Kuvauskopteri turmeli merikotkapariskunnan pesintärauhaa Helsingissä – pahimmassa tapauksessa linnut saattavat hylätä pesän kokonaan

4:26
Video: Merikotkat yrittävät pesiä Helsingissä

Helsingin Vanhankaupunginlahden pohjoisosassa sijaitsevalla Klobbenin saarella on häiritty merikotkapariskunnan pesimärauhaa dronea lennättämällä. Rauhoitettujen lintujen pesintärauhan takaamiseksi saaren läheisyydessä ei tulisi liikkua.

Ympäristötarkastaja Tuomas Lahti Helsingin kaupungilta kertoo, että silminnäkijän mukaan saaressa pesivä kotkapariskunta lensi pesältä pois kahdesti ympärillä suurraavaan kuvauskopterin vuoksi.

Lahti pitää tilannetta erittäin valitettavana, sillä pahimmassa tapauksessa linnut saattavat hylätä pesän lopullisesti. Ympäristötarkastaja on kuitenkin toiveikas, ettei näin olisi käynyt.

– Toivottavasti naaras ei ole vielä ehtinyt munia. Naaras hautoo munia noin kuukauden ajan. Jos pesää häiritään ja naaras lentää pesältä pois, munat jäävät täysin suojattomiksi. Siinä tilanteessa varislinnut saattavat hyvin nopeasti hoksata, että nyt on helppoa ruokaa tarjolla, hän sanoo.

Kyse voi olla rikoksesta

Luonnonsuojelulain mukaan rauhoitettujen lintujen pesinnän tahallinen häiritseminen on kielletty.

Lahden mukaan kansalaisten pitää soittaa välittömästi poliisille, jos pesien lähellä havaitsee tahallista häirintää.

– Yleisesti tahtoisin huomauttaa, että lintujen pesintää voi aivan hyvin seurata lintutorneista käsin esimerkiksi Lammassaaresta. Ei ole mitään syytä mennä saaren rantaan pesän luokse, Lahti toteaa.

Helsingin kaupunki lähetti jo helmikuun alussa tiedotteen, jossa merikotkapariskunnan kerrottiin asettuneen Klobbenille. Kotkapari on ottanut kohennettevakseen vanhan harmaahaikaran pesän.

Merikotka on Suomen suurin petolintu. Laji on rauhoitettu.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja