Mediat: USA sai ennakkoon vihiä Wagnerin aikeista – yksi Kremlin päätös teki Prigozhinista kapinallisen

Suomalaisasiantuntija: Prigozhinille saatettu luvata muutoksia Venäjän sotilasjohdossa 7:13
Suomalaisasiantuntija: Prigozhinille saatettu luvata muutoksia Venäjän sotilasjohdossa.

Yhdysvaltalaisviranomaiset kertovat epäilleensä jo etukäteen, että palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin oli aikeissa ryhtyä Venäjällä toimiin korkea-arvoisia puolustusviranomaisia vastaan, kertovat yhdysvaltalaismediat New York Times (NYT) ja Washington Post (WP).

Washington Postin tietojen mukaan näyttää siltä, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelut saivat vihiä Prigozhinin suunnitelmista kesäkuun puolivälissä eli noin viikko ennen kuin Wagner-johtaja aloitti kapinansa.

Prigozhinin tarkka suunnitelma pysyi kuitenkin salaisuutena liki viime hetkille asti, WP kirjoittaa. Lehden haastatteleman viranomaisen mukaan merkkejä oli kuitenkin riittävästi, jotta tieto vietiin eteenpäin Yhdysvaltain johtajille.

Kahden edellisen viikon aikana Yhdysvalloissa on oltu "hyvin huolissaan" siitä, mitä Venäjällä oikein tulee tapahtumaan. Yhdysvalloissa mietitytti sekä presidentti Vladimir Putinin hallinnon jatko että maan kattavan ydinasearsenaalin kohtalo.

Keskeinen kysymys oli, millaista epävakautta Venäjän mahdollinen sisällissota aiheuttaisi.

Tiedustelupalveluiden toiminnasta kertoivat yhdysvaltalaislehdille nimettömät viranomaiset, joiden mukaan Pentagonia, ulkoministeriötä ja kongressia informoitiin tiedustelutiedoista.

Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan Prigozhinin kuppi meni nurin kesäkuun 10. päivä, jolloin Venäjän puolustusministeriö määräsi, että kaikkien niin sanottujen vapaaehtoisyksiköiden täytyy allekirjoittaa sopimus puolustusministeriön kanssa.

Presidentti Putinin tukema ehdotus ei erikseen maininnut nimeltä Wagneria, mutta aloite oli selvästi suunnattu juuri Prigozhinin palkkasotilasryhmän varalle. Kesäkuun 10. päivän jälkeen myös Ukrainan tiedusteluviranomaiset alkoivat seurata Wagner-johtajaa entistäkin tarkemmin uskoen, että tämä saattaisi käyttää henkilökohtaista armeijaansa Kremliä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat