Kuuluuko veneily lomaasi? Heinä-elokuussa eniten onnettomuuksia

Monien veneilytaidot kaipaavat kohennusta. Lyhyestä veneilykaudesta halutaan ottaa kaikki ilo irti, vaikka taidot vesillä turvallisesti liikkumiseen eivät ole vielä tarpeeksi hyvät. Karilleajojen määrä kasvaa joka vuosi.

Viime vuonna karilleajoja tapahtui 20 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa  If Vahinkovakuutusyhtiöstä arvioi, että vahinkojen kasvun taustalla ovat puutteelliset navigointi- ja veneenkäsittelytaidot.

– Uusien veneilijöiden kokemattomuus on varmasti osasyy vahinkojen kasvuun. Myös satunnaisten veneilijöiden määrä tuntuu kasvavan. Vesille halutaan heti, vaikka osaamista ja ymmärrystä vesillä liikkumisesta ei ole riittävästi.

– Navigointivirheet, puutteelliset veneenkäsittelytaidot ja sääolosuhteiden yllättävä muuttuminen ovat yleisiä osasyitä karilleajoihin, Vaitomaa jatkaa.

Karilleajot ovat yleisin venevakuutuksesta korvattava vahinko. Vahinkoja sattuu eniten heinä-elokuussa, jolloin veneilykausi on parhaimmillaan.

Vinkkejä vesille

Jokaisen vesillä liikkujan pitäisi hallita veneen perustekniikka, veneen käsittely sekä vesiliikenteen perussäännöt, joita ovat muun muassa väistämissäännöt ja yleisimmät merimerkit. Venettä pitää osata myös käsitellä poikkeuksellisissa sääolosuhteissa ja yllättävissä tilanteissa. Lisäksi veneestä pitää löytyä kompassi ja ajantasainen kartta, ja niiden avulla täytyy tarvittaessa löytää kotisatamaan.

– Perinteiset navigointitaidot ovat edelleen tarpeellisia vesillä, koska tekniikkaan ei voi aina luottaa. Myös sään ja sääennusteiden aktiivinen seuraaminen vesillä on tärkeää, Mikko Vaitomaa muistuttaa.

Kauniit kesäsäät, joista viime viikot on saatu nauttia, tuovat helposti myös turvallisuuden tunteen, ja huomiokyky herpaantuu. Myös alkoholi heikentää kykyä huomioida muuta liikennettä ja lisää arviointivirheiden riskiä.

Lue myös:

    Uusimmat