoo saavansa kutsun Natoon yksinkertaistetulla haulla

Ukraina odottaa saavansa selkeän kutsun Natoon yksinkertaistetulla haulla, kun sotilasliitto pitää seuraavan huippukokouksensa ensi kuussa Liettuassa, sanoi Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Andriy Yermak maanantaina Reutersin mukaan. 

Yermak kommentoi saksalaismedialle Ukrainan toivovan ”absoluuttisen kirkasta signaalia”, joka osoittaisi maalle polun Nato-jäsenyyteen.

13.18: RIA: Putin käynyt puhelinkeskustelun Qatarin emiirin kanssa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on käynyt puhelinkeskustelun Qatarin Emiirin kanssa, kertoo Reuters perustuen Venäjän valtiollisen uutistoimiston RIA:n maanantaiseen raportointiin. Emiiri on ilmeisesti ilmaissut tukensa Kremlille liittyen Wagnerin viikonloppuiseen kapinaan. 

13.18: Venäjän pääministeri peräänkuuluttaa tukea Putinille

Venäjän pääministeri Mihail Mishustin sanoi Reutersiin mukaan maanantaina televisioidussa Venäjän valtiojohdon tapaamisessa, että Venäjä oli kohdannut ”haasteen vakaudelleen” ja että sen täytyisi pysyä yhtenäisesti presidentti Vladimir Putinin tukena.

12.05: Naton Stoltenberg: Wagnerin kapina jälleen yksi osoitus Putinin virheestä

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin keskeytetty kapina Venäjällä osoittaa, että Moskova teki strategisen virheen aloittamalla sodan Ukrainassa, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Reutersin mukaan maanantaina.

– Viikonlopun tapahtumat ovat Venäjän sisäinen asia ja jälleen uusi osoitus siitä isosta, strategisesta virheestä, jonka presidentti (Vladimir) Putin teki laittomalla Krimin miehityksellä ja Ukrainaa vastaan aloitetulla sodalla, Stoltenberg sanoi toimittajille Liettuan pääkaupungissa Vilnassa.

Stoltenbergin mukaan Ukrainan tukeminen on edelleen entistäkin tärkeämpää.

11.17: Venäläinen Kommersant-sanomalehti: Tutkinta Prigozhinin toimista edelleen käynnissä

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB tutkii edelleen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtajaa Jevgeni Prigozhinia epäiltynä aseellisen kapinan organisoimisesta, kertoi Kommersant-sanomalehti Reutersin mukaan maanantaina nimettömään lähteeseen pohjautuen.

Lauantaina Kremlin kerrottiin ilmoittaneen, että Prigozhinia vastaan aloitetut rikostutkinnat asiasta lopetetaan

Aiemmin on kerrottu, että Wagner-kapinallisten rikossyytteistä luovuttiin sopimuksessa sillä ehdolla, että he palaisivat leireihinsä ja Prigozhin muuttaisi Valko-Venäjälle.

Venäläismediat: Prigozhinin työhuoneeseen tehtiin ratsia – löydöt kuin gangsterielokuvista 0:19
Katso myös: Venäläismediat: Prigozhinin työhuoneeseen tehtiin ratsia – löydöt kuin gangsterielokuvista

10.36: Wagner-joukkojen kerrotaan jatkaneen vetäytymistään ja palaavan koulutusleireilleen

Institute for the Study of War (ISW) -ajatushautomon mukaan Venäjän johdon suunnitelma palkkasotilasryhmä Wagnerin taistelijoille on edelleen epäselvä.

Wagner-joukot ovat näyttäneet palaavan Etelä-Venäjällä sijaitseville koulutusleireilleen sotakalustonsa kanssa. ISW:n mukaan tämä viittaa siihen, että Kreml aikoo säilyttää ainakin osan Wagnerista sen sijaan, että se pyrkisi välittömästi vapauttamaan joukot palveluksesta.

Ajatushautomo arvioi Wagnerin komento- ja organisaatiorakenteen tulevaisuuden olevan kuitenkin epäselvä. ISW:n mukaan epäselviä ovat myös Wagnerin kapinan lopettaneen sopimuksen mahdolliset vaikutukset Venäjän puolustusministeriön johtoportaaseen.

(STT)

10.32: Ulkoministeri Valtonen: Venäjän tapahtumilla tulee olemaan vaikutusta venäläisten kokemukseen omasta johdostaan

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan Venäjän viime päivien tapahtumilla on odotettavissa seurauksia siihen, kuinka venäläiset kokevat oman johtonsa, mikä kuva Venäjästä on ulospäin sekä sodan kulkuun Ukrainassa. Valtonen myös totesi, että kyse on Venäjän sisäisestä asiasta ja tilanne on yhä varsin epäselvä.

Tuore ulkoministeri kommentoi tilannetta Luxemburgissa saapuessaan ensimmäistä kertaa EU-maiden ulkoministerien kokoukseen. Hän ennakoi Venäjän viime viikonlopun tapahtumien nousevan kokouksessa isosti esille.

