Pekka Toveri: Prigozhin olisi ehkä voinut vallata Moskovan – "Ammattitaitoa, jota Venäjän asevoimissa vähemmän näkee"

Uutisklipit 0:52
Video: Donin Rostovissa paikalliset ilakoivat Wagner-sotilaiden ajaessa kaupungin läpi.

Venäjällä on nyt niin paljon sotkua, ettei sitä voi helposti peittää vallan teatterin alle, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin "vapauden marssiksi" nimeämä kapina kuivui "vähän suuremmaksi perintökeikaksi", kirjoittaa Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) Twitterissä.

– Prigozhin ilmeisesti maksoi kalavelkojaan (puolustusministeri Sergei) Shoigulle, kuittasi saataviaan Venäjän valtiolta ja turvasi liiketoimintansa ulkomailla, Toveri kirjoittaa.

Wagnerin moottorimarssi kohti Moskovaa kääntyi ympäri, kun Prigozhin ja Kreml päätyivät yhteisymmärrykseen ilmeisesti Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenkan toimiessa välittäjänä.

Kaikkia sopimuksen yksityiskohtia tuskin on paljastettu, mutta se tiedetään, että Prigozhin siirtyy Valko-Venäjälle, ainakin osa Wagnerista on jatkossa Venäjän puolustusministeriön komennossa ja sekä Wagner-sotilaat että -johtajat säästyvät kapinasyytteiltä.

"Ammattitaitoa, jota vähemmän näkee"

Pekka Toverin mukaan kapina pani Venäjän johdon sekaisin. Presidentti Vladimir Putin vaikutti heikolta ja vastarinta vähäiseltä. Vaikka Venäjä ilmoitti "taistelutoimien" Wagneria vastaan alkaneen, ei todellisista taisteluista ainakaan julkisuuteen juuri tihkunut tietoa.

– (Wagnerin) operaatio suunniteltiin ja toteutettiin ammattitaidolla, jota Venäjän asevoimissa vähemmän näkee, Toveri arvioi.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan olemattoman oloinen vastarinta kertoo Venäjän sisäisen turvallisuuden heikkoudesta, mikä todennäköisesti johtui Prigozhinin teon yllätyksellisyydestä ja armeijan kärsimistä raskaista tappioista Ukrainassa.

Miksi Prigozhin sitten päätti kääntyä takaisin?

– Prigozhin todennäköisesti arvioi onnistumisen mahdollisuutensa liian heikoiksi. Pelkästään Moskovan, yli 12 miljoonan asukkaan kaupungin, hallussapito 5000 sotilaalla olisi mahdotonta, Toveri sanoo.

Vaikka Venäjän sisäisen turvallisuuden joukot ovat pääosin kevyesti aseistettuja, on niitä määrällisesti valtavasti, noin 300 000 henkilöä, Toveri muistuttaa. 

Jos tilanne olisi entisestään kiristynyt, olisi Venäjä eittämättä irrottanut joukkoja myös Ukrainasta.

– Kansannousu Wagnerin tueksi ei myöskään ollut todennäköinen. Prigozhinin ainoa toivo olisi ollut saada asevoimien ja turvallisuusjoukkojen yksiköitä puolelleen. Tähän olisi kuitenkin tarvittu voimaministeriöiden johdon tukea. Ja sitä Prigozhinin oli vaikea saada, Toveri kirjoittaa.

Napoleonin jalanjäljillä

Julkisesti virallinen Venäjä pysyi koko kapinan ajan presidentti Putinin takana. Symbolinen hetki oli, kun Prigozhiniin väitetysti varsin myönteisesti suhtautunut kenraali Sergei Surovikin tuomitsi Wagner-johtajan toimet alkuunsa.

Prigozhinilla ei näyttänyt olevan tukijoita Kremlissä vaikka tällaistakin jossain vaiheessa jotkut epäilivät, Toveri kirjoittaa. Syyksi hän arvelee sitä, että paljolti KGB-taustaiset silovikit eli Venäjän turvallisuus-, järjestys- ja puolustusorganisaatioiden päättäjät eivät "ex-rikollisia hyväksy vertaisiksiin, vaikka ovat tottuneet käyttämään rikollisia operaatioissaan".

Vaikka tuki oli kortilla, olisivat Prigozhinin eväät voineet riittää Moskovan keskustaan asti, Toveri uumoilee. Venäjältä ehti levitä kuvia, joissa Moskovaan johtaville reiteille pinottiin hiekkasäkkejä ja aseistusta.

Myös ajatushautomo ISW uskoo, että Wagnerin voimat olisivat riittäneet ainakin Moskovan lähistölle etenemiseen.

Prigozhin olisi ehkä saanut Moskovan keskustan vallattua, mutta edessä olisi ehkä ollut Napoleonin kohtalo, Toveri katsoo.

Ranskalainen Napoleon hyökkäsi Venäjälle kesällä 1812 ja valtasi Moskovan syyskuussa. Venäläiset polttivat kaupungin. Ranska vetäytyi huollon, ensilumen ja taistelutappioiden saattelemana lokakuun jälkimmäisen puoliskon aikana.

Moskovan valtaus ei Venäjällä merkitse välttämättä vallan vaihtumista. Kaupunkia ei olisi pystynyt pitkään pitämään pelkillä Wagnerin joukoilla. Vetäytyminen olisi ollut edessä hallituksen keskittäessä joukkoja Moskovan suuntaan.

Mika Aaltola: "Venäjän sotkuja ei voi peittää vallan teatterin alle"

Toverin mukaan "oma kokki" nöyryytti Putinia. Prigozhinin laajalle levinnyt lempinimi on "Putinin kokki", vaikka "Putinin teurastaja" olisi kapinoijan itsensä mukaan osuvampi.

Suomen ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kirjoittaa Twitterissä Prigozhinin kapinan säikäyttäneen Venäjän johdon.

Putinin puhe oli uhmakas, mutta hän suostui tunteja myöhemmin epämääräiseen diiliin. Nöyryytys ei jää huomaamatta maailmalla eikä Venäjällä, Aaltola kirjoittaa.

Edessä on lisää sisäisiä episodeja. Putin ei ole niin vahva, kuin esittää. Pääkaupungin hallinta oli vaakalaudalla. Venäjällä on nyt liikaa sotkua, eikä sitä voi helposti peittää vallan teatterin alle, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat