Petolinnut kaupunkilaistuvat vauhdilla – nyt keskellä Helsinkiä pesää viimeistelee merikotkapari

4:26

Merikotkapari yrittää ensimmäistä kertaa pesiä keskellä Helsinkiä Vanhankaupunginlahdella. Jos pesintä onnistuu, poikanen tai poikaset voisivat kuoriutua huhtikuun lopulla. Ennen merikotkia kaupunkiin ovat jo asettuneet kanahaukat ja huuhkajat.

Nuori merikotkapariskunta rakentelee tarmokkaasti pesää Helsingin Viikissä. Merikotka yrittää nyt ensimmäistä kertaa pesiä näin urbaanissa ympäristössä. Pesä rakentuu saarelle, jossa yleensä asustelee harmaahaikaroita.

– Harmaahaikarat ovat yksi hyvä syy siihen, että merikotkat asettuivat juuri tänne. Kun on valmiita pesäpohjia jo tuunattavaksi, siihen on helppo asettua, selittää BirdLife Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen.

Viikissä riittää ruokaa merikotkille

Merikotkien kaupunkilaistuminen johtuu siitä, että merikotkakanta on viime vuosina runsastunut ja entiset asuinympäristöt alkavat olla täynnä. Viikki on hyvä ympäristö merikotkille, koska ruokaa riittää.

– Lahdellahan riittää kalastettavaa ja vesilintuja saalistettavaksi ja toisaalta pelloilla on loppukesästä isoja hanhiparvia, joista merikotkatkin varmasti ottavat omansa, huomauttaa Toivanen.

Pesintä voi vielä epäonnistua

Pesänrakennuksesta huolimatta on vielä epävarmaa, onnistuuko nuori pari kasvattamaan perhettä.

– Kun on ensi kertaa yrittävä pari, usein tällaiset pesinnät saattavat epäonnistua eikä ole vielä sanottua, että edes munia ilmestyy pesään. Usein saatetaan harjoitella muutama vuosi ennen kuin ruvetaan kunnolla pesimään, tietää Toivanen.

Merikotkat ovat herkkiä häirinnälle

Jos pesintä onnistuu, poikanen tai poikaset voisivat kuoriutua huhtikuun lopulla. Jäätön talvi suojelee saaren pesijöitä häirinnältä, mutta rauhaa tarvitaan myös poikasten kuoriuduttua.

– Varikset ja korpit käyvät äkkiä pesän putsaamassa, jos lintu häiriintyy ja joutuu poistumaan pesältä, muistuttaa Toivanen.

Petolinnut viihtyvät kaupungissa

Merikotkien lisäksi viime vuosina pääkaupunkiin on asettunut muitakin petolintuja. Esimerkiksi huuhkajia ja kanahaukkoja voi jo kutsua citylinnuiksi.

Petolintuja houkuttelevat pääkaupunkiin hyvät ruoka-apajat ja sopivat pesäpaikat puistoissa ja saaristossa.

Puistoista ja saarista löytyy sopivia pesäpuita ja ruokaa on tarjolla ympäri vuoden, kanahaukoille varislintuja, puluja ja lokkeja, huuhkajille citykaneja.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.