(STT)

10.09: Borrell: "Hirviö puree luojaansa nyt omaan nilkkaan"

Euroopan Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sanoi ennen EU:n ulkoministerin kokousta, että Venäjällä viikonloppuna tapahtunut Wagnerin kapina on osoitus siitä, että Venäjän poliittinen järjestelmä on hauras ja sotilaallinen voima murtuu. 

– Hirviö puree luojaansa nyt omaan nilkkaan. 

Hirviöllä Borrell tarkoitti Wagneria ja sen luojalla Putinia. Borrellin mukaan nyt on hetki, jolloin EU jatkaa Ukrainan tukemista enemmän kuin koskaan.

(Reuters)

9.43: Kiina osoitti tukensa Venäjälle Wagnerin kapinan jälkeen

Kiina on ilmaissut tukensa Venäjälle palkka-armeija Wagnerin kapinan jäljiltä. 

– Venäjän ystävällisenä naapurina Kiina tukee Venäjää kansallisen vakauden ylläpitämisessä sekä kehityksen ja vaurauden saavuttamisessa, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja sanoi CNN:n mukaan

Tiedottaja kuitenkin lisäsi, että "tämä on Venäjän sisäinen asia". Kiinan kommentti julkaistiin pian sen jälkeen, kun tieto Wagnerin vetäytymisestä tuli. 

Sunnuntai-iltana Venäjän varaulkoministeri Andrei Rudenko matkusti Pekingiin tapaamaan Kiinan valtionjohtoa. 

Kiinan ulkoministeri Qin Gang ja Rudenko vaihtoivat näkemyksiä "Kiinan ja Venäjän suhteista sekä kansainvälisistä ja alueellisista yhteisistä huolenaiheista", Kiinan ulkoministeriö sanoi verkkosivuillaan julkaistussa lausunnossa.

Venäjän ulkoministeriö sanoi, että Rudenko kävi myös "suunniteltuja neuvotteluja" Kiinan varaulkoministerin Ma Zhaoxun kanssa.

9.13: Moskovan pormestari: Kaikki erikoisturvatoimet purettu

Moskovan pormestarin kerrotaan ilmoittaneen, että kaikki erikoisturvatoimet Moskovassa, liittyen viikonloppuna tapahtuneeseen Wagnerin kapinaan, on nyt purettu. Asiasta uutisoi Reuters. 

Venäjän terrorismin vastaisen komitean mukaan tilanne Moskovassa on toistaiseksi vakaa.

(Reuters)

9.09: Ukraina: Venäjältä vallattu alueita takaisin Etelä-Ukrainassa

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliarin mukaan Ukraina on onnistunut valtaamaan 130 neliökilometrin verran alueita takaisin Venäjältä Etelä-Ukrainassa. 

Maliarin mukaan taisteluita on käyty ainakin Lymanin, Bahmutin, Avdiivkan ja Maryinkan alueilla. 

Reuters ei ole kyennyt vahvistamaan Ukrainan väitteitä. 

(Reuters)

8.08: Venäjä: Puolustusministeri Shoigu vieraili Ukrainassa taistelevien venäläisjoukkojen luona

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on vieraillut Ukrainassa taistelevien venäläisjoukkojen luona, väitti Venäjän valtiollinen uutistoimisto Ria Reutersin mukaan maanantaina. Kyseessä oli Shoigun ensimmäinen julkinen esiintyminen sitten palkkasotilasryhmä Wagnerin viikonloppuna tapahtuneen kapinan.

Vapaasti saatavilla olevan tiedon varassa toimiva ajatushautomo Osintdefender jakoi videon Twitterissä, jossa väitetään näytettävän Shoigun vierailua Ukrainassa. Videon aitoutta ei ole pystytty vahvistamaan.

(Reuters)

6.46: Blinken ja Biden ottaneet kantaa Venäjän kapinaan: "Uusi luku Putinin kirjoittamaan näytelmään"

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi sunnuntaina, että Wagner-ryhmän johtama kapina Venäjällä kertoo siitä, että maan presidentti Vladimir Putinin valta-asema on kyseenalaistettu ja julkisuuskuvaan muodostunut särö. Aiheesta uutisoi CNN.

– Tämä on uusi luku Putinin erityisen huonosti kirjoittamaan näytelmään. Mikä siinä on silmiinpistävää, on se, että se tuli sisältäpäin, Blinken sanoi CNN:lle. 

Blinkenin mukaan Wagnerin Venäjän sotilasjohtoa ja lopulta Putinia kohtaan osoittama kyseenalaistus on kyseenalaistus myös koko Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa kohtaan.  

– Se on sinänsä jotain hyvin, hyvin voimakasta. Se lisää säröjä. 

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden otti sunnuntaina kantaa Venäjällä tapahtuneeseen kapinaan. 

Hänen mukaansa Putinin valta-asema ei ole näyttänyt yhtä epävakaalta koko sodan aikana kuin nyt. CNN:n mukaan viikonloppuna tapahtunut kapina oli muistutus Bidenille siitä, kuinka arvaamaton Ukrainassa käytävä sota lopulta onkaan.

