Mainos

Kuvat: No nyt on Top Gunia – Jenkkien F15-hävittäjät jylisevät Savon taivaalla

Yhdysvaltain Oregonin kansalliskaartin osasto on parhaillaan laivuevierailulla Karjalan lennoston Rissalan tukikohdassa. Vierailu kestää 20. toukokuuta asti.

Oregonin kansalliskaartin (Oregon ANG) osastoon kuuluu kuusi 173. hävittäjälennoston Boeing F-15 -hävittäjää, joita tukee Boeing KC-135 -tankkauslentokone. Vierailuosaston kokonaisvahvuus on noin 150 henkeä.

Vierailua isännöi Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31. Sen aikana järjestetään ilmataisteluharjoitteluun keskittyviä lentokierroksia, joihin osallistuu kahdeksan ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjää sekä kansalliskaartin F15-koneita. Osaan kierroksista sisältyy myös ilmatankkaustoimintaa.

Lentotoiminta kello 8–16 välillä

Vierailun aikainen lentotoiminta ajoittuu laivuevierailuviikkojen arkipäivinä aikavälille kello 8–16 suuntautuen Rissalan tukikohdan itä- ja länsipuolisille harjoitusalueille sekä Kuopion, Oulun, Rovaniemen, Kuusamon ja Kajaanin rajaamalle alueelle.

Vierailun lentotoiminnan yhteydessä käytetään koneiden omasuojakalustoon kuuluvia soihtuja, jotka saattavat näkyä maassa kirkkaina valoilmiöinä. Lisäksi harjoitustoimintaan voi liittyä yliäänilentoja, jotka voivat olla kuultavissa maassa pamauksina.

Karjalan lennosto on järjestänyt Kuopion lentoasemalle yleisölle valokuvaus- ja tähystyslavan Yhdysvaltain kansalliskaartin laivuevierailun lentotoiminnan seuraamista varten. Lava on sijoitettu Kuopion lentoaseman terminaalin läheisyyteen.

Lähes 20 vuotta yhteistyötä

Vierailu on ilmavoimien tiedotteen mukaan osa sen kansainvälistä toimintaa, joka koostuu muun muassa osallistumisesta kansainvälisiin lentotoimintaharjoituksiin ja vierailuihin.

Ilmavoimat ovat tehneet monipuolista yhteistyötä Yhdysvaltojen asevoimien kanssa 1990-luvun Hornet-monitoimihävittäjien hankintaprosessin käynnistymisestä alkaen. Ensimmäinen F-15-hävittäjävierailu Suomeen tapahtui vuonna 1997.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.