Mainos

Kuvat: Melkoisen törkeä temppu – kuka käyttää kierrätyspistettä näin?

"Minkälaisen kasvatuksen on saanut ihminen joka on näin piittaamaton?"

Tätä pohtii MTV Uutisten lukija, joka nappasi viikolla kuvan Helsingissä sijaitsevan kierrätyspisteen kaaoksesta. Riskutiellä sijaitsevan kierrätys- ja lajittelupisteen ympäristö oli juuri siistitty, kun joku yhteisistä säännöistä piittaamaton kansalainen oli tuonut rojunsa sinne muiden siivottavaksi. 

– Heti joku idiootti kippasi kaiken paskansa törkeän piittaamattomasti keräyslaatikoiden eteen. Toivottavasti joku tunnistaa tavaroista ko. perheen, manaa lukija. 

Rojukasassa on kuvan perusteella ainakin mikroaaltouuni, telkkari, lasten potkulautoja, metallipurkkeja, kosmetiikkaa ja spray-pulloja, roskiksia, jätesäkki...

Roska3

Joku maksaa aina siivouksen, muistuttaa puistovastaava Pekka Engblom Helsingin rakennusvirastolta.

– Puhtaanapidon kulut on noin 20 prosenttia meidän kokonaiskustannuksista. Jos lasketaan katujen ja puistojen ylläpito yhteen, niin se on noin 50 miljoonaa, josta siis 10 miljoonaa menee puhtaanapitoon.

Engblomia harmittaa piittaamattomuus, joka monessa tapauksessa on myös laiskuutta. Ei jakseta lajitella tai viedä roskia Sortti-asemalle, vaikka sellainen olisi ihan lähelläkin. Näin olisi ollut myös Riskutien tapauksessa.

– Se maksaisi kansalaiselle sen 5 tai 10 euroa per kuorma. Silti vastuu heitetään kaikille veronmaksajille jättämällä ne lojumaan jonnekin. Pihiys on siis myös yksi syy sotkemiseen. On tietty porukka, jonka rahankäytön prioriteetit ovat tällaisia, Engblom sanoo.

Ongelmat korostuvat, kun mennään kaupunkien keskustojen ulkopuolelle.

– Kun tilaa on vähän enemmän, sitä dumppaamistakin tapahtuu enemmän. Sitä tehdään myös suoraan luontoon, ei vain roskisten viereen. 

Helsingin kaupungilla on erillinen urakoitsija, joka on palkattu siivoamaan tällaisia laittomia kaatopaikkoja. Engblomin mukaan keikkaa riittää viikottain.

– Sieltä löytyy ihan mitä vaan. Huonekaluja, jääkaappeja, sohvia... joku yritys, joka on saanut lähtöpassit, on saattanut dumpata kaiken irtaimistonsa metsään.

Vaikeaa lajittelu ei olisi. Ohjeita löytyy netistä paljon ja helposti.

– Paljon parempi fiilis tulee siitä, että vie jätteet sinne, minne ne kuuluu, kuin että jättää ne lojumaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.