Biden kävi myös puhelinkeskustelun Ranskan, Saksan ja Iso-Britannian johtajien kanssa. Puhelinkeskustelun sisällöstä tiedetään se, että Biden oli korostanut sitä, että mahdollisille Putinin syytöksille kapinasta länsimaita kohtaan, ei saa antaa tilaa. Biden myös sanoi CNN:n mukaan, että Yhdysvallat ei puutu Venäjän sisäiseen asiaan. 

5.53: Australialta mittava apupaketti Ukrainalle

Australian hallitus antaa Ukrainalle uuden 110 miljoonan Australian dollarin (73,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria) aseapupaketin. Asiasta kertoi maan pääministeri Anthony Albanese maanantaina.

Paketti sisältää 70 sotilasajoneuvoa, mukaan lukien 28 panssaroitua ajoneuvoa, 14 erikoisoperaatioajoneuvoa, 28 keskikokoista kuorma-autoa ja 14 perävaunua.

(Reuters)

5.47: Yli 17 000 ukrainalaiselle opetettu sotataitoja Britanniassa – myös Suomi mukana projektissa

Britannia on opettanut kumppanimaidensa kanssa yli 17  000 ukrainalaiselle sotataitoja, kertoo Britannian puolustusministeriö.

Britanniassa pidettävien koulutusten tarkoituksena on ollut auttaa Ukrainaa puolustautumaan hyökkäyssodan aloittanutta Venäjää vastaan. Viiden viikon kursseilla on ollut koulutettavina eri elämäntilanteista tulevia ukrainalaisia.

Kurssien tarkoituksena on opettaa vähäistä sotimiskokemusta omaaville ihmisille sodassa tarvittavia taitoja, kuten aseiden käsittelemistä ja ensiapua.

– Britannia ja kumppanimaat jatkavat tämän tärkeän tuen antamista auttaen Ukrainaa puolustautumaan Venäjää vastaan niin kauan, kuin sille on tarvetta, sanoo puolustusministeri Ben Wallace.

Britannian kumppanimaat koulutusprojektissa ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Liettua, Hollanti, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti. Projekti sai alkunsa kesällä 2022 ja sen on tarkoitus jatkua myös ensi vuonna.

(STT)

5.09: Venäjä: Wagnerin kapinan aikana aiheutui vahinkoa kaduille ja taloille

Venäläisviranomaisten mukaan useat rakennukset ja tiet vahingoittuivat viikonloppuna palkkasotilasryhmä Wagnerin kapinan aikana.

Voronezhissa vaurioitui venäläisviranomaisten mukaan taloja tulitaistelun takia, minkä lisäksi esimerkiksi paikallisen öljysäiliön kerrottiin syttyneen lauantaina tuleen tuntemattomasta syystä. Etelä-Venäjän Rostovissa viranomaiset puolestaan kertovat useiden katujen vaurioituneen panssarivaunujen takia.

Kuolemantapauksista ei ole raportoitu.

Perjantaina Venäjän sotilasjohtoa kaatamaan ja Moskovaa kohti marssimaan lähteneiden Wagner-joukkojen johtaja Jevgeni Prigozhin ilmoitti myöhään lauantai-iltana joukkojensa kääntyvän takaisin.

(STT)

Lue lisää Venäjällä tapahtuneesta Prigozhinin aloittamasta kapinasta: Putinin ohimolle on painettu ase ja hän perääntyi – katso erikoislähetys Venäjän sekasorrosta

Putinin ohimolle laitettiin ase ja hän perääntyi – näin MTV:n ulkomaantoimittajat näkevät Wagner-kapinan tapahtumat 3:47
Putinin ohimolle laitettiin ase ja hän perääntyi – näin MTV:n ulkomaantoimittajat näkevät Wagner-kapinan tapahtumat.

5.05: Zelenskyi keskustellut Bidenin kanssa kanssa Venäjän tapahtumista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo keskustelleensa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa sunnuntaina.

Zelenskyin mukaan keskustelunaiheena olivat viime päivien tapahtumat Venäjällä. Zelenskyin mukaan keskustelua oli myös pitkän kantaman aseista.

Perjantaina palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin kritisoi kovasanaisesti Venäjän sotilasjohtoa ja suuntasi joukkonsa kohti Moskovaa. Päivän kestäneen marssin jälkeen Prigozhin veti joukkonsa takaisin lauantai-iltana.

(STT)

Sunnuntai 25.6.

20.07: Prigozhinin olinpaikasta ei ole havaintoja

Wagnerin joukot olivat sunnuntaina poistuneet valtaamiltaan alueilta Donin Rostovista, Voronezhista ja Lipetskin alueelta, kertoivat paikallisviranomaiset. Prigozhinin olinpaikasta ei ollut tietoa sunnuntaina alkuillasta. Edelliset havainnot Wagner-johtajasta olivat lauantai-illalta, kun hän poistui Rostovista Wagner-joukkojen kanssa.

Sunnuntain tapahtumista voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat