Prigozhin ei saa syytettä, saattaa saada jopa tahtonsa läpi sotilasjohdon vaihtamisesta – MTV seurasi kapinaa

Suomalaisasiantuntija: Prigozhinille saatettu luvata muutoksia Venäjän sotilasjohdossa 7:13
Prigozhinille on saatettu luvata muutoksia Venäjän sotilasjohdossa. Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg käy läpi dramaattisen päivän tapahtumia.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 24. kesäkuuta 2023. Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • AFP: Venäjän armeija on aloittanut "taistelutoimet" Voronezhin alueella
  • Prigozhin uhkaa kaatavansa Venäjän sotilasjohdon
  • Ukrainan vastahyökkäys on käynnissä, eteneminen vähäistä
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

23.30: Prigozhin siirtyy Valko-Venäjälle

Palkkasoturiyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin siirtyy Venäjältä Valko-Venäjälle, ilmoittaa Kreml. Häntä vastaan aloitetut rikostutkinnat aseellisen kapinan organisoimisesta lopetetaan.

23.26: Prigozhin on saattanut saada myönnytyksiä annettuaan perääntymiskäskyn

Puolustusvoimien entinen komentaja, kansanedustaja Jarmo Lindberg kommentoi tietoa Wagnerin joukkojen perääntymisestä Kymmenen Uutisissa.

– Tuoreimmat tiedot Prigozhinin U-käännökselle olisi, että neuvotteluissa olisi luvattu, että Venäjän asevoimien komentaja (Valeri) Gerasimov vaihtuu ja puolustusministeri (Sergei) Shoigu vaihtuu, ja Wagner saisi syytesuojan, Lindberg sanoi.

Lindberg kertoo nojaavansa tiedoissaan luotettaviksi toteamiinsa Twitter-tileihin The Spectator Indexiin ja OSINTdefenderiin.

21.44: Niinistö Venäjän tapahtumista MTV:lle: "Kyllä se meidät tarkkaan hereillä pitää"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Venäjän tapahtumia MTV Uutisille virka-asunnollaan Mäntyniemessä.

–Tilanne on todellakin täynnä käännöksiä, Niinistö sanoo.

Hetkiä ennen haastattelua Reuters uutisoi Wagner-joukkojen johtajan Jevgeni Prigozhinin antaneen joukoilleen käskyn perääntyä takaisin tukikohtiinsa, jotta "verenvuodatukselta vältyttäisiin."

–Tämä viimeinen käännös on tietysti myöskin hyvin yllättävä, Niinistö toteaa.

Hänen mukaansa tilanne näytti vakavalta, ja kyseessä on selvästi Venäjän sisäinen asia.

–Totta kai kun naapurimaassa, joka on suuri, tapahtuu näin suuria yllätyksiä ja dramatiikkaa, kyllä se meidät tarkkaan hereillä pitää, Niinistö sanoo.

Lue koko artikkeli ja katso Niinistön haastattelu kokonaisuudessaan tästä

20.37: Prigozhin on antanut joukoilleen käskyn perääntyä 

Wagner-joukkojen johtaja Jevgeni Prigozhin on antanut joukoilleen käskyn perääntyä. Reutersin mukaan Prigozhin sanoo ääniviestissä antaneensa käskyn, jotta verenvuodatukselta vältytään. 

19.56: Biden keskustellut tilanteesta muun muassa Macronin kanssa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ollut tänään puhelinyhteydessä Euroopan keskeisten johtajien kanssa Venäjän tilanteesta.

Biden keskusteli Ranskan presidentin Emmanuel Macronin, Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin ja Britannian pääministerin Rishi Sunakin kanssa.

18.40: BBC: Moskovan pormestari: tilanne on vaikea, maanantai julistettu vapaapäiväksi

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin kertoo tilanteen olevan kaupungissa vaikea, uutisoi BBC viitaten pormestarin Telegram-viestiin.

Pormestari väläyttää mahdollisuutta tiesuluille ja asuinalueiden rajoituksille joissain osissa Moskovaa.

Pormestari kertoo viestissään BBC:n mukaan terrorismin vastaisen operaation olevan käynnissä Moskovassa. Maanantai on alueella julistettu työikäisiltä vapaapäiväksi ("non-working day") riskien minimoimiseksi.

18.09: Ulkoministeri Valtonen: "Tähän ollaan Suomessa varauduttu"

Ulkoministeri Elina Valtosen mukaan Suomeen ei kohdistu turvallisuusuhkaa Venäjällä alkaneen kapinan takia.

– Tällainen ei ole mitenkään poissuljettua maassa, jossa on käytännössä ollut yksinvaltias vallassa jo vuosia. On ollut odotettavissa, että vastaava tilanne tapahtuu tai vallankaappausyritys. Tähän ollaan Suomessa varauduttu, Valtonen kommentoi MTV Uutisille lauantaina iltapäivällä.

– Suomen Venäjän-politiikka luodaan sen perustella, mikä on EU-maiden ja Naton Venäjä-politiikka. Katsotaan, miten tilanne kehittyy.

17.56: Moskovan lähialueille liikkumisrajoituksia

Moskovan lounaispuolella vajaan 200 kilometrin päässä sijaitsevan Kalugan kaupungin alueen kuvernööri ilmoittaa Telegramissa, että teillä liikkumista on rajoitettu alueella. Asiasta uutisoi brittimedia BBC.

Rajoitukset koskevat alueita Tulan, Bryanskin, Orjolin ja Smolenskin kaupunkien alueilla. Tula ja osittain Orjol sijaitsevat Wagner-joukkojen väitetyllä kulkusuunnalla Donin Rostovin ja Moskovan välillä.

BBC:n mukaan Wagnerin joukkoja ei ole havaittu Kalugassa, mutta alue on palkkasotilasjoukon väitetyn reitin suunnalla.

14.44: Latvia sulkenut rajansa venäläisiltä

Latviasta ilmoitetaan, että maa on sulkenut Venäjän vastaisen rajansa. Asiasta uutisoi ensin BBC.

Maan ulkoministeri Edgars Rinkevičs  twiittaa, että maan rajaturvallisuutta on tehostettu ja viisumi- ja maahantulotoimet Venäjältä pakenevilta venäläisiltä on jäädytetty toistaiseksi.

 

17.34: Video: Polttoainevarasto palaa Venäjällä Voronezhissä

Wagner-joukot väittiväti aiemmin ottaneensa haltuun kaupungin sotilaskohteet Voronezhissä. Muun muassa Reutersin silminnäkijähavainnon mukaan Venäjän kopterit iskivät Wagnerin joukkoja vastaan kyseisellä alueella.

Alla olevalla videolla pelastushenkilökuntaa sammutustöissä väitetysti palavilla polttoainevarastoilla samalla alueella lauantaina.

Polttoainevarasto palaa Venäjällä Voronezhissä – Wagner väitti aiemmin ottaneensa haltuun kaupungin sotilaskohteet 0:44

 

17.24: Rajavartiolaitos: Suomen rajoilla rauhallista

Rajavartiolaitos ilmoittaa tarkkailevansa tilannetta Suomen rajoilla "tehostetusti maalla, merellä ja ilmassa".

– Suomen rajoilla on rauhallista. Mitään muutoksia ei ole havaittu. Rajavartiolaitos seuraa tilannetta tehostetusti maalla, merellä ja ilmassa 24/7, rajavartiosto tviittaa.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

17.18: Kreml: Turkin Erdoganilta "täysi tuki" Putinille Wagner-kapinassa

Vladimir Putin on saanut "täyden tuen" virkaveljeltään Turkista Wagner-palkkasotilaiden kapinan nujertamiseen, ilmoittaa Venäjän presidentinhallinto.

Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan keskustelivat tänään puhelimitse.

Kremlin mukaan Putin antoi puhelussa tietoja maan tilanteesta aseelliseen kapinayritykseen liittyen. Presidentinhallinnon mukaan Turkin presidentti ilmaisi täyden tukensa Venäjän johdon toimille.

Turkki kuuluu sotilasliitto Natoon, mutta siitä huolimatta Erdoganin ja Putinin suhteet ovat tiivistyneet Venäjän Ukrainaan tekemän suurhyökkäyksen aikana.

17.12:  Venäläislehti: Venäjän turvallisuusjoukkoja valmiuteen Moskovassa

Venäläissanomalehti Vedomostin mukaan maan turvallisuusjoukkojen on nähty siirtyvän asemiin Venäjän pääkaupungissa Moskovassa. Asiasta uutisoi ensin CNN.

Sanomalehti julkaisi Telegramissa kuvia, joissa sen mukaan on turvallisuusjoukkojen sotilaita luodinkestävin liivein ja konekiväärein varustettuina Moskovan eteläpuolella, "M4-moottoritien sisään- ja uloskäynnissä", väylällä Donin Rostovista Moskovaan.

Lehden mukaan alueella on myös nähty helikopteri.

16.56: Tshetsheenijohtaja: Putinin tueksi puolustusministeriön ja kansalliskaartin taistelijoita

Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov ilmoitti lauantaina lähettäneensä tshetsheeniyksiköitä Venäjän jännitteisille alueille taistelemaan Wagner-joukkojen kapinayritystä vastaan.

Kadyrov, joka on presidentti Vladimir Putinin uskollinen liittolainen, sanoi viestikanava Telegramissa lähettäneensä presidentin tueksi sekä Tshetshenian puolustusministeriön että kansalliskaartin taistelijoita. Kadyrovin mukaan kapina täytyy kukistaa, tarpeen vaatiessa kovin keinoin.

(STT)

16.52: Valko-Venäjä: pysymme Venäjän tukena

Valko-Venäjä pysyy Venäjän rinnalla, uutisoi CNN Valko-Venäjän ulkoministeriön tiedotteen pohjalta.

– Valko-Venäjä on ollut ja pysyy Venäjän liittolaisena jakaen täysin erikoisoperaation tavoitteet ja tarkoituksen. Tämä on hankala, pakotettu ja oikeutettu tavoite suojella venäläistä kansaa Donbasissa. Itse asiassa, tämä on jatkuva taistelu slaavisen maailman tulevaisuudesta, tiedotteessa kerrotaan yhdysvaltalaismedian mukaan.

Maan oppositiossa ei jaeta ministeriön ja muun maan johdon suhtautumista tilanteeseen.

– Joko me käytämme tämän historiallisen mahdollisuuden tullaksemme vauraaksi Euroopan valtioksi, tai sitten me häviämme kaiken, ja Valko-Venäjän nimi säilyy ainoastaan historiankirjoissa, kommentoi oppositiopoliitikko Valery Sakhashchyk ja vetosi maan asevoimien yhdistyvän maan pelastamiseksi.

16.42: Yhdysvallat ja muut G7-maat keskustelivat Venäjän tilanteesta

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on keskustellut EU:n ja muiden G7-maiden johtajien kanssa puhelimitse koskien lauantaina eskaloitunutta tilannetta Venäjällä, uutisoi CNN viitaten ulkoministeriön tiedotteeseen.

Kanadan, Ranskan, Saksan, Italian, Japanin ja Iso-Britannian ulkoministerit sekä joitain EU:n diplomaatteja osallistui puheluun, yhdysvaltalaismedia kertoo.

CNN:n mukaan Blinkenin kerrottiin sanoneen, ettei Yhdysvaltain tuki Ukrainalle horju ja että maa pysyy tiiviissä yhteydessä muihin Ukrainaa tukeviin maihin tilanteen kehittyessä.

15.56: Der Spiegel: Lennot Moskovasta loppuunmyyty

Lentojen Moskovasta kerrotaan olevan loppuunmyydyt Wagnerin joukkojen lähestyessä kaupunkia. Saksalaisen Der Spiegelin mukaan suorat yhteydet Moskovasta Tbilisiin, Astanaan ja Istanbuliin on loppuunmyyty. Google Mapsin mukaan moottoritie, jolla Wagnerin joukot liikkuvat, on osittain suljettu, kertoo brittilehti The Guardian.

15.24: Mitä Wagnerin kapina tarkoittaa Suomelle? Katso MTV Uutisten analyysi aiheesta

MTV Uutisten Maailma & Kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki ja Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro analysoivat Wagner-joukkojen kapinaa Suomen kannalta.

Suomessa valtiojohdosta kommentoitiin aiemmin, että tilannetta seurataan herkeämättä. Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro korosti samaa MTV Uutisten erikoislähetyksessä.

– Joudumme toki tarkkailemaan tilannetta. Toistaiseksi tapahtumat ovat kaukana meidän rajoiltamme, Kangaspuro huomauttaa mutta lisää:

– Tietenkin Venäjä on iso tekijä meidän naapurissamme ja ydinasevaltio. Jos tästä sisällisota äityisi käyntiin, niin siinä vaiheessa se alkaisi olla riskitekijä myös Suomelle.

Huolta Kangaspuron mukaan herättää etenkin ydinaseiden päätyminen harkitsemattomiin käsiin.

– En kuitenkaan tässä vaiheessa ihan ensisijaisena tulevaisuudenkuvana pitäisi. Mutta Venäjä on ollut melkoisessa turbulenssissa jo pitkän aikaa, ja tämä on yksi ilmentymä siitä.

Erikoislähetys Venäjän tilanteesta: Tämä tiedetään Wagnerin kapinasta juuri nyt 24:18

15.16: Venäläissotilaat asettavat konekivääriasemia Moskovan laitamille

Vedomosti-sanomalehden mukaan venäläissotilaiden on nähty asettavan konekivääriasemia Moskovan lounaispuolelle.

(Reuters)

15.14: Video: Wagner ampui väitetysti Venäjän puolustusministeriön helikopteria

Videolla näkyy, miten Wagner ampuu väitetysti Venäjän puolustusministeriön helikopteria ohjuksella, mutta kopteri väistää ohjuksen. 

Samalla videolla käkyy myös Wagnerin sotilaskolonnaa etenemässä M4-valtatietä kohti Moskovaa.

Wagner ampui väitetysti Venäjän puolustusministeriön helikopteria – ohjus meinasi osua siviileihin 0:24

15.08: Prigozhin kertoo joukkojensa saaneen Donin Rostovin sotilaspäämajan haltuunsa ampumatta laukaustakaan

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin kehuskelee ääniviestissä saaneensa Donin Rostovin sotilaspäämajan haltuunsa ampumatta laukaustakaan. Hän tosin toteaa hänen joukkojaan ammutun tykistöllä ja helikoptereilla matkalla kaupunkiin.

(Reuters)

15.03: Flightradar24 -sivuston mukaan Putinin käyttämä kone on lentänyt Moskovasta Pietariin

Reittilentoja seuraavalla Flightradar24-sivustolla on seurattu Venäjän presidentti Vladimir Putinin lentokonetta, joka on lentänyt Moskovasta Pietariin. Putinin epäillään paenneen Moskovasta Wagnerin joukkojen lähestyessä hitaasti pääkaupunkia.

14.47: Suomalaistutkija: Wagnerin kapinan onnistuminen on epätodennäköistä

Palkkasotilasryhmä Wagnerin kapinan onnistuminen on epätodennäköistä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin (Upi) tutkija Jyri Lavikainen STT:lle.

Lavikaisen mukaan ainoa mahdollisuus onnistua olisi se, että Venäjän turvallisuuskoneisto hylkäisi presidentti Vladimir Putinin ja sopisi vallanjaosta palkkasotilasryhmän johtajan Jevgeni Prigozhinin kanssa.

Venäjän ja Ukrainan välisen sodan kannalta kapina on kuitenkin Lavikaisen mukaan suuri käänne, kun ensimmäistä kertaa sodan aikana Venäjän asevoimien huomio on Venäjän sisällä eikä Ukrainassa.

(STT)

14.40: Videolla Venäjän asevoimien helikopteri väitetysti väistää Wagnerin ilmatorjuntaohjuksen

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Geraschenko jakoi Twitterissään videon, jossa väitetysti Venäjän asevoimien helikopteria ammutaan ilmatorjuntaohjuksella Wagnerin joukkojen toimesta. Kopteri kuitenkin saa väistettyä ohjuksen laukaisemalla lämpösoihtuja.

Muun muassa Reutersin silminnäkijähavainnon mukaan Venäjän kopterit ovat iskeneet Wagnerin joukkoja vastaan Voronezhin alueella.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

14.33: Wagner-joukot pyrkivät lähes varmasti Moskovaan, arvioi brittitiedustelu

Venäjällä kapinaan ryhtyneen palkkasotilasryhmä Wagnerin joukot pyrkivät lähes varmasti Moskovaan, arvioi Britannian tiedustelupalvelu päivittäisessä raportissaan Twitterissä. Brittitiedustelun mukaan Wagner-yksiköitä on liikkunut pohjoisen suuntaan Keski-Venäjällä Voronezhin alueen läpi.

Raportissa todetaan, että tulevina tunteina Venäjän turvallisuusjoukkojen ja erityisesti kansalliskaartin uskollisuus on avainasemassa kriisin etenemisessä.

Jevgeni Prigozhinin johtaman Wagner-ryhmän kapina on brittitiedustelun mukaan viime aikojen merkittävin haaste Venäjän valtiolle. Näin haaste olisi suurempi kuin Ukrainan armeijan sotatoimet Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla.

(STT) 

14.28: Wagnerin sotilaskolonna etenemässä kohti Lipetskiä

Sotahistorioitsija Emil Kastehelmen Ukraina-tilannehuone BlackBird Group on vahvistanut Wagner-kapinallisten kolonnan edenneen Keski-Venäjällä Voronezhin kaupungin ohi kohti Lipetskiä. 

 

14.10: Venäjän helikopterit tekevät iskuja Wagnerin sotilaskolonnaa vastaan

Venäjän armeijan helikopterit tekevät uutistoimisto Reutersin silminnäkijähavainnon mukaan iskuja Wagnerin sotilaskolonnaa vastaan Moskovaan johtavalla M4 -valtatiellä Voronezhin kaupungin ulkopuolella.

(Reuters) 

14.00: Zelenskyin neuvonantaja: seuraavat 48 tuntia ratkaisevat, puhkeaako Venäjällä täysimittainen sisällissota

Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak twiittasi 48 tunnin aikana ratkeavan, puhkeaako Venäjällä täysimittainen sisällissota, neuvotellaanko siellä vallansiirrosta vai saadaanko väliaikainen hengähdystauko ennen presidentti Vladimir Putinin hallinnon kaatumisen seuraavaa vaihetta.

(STT)

13.56: Moskovassa ihmiset jännittyneitä, mutta rauhallisia

Uutistoimisto Reuters on haastatellut Moskovan asukkaita ja kysynyt näiden tunnelmia Wagnerin aseellisen kapinan alla.

– Sotilaskalustoa siirtyy teille, ja ihmisiä käsketään hajaantumaan. Mutta porukkamme toimivat normaalisti, uskon että he ovat ensisijaisesti suojaamassa ihmisiä. Mutta se on totta kai pelottavaa, kun istut kotona miettien mitä voi tapahtua, moskovalainen Nikolai kertoo.

Muuten ihmiset vaikuttavat rauhallisilta ja luottavaisilta.

– Luulen, että se on jonkinlainen provokaatio. Se ei pelota minua ollenkaan. Minulla on luottoa presidenttiimme ja kansalaisiimme, moskovalainen Galina toteaa.

– Muutamia tapahtumia saatetaan peruuttaa, ja saan elantoni niistä. Mutta muuten se on heidän ongelmansa, se on politiikkaa – antakoon mennä, moskovalainen Vladimir sanoo. 

(Reuters)

13.45: Videolla väitetysti näkyy, kun venäläinen sotilaskone ammutaan alas Voronezhin alueella

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri jakoi Twitterissä videon, jossa väitetysti Wagner ampuu alas venäläisen sotilaskoneen. Videon aitoutta eikä taustoja ole vahvistettu.

Toverin mukaan mikäli video on totta, se tarkoittaa että Wagner on saanut käsiinsä raskaampaa ilmatorjuntakalustoa.



Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

13.40: Emil Kastehelmi: Todennäköisesti etukäteen suunniteltu operaatio

Sotahistorioitsija Emil Kastehelmi on julkaissut Twiterissä Ukraina-seurantatiiminsä katsauksen, jossa hän toteaa Wagnerin kapinan olevan todennäköisesti etukäteen suunniteltu operaatio, ei spontaani tai improvisoitu. 

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä

Hän kertoo ketjussa Wagnerin joutuvan miettimään tarkasti tekemisiään, jos se aikoo saavuttaa menestystä. Venäjän johdon Kastehelmi puolestaan arvioi olevan äärimmäisen vaikean paikan edessä.

– Jos Venäjä vastaa vahvoin sotilaallisin toimin eliminoidakseen Wagnerin, se voi vaikuttaa sodan lopputulokseen. Tilanne itsessään saa Venäjän näyttämään heikolta.

Kastehelmi ei usko Kremlin voivan tehdä sopimusta Prigozhinin kanssa, joten se tulee todennäköisesti menettämään Wagnerin ainakin siinä muodossa, missä se on ollut. 

– Tämä oletaen, että Venäjä onnistuu kontrolloimaan tilanteen ja voittamaan wagnerilaiset. Tällä hetkellä en suurella varmuudella aio sanoa mikä lopputulos tulee olemaan, hän kirjoittaa.

 

13.10: Zelenskyi: "Jokainen, joka valitsee pahuuden tien tuhoaa lopulta itsensä"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kommentoinut Twitterissä Venäjän tapahtumia.

– Jokainen, joka valitsee pahuuden tien tuhoaa lopulta itsensä. Joka lähettää joukkoja tuhoamaan toisen maan ihmisten elämiä ei voi estää heitä pakenemasta kun elämä vastustaa. Joka halveksuu ihmisiä ja lähettää satoja tuhansia sotaan, joutuu lopulta barrikoimaan itsensä Moskovaan niiltä, jotka on itse aseistanut, hän kirjoittaa.

Zelenskyi toteaa myös Venäjän heikkouden olevan ilmiselvää.

– Se on täydellistä heikkoutta. Ja mitä pidempään Venäjä pitää joukkojaan maallamme, sitä enemmän kaaosta, kipua ja ongelmia se aiheuttaa itselleen. Ukraina pystyy suojelemaan Eurooppaa Venäjän pahuuden ja kaaoksen leviämiseltä.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä

13.00: Prigozhin: Putin on väärässä syyttäessään minua petturuudesta

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin on Reutersin mukaan vastannut Putinin pitämään puheeseen, jossa tämä syyttää Prigozhinia petturuudesta.

– Putin on väärässä syyttäessään minua petturuudesta. Kukaan ei aio antautua, emmekä halua maan elävän elää korruption, valheiden ja byrokratian kanssa. Wagnerilaiset ovat todellisia patriootteja, hän sanoo. 

 

12.53: Venäjän parlamentti julisti tukevansa Putinia – duuman puhemies kehotti kansalaisiakin tekemään niin

Venäjän parlamentti on ilmoittanut tukevansa presidentti Vladimir Putinia, joka vaatii Wagner-palkkasotilasryhmää lopettamaan sen "maanpetokseksi" kutsumansa kapinan Venäjän sotilasjohdon kaatamiseksi.

Parlamentin ylähuonetta johtava Valentina Matvijenko vakuutti Putinilla olevan sen edustajien täysi tuki. Parlamentin alahuoneen eli duuman puheenjohtaja Vjatsheslav Volodin puolestaan kehotti myös kansalaisia tukemaan Putinia.

Putin vaati tänään televisiopuheessaan venäläisiä pysymään yhtenäisenä tänä aikana.

(STT)

12.46: Ulkoministeriö: Venäjällä tällä hetkellä yhteensä noin 200 suomalaista

Suomen Moskovan-suurlähetystön arvion mukaan Venäjällä on tällä hetkellä yhteensä noin 200 suomalaista.

Ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle. Lisäksi suosituksemme on edelleen poistua välittömästi Rostovin, Voronezhin ja Belgorodin alueilta.

12.31: "Sisällissota on virallisesti alkanut", ilmoittaa Wagneriin linkitetty Telegram-kanava

Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Anton Gerashchenko jakoi Twitterissä kuvankaappauksen Wagneriin linkitetyltä Telegram-kanavalta, jossa se Geraschenkon mukaan ilmoittaa, että sen joukkoja kohtaan hyäkätään Voronezhin alueella, ja että "sisällissota on virallisesti alkanut".

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä

12.21: AFP: Venäjän armeija on aloittanut "taistelutoimet" Voronezhin alueella

Venäjän armeija on aloittanut "taistelutoimet" Voronezhin alueella Keski-Venäjällä, jossa kapinaan noussut Wagner-ryhmä kertoi aiemmin ottaneensa haltuun Venäjän sotilaskohteita. Voronezh sijaitsee lähellä Ukrainan rajaa.

Asiasta on kertonut alueen kuvernööri uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kuvernööri Aleksander Gusev kertoi sosiaalisessa mediassa jakamassaan lausunnossa, että tarvittaviin taistelu- ja operatiivisiin toimiin on ryhdytty osana terrorisminvastaista operaatiota Voronezhin alueella.

(STT)

11.39: Orpo: Tilanne Venäjällä vakava

Pääministeri Petteri Orpo kertoo Twitterissä Suomen valtionjohdon seuraavan tiiviisti tilanteen kehittymistä Venäjällä yhdessä viranomaisten kanssa.

Tilanne on vakava ja vahvistamattomia tietoja on paljon. Asevoimien kesken syviä ristiriitoja, Orpo kirjoittaa.

 

11.27: Prigozhin kertoo Venäjän tappioiden olevan huomattavasti raportoitua suuremmat – "Kuolleita on jopa 10 kertaa enemmän kuin mitä televisiossa sanotaan"

Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin kertoo Venäjän joukkojen Ukrainassa kokemien tappioiden olevan paljon suuremmat kuin Venäjän johdolle ja medialle on raportoitu.

Prigozhin väitti lauantaiaamuna joukkonsa saaneen haltuunsa sotilaskohteita Etelä-Venäjän Rostovissa.

Videolla hän kertoo avoimesti Venäjän brutaaleista tappioista sodassa.

– Kuolleita on 3–4 kertaa enemmän kuin johdolle on raportoitu ja jopa 10 kertaa enemmän kuin mitä televisiossa sanotaan, Prigozhin sanoo.

Videolla sotilasryhmän Prigozhin kertoo kritisoimansa Venäjän korkeimman kenraalin, Valeri Gerasimovin, paenneen Rostovista saatuaan tietää Wagnerin saapumisesta.

Katso koko Prigozhinin puhe videolta:

Prigozhin: "Sotaa ei tarvittu – puolustusministeriö yritti huijata kansalaisia ja presidenttiä" 0:42


10.43: Niinistö: Tilanne Venäjällä epäselvä

Tilanne Venäjällä on epäselvä ja vahvistamatonta tietoa liikkuu paljon, presidentti Sauli Niinistö kommentoi Venäjän tilannetta STT:lle.

Niinistön mukaan kyseessä on Venäjän sisäinen asia, jonka kehitystä niin Suomessa kuin muuallakin seurataan tarkasti. Venäjän presidentti Vladimir Putinin aamulla pitämä puhe osoittaa tilanteen vakavuuden, Niinistö sanoi STT:lle sähköpostitse välitetyssä kommentissaan.

(STT)

10.40: Ulkoministeri Valtonen: Suomi seuraa tilannetta kiinteästi

Tilanne Venäjällä on epäselvä ja kehittyy nopeasti, kommentoi Suomen tuore ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) STT:lle sähköpostitse. Valtonen sanoo, että Venäjän tapahtumat ovat kiinteässä seurannassa.

Valtosen mukaan taustalla on pidempään jatkunut kilpailu vaikutusvallasta.

Suomen Moskovan-suurlähetystö ja Pietarin pääkonsulaatti ovat toiminnassa. Ulkoministeriö kehottaa yhä välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle.

(STT)

10.22: Putin vannoi tekevänsä kaikkensa suojellakseen Venäjää

Vladimir Putin lupasi puheessaan tehdä kaikkensa suojellakseen Venäjää. Hänen mukaansa Donin Rostovissa tullaan tekemään "ratkaisevia toimia", joilla tilanne saadaan hallintaan kaupungissa. 

Wagner-joukot ovat Jevgeni Prigozhinin johdolla ottaneet kaupungin sotilaskohteet hallintaansa. Video kaupungin tilanteesta katsottavissa alla.

Putin sanoi puheessaan, että tilanteessa on kyse "aseellisesta kapinasta, ja Wagner-joukot syyllistyvät maanpetokseen. Kaikkia Venäjän armeijaa vastaan asein nousevia tullaan rankaisemaan.

Tältä tilanne näyttää Wagnerin valtaamassa Rostovissa 1:18
Katso video: Tältä tilanne näyttää Wagnerin valtaamassa Donin Rostovissa.

(Seppo Haaparanta)

10.16: Putin puheessaan: Kapinaan osallistuneita rangaistaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on pitänyt hetki sitten tiukkasävyisen televisiopuheen Wagner-joukkojen tilanteesta. Putinin viesti oli, että kyseessä on kapina, ja kaikkia siihen osallistuneita rangaistaan.

Putin sanoo taistelevansa kansansa elämän ja turvallisuuden puolesta, ja että maan kaikkien voimien on nyt pidettävä yhtä.

(STT ja Seppo Haaparanta)

9.55: Venäjä kehottaa Wagner-taistelijoita antautumaan ja vakuuttaa takaavansa antautuneiden turvallisuuden

Venäjän armeija on vedonnut Wagner-palkkasotilasryhmän taistelijoihin, jotta he antautuisivat eivätkä jatkaisi kapinaa Venäjän sotilasjohtoa vastaan.

Lausunnossaan Venäjän asevoimat lupaa taata antautuvien taistelijoiden turvallisuuden. Asevoimat sanoo Wagner-taistelijoita huijatun heidän johtajansa Jevgeni Prigozhinin rikolliseen yritykseen ja aseelliseen kapinaan.

Asevoimat vetoaa Wagner-taistelijoiden järkeen ja kehottaa heitä ilmoittautumaan Venäjän puolustusministeriölle tai oikeusjärjestelmälle.

(STT) 

9.40: Venäläinen turvallisuuslähde: Wagner vallannut kaikki sotilaskohteet Voronezhin kaupungissa

Venäläinen turvallisuuslähde kertoo Reutersille Wagnerin joukkojen vallanneen kaikki sotilaskohteet Voronezhin kaupungissa. Kaupunki sijaitsee 500 kilometriä etelään Moskovasta.

9.23: Vladimir Putin pitää pian puheen venäläisille Wagnerin aloittamaan kapinaan liittyen

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhuu pian venäläisille liittyen Wagner-palkkasotilasryhmän aloittamaan kapinaan. Asiasta kertoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov venäläismedioiden mukaan.

Wagner-pomo on vannonut kaatavansa Venäjän sotilasjohdon ja väittää saaneen haltuunsa sotilaskohteita Rostovissa. 

9.18: "Terrorisminvastaiset toimet" käynnissä Moskovassa ja sen alueella

Venäjän terrorisminvastainen komitea on ilmoittanut, että se on käynnistänyt terrorisminvastaisia toimia Moskovan kaupungissa ja Moskovan alueella Wagner-ryhmän aloittaman kapinan johdosta, uutisoi Reuters.

9.04: Venäjä on ilmeisesti alkanut rajoittaa verkkouutisiin pääsyä Venäjällä Wagner-mylläkän keskellä

Venäjä on ilmeisesti alkanut rajoittaa verkkouutisiin pääsyä Venäjällä. Internetiä monitoroivan Netblocksin mukaan pääsy on estetty monille käyttäjille Venäjällä nyt ainakin Googlen uutisalustalla.

Netblocks ilmoitti asiasta Twitterissä tänä aamuna.

Netin rajoittaminen liittyy ilmeisesti Wagner-palkkasotilasryhmän yritykseen kaataa Venäjän sotilasjohto ja Venäjän hallinnon pyrkimykseen rajoittaa tiedonsaantia asiasta.

Wagner-ryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin väitti tänä aamuna joukkonsa saaneen haltuunsa sotilaskohteita Etelä-Venäjän Rostovissa.

(STT) 

8.30: Prigozhin väittää Wagnerin ottaneen haltuunsa kaikki Donin Rostovin sotilaskohteet

Prigozhin sanoo Reutersin mukaan vahvistamattomalla videolla Wagnerin ottanen haltuunsa kaikki Donin Rostovin miljoonakaupungin sotilaskohteet, mukaan lukien lentokentän. Kaupungissa sijaitsee Venäjän asevoimien eteläisen sotilaspiirin päämaja. 

Donin Rostovin sotilaspäämajat ovat ISW:n mukaan "kriittinen" komentokeskus, sillä siellä sijaitsee 58. armeijan päämajan lisäksi kaikkien Venäjän Ukrainassa sotivien joukkojen keskusjohto.

8.18: Prigozhin näyttäytynyt väitetysti videolla Venäjän Donin Rostovin kaupungissa 

Reuters kertoo Wagner-johtaja Prigozinin näkyvän videolla Donin Rostovin kaupungissa. Videolla hän ilmeisesti puhuu venäläisille kenraaleille vaativansa Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ja kenraali Valery Gerasimovin tulevan hänen luokseen.

– Jos he eivät saavu, suljemme Donin Rostovin kaupungin ja etenemme Moskovaan, Prigozhinin kerrotaan sanovan videolla.

Video on Reutersin mukaan levinnyt Wagneria tukevalla Telegram-kanavalla. Sitä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

7.49: Prigozhin: Kymmenet venäläissotilaat ovat liittyneet Wagneriin

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin väittää, että Venäjän kansalliskaartin ja sotilaspoliisin joukkoja on liittynyt palkkasotilasryhmä Wagneriin.

CNN:n mukaan Prigozhin väittää, että "kun sotilaat ovat tavanneet meitä, he ovat heiluttaneet käsiään iloisesti".

Venäjä syyttää Wagner-pomoa aseelliseen kapinaan yllyttämisestä. Prigozhin sanoo Wagnerin pyrkivän Venäjän puolustusministeriön johdon vaihtamiseen.

Prigozhin väittää, että 60–70 venäläissotilasta on liittynyt Wagnerin riveihin.

Monet heistä sanovat "haluamme liittyä teihin". Luulen, että puolet armeijasta on valmiita liittymään meihin, Prigozhin väittää.

Wagner-johtajan väitteitä ei ole vahvistettu.

7.00: ISW: Prigozhinin aseellinen kapina voi olla "villi virhelaskelma, joka todennäköisesti epäonnistuu"

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin vaikuttaa aloittaneen aseellisen kapinan pakottaakseen vaihdoksen Venäjän puolustusministeriön johdossa, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Prigozhin todennäköisesti aikoo todella toteuttaa aseellisen kapinan Venäjän puolustusministeriötä vastaan sen sijaan, että odottaisi Kremlin tukea tai vain voimistaisi retoriikkaa, ISW arvioi.

Venäjä syyttää Wagner-johtajaa aseelliseen kapinaan kehottamisesta. ISW:n mukaan kapina "ei todennäköisesti onnistu".

– Prigozhin on saattanut tehdä villin virhelaskelman ja kehottaa aseelliseen kapinaan virheellisesti ajatellen, että (presidentti Vladimir) Putin tukee häntä, ISW katsoo.

ISW:n mukaan on "äärimmäisen epätodennäköistä", että Putin tukisi Prigozhinia puolustusministeriön johdon sijaan.

6.26: Ex-oligarkki Hodorkovski kehottaa venäläisiä tukemaan Wagner-pomoa

Venäjän hallintoa vastustava entinen oligarkki Mihail Hodorkovski kehottaa venäläisiä tukemaan palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtajaa Jevgeni Prigozhinia, joka on uhannut kaataa Venäjän sotilasjohdon.

Hodorkovskin mukaan venäläisten tulee auttaa nyt, ja taistella tarvittaessa vastaan myöhemmin.

Maanpaossa elävän Hodorkovskin mukaan on tärkeä tukea vaikka itse paholaista, jos tämä päättää asettua Venäjän hallintoa vastaan. Hän painottaa tämän olevan vasta alkua.

Wagner-pomo on sanonut kaatavansa Venäjän sotilasjohdon ja kertonut taistelijoidensa saapuneen Etelä-Venäjällä sijaitsevalle Rostovin alueelle.

5.51: Prigozhin: Wagnerin 25  000 taistelijan joukko valmis kuolemaan

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin 25 000 taistelijan joukko on valmis kuolemaan venäläisten puolesta, sanoo ryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin.

Wagner-pomo on uhannut kaatavansa Venäjän sotilasjohdon, jonka kanssa hän on ollut tukkanuottasilla jo pitkään. Aiemmin hän kertoi taistelijoidensa saapuneen Etelä-Venäjällä sijaitsevalle Rostovin alueelle.

Prigozhin on muun muassa syyttänyt Venäjän puolustusministeriä Sergei Shoigua nuorten, valmistautumattomien ja huonosti varusteltujen sotilaiden lähettämisestä sotaan.

5.37: Venäjä syyttää Prigozhinia aseelliseen kapinaan kehottamisesta – Moskovassa kiristetty turvatoimia

Venäjän valtakunnansyyttäjän mukaan Prigozhinia voi odottaa jopa 20 vuoden vankeustuomio aseellisen kapinan organisoimisesta.

Venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner menee loppuun saakka Venäjän sotilasjohdon syrjäyttämiseksi, sanoo ryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin tuoreessa Telegram-ääniviestissä uutistoimisto AFP:n ja New York Timesin mukaan.

Prigozhin syyttää Venäjän puolustusministeriä Sergei Shoigua nuorten, valmistautumattomien ja huonosti varusteltujen sotilaiden lähettämisestä sotaan.

Prigozhinin mukaan Wagner-joukot lähestyvät Rostov-na-Donun kaupunkia Venäjän eteläosassa lähellä Ukrainaa. Wagner-pomo väittää Venäjän puolustusministeriön lähettävän nuoria sotilaita sulkemaan teitä joukkojensa edestä.

– Tuhoamme kaiken, mikä seisoo tiellämme, Prigozhin sanoi ääniviestissään.

Perjantaina Prigozhin syytti Venäjän hyökänneen Wagnerin taistelijoita ja leirejä vastaan sekä vaati Venäjän sotilasjohdon pysäyttämistä. Venäjän puolustusministeriö on torjunut Prigozhinin väitteet.

23.13: FSB aloittanut rikostutkinnan Wagner-pomon toimista

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on aloittanut rikostutkinnan Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinia vastaan aseellisen kapinan lietsonnasta.

22.12: Palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin syyttää Venäjän hyökänneen Wagnerin taistelijoita vastaan

Prigozhinin mukaan iskuissa on kuollut "valtava määrä" taistelijoita.

Telegram-kanavallaan Prigozhin julistaa, että Venäjän sotilasjohto on pysäytettävä.

Venäjän puolustusministeriö torjui Prigozhin syytökset tuoreeltaan valheina.

18.30: Wagner-palkkasotilasyhtiön pomo Prigozhin: puolustusministeriö harhautti tahallaan Putinia, venäläisjoukkoja "huuhtoutuu vereen"

Venäläisen Wagner-palkkasotilasyhtiön pomo Jevgeni Prigozhin väittää Venäjän hyökänneen Ukrainaan väärin perustein ja että maa menettää asemiaan taisteluissa. Asiasta uutisoi CNN viitaten perjantaina viestipalvelu Telegramissa Wagnerin mediasiiven julkaisemaan videohaastatteluun.

Prigozhinin mukaan "erityisoperaation" taustalla ei vastoin Moskovan väitteitä ollut Ukrainan tai Naton uhka Venäjälle. Prigozhinin tuoreiden väitösten mukaan Venäjän puolustusministeriö, puolustusministeri Sergei Shoigun johdolla, harhautti tahallaan presidentti Vladimir Putinia niin hyökkäyssodan alla kuin viimeisimmistä tilannetiedoista rintamalta.

– Silloin helmikuun 24. päivänä [2022], mitään erikoista ei tapahtunut. Puolustusministeriö yrittää johtaa kansaa harhaan, höynäyttää presidenttiä kertomalla tarinaa hullusta aggressiosta Ukrainan taholta, että he aikoivat hyökätä meitä [Venäjää] kohtaan yhdessä Naton kanssa. Joten, "erikoisoperaatio" käynnistettiin 24. helmikuuta täysin muista syistä, Prigozhin kommentoi videolla CNN:n mukaan.

– Juuri nyt joukkojamme vetäytyy Zaporizhzhjan ja Hersonin suunnilla. Ukrainalaisjoukot puskevat venäläisten läpi, huuhtoudumme vereen, kukaan ei lähetä lisävarustusta, kontrollia ei ole, Prigozhinin väitetään sanoneen.

Prigozhin tunnetaan huomiota herättävistä kommenteistaan ja julkisesta kritiikistään Venäjää ja Putinia kohtaan. Aiemmin sotilasryhmän johtaja on julkisuudessa puolustanut sodan perusteluita.

Lue lisää perjantain sotatapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat