Kuulustelut piirtävät hyytävän kuvan Hiirosen kidutusmurhasta – näin epäillyt syyttelivät toisiaan ja vähättelivät omia tekojaan

MTV oikeudessa: Hiirosen murhaajanelikko teippasi muovipusseja uhrin pään ympäri ja nosti sidottuna sohvan laatikkoon kuolemaan 4:37
MTV Live seurasi Hiirosen murhaoikeudenkäynnin alkua: Murhaajanelikko teippasi muovipusseja uhrin pään ympäri ja nosti sidottuna sohvan sisälle

Oulun käräjäoikeus kuulee ensi viikolla Hiirosen järkyttävästä kidutusmurhasta syytettyä nelikkoa. MTV Uutisten koostamista kuulustelukertomusten tiivistelmistä selviää, miten kaikki neljä murhaepäiltyä vähättelivät poliisille jokainen omaa osuuttaan tapahtumiin ja syyttelivät toisiaan.

Syyttäjän mukaan 32-, 40- ja 46-vuotiaat miehet ja 40-vuotias nainen murhasivat 18-vuotiaan naisen viime marraskuussa Oulun Hiirosen kaupunginosassa sijaitsevassa asunnossa.

Uhria oli kidutettu tuntikausia ennen hänen kuolemaansa muun muassa uhkailemalla, lyömällä, viiltämällä, kuristamalla ja sitomalla. Hänet oli riisuttu alasti ja hänen sukuelimistään oli etsitty varastetuiksi väitettyjä rahoja sekä lääkkeitä.

Lopulta pienikokoinen uhri oli työnnetty alasti, tiukkaan pakettiin sidottuna, suu kapuloituna ja pää huputettuna ahtaaseen sohvan säilytyslaatikkoon.

Syyttäjä vaatii nelikolle rangaistusta murhasta. 

Ensi viikon keskiviikkona käräjäoikeuden tarkoituksena on aloittaa murhasta syytettyjen kuuleminen. Oikeus on varannut neljän syytetyn kuulemiseen kolme päivää.

Näin nelikko kertoi tapahtumista poliisille.

Oulun Hiirosen henkirikoksen 18-vuotias naisuhri tukehdutettiin hengiltä - miksi tekijä kiduttaa uhria? 11:58
MTV:n Rikospaikan Murharyhmä keskusteli keskiviikkona Oulun Hiirosen murhasta ja pohti, miksi tekijä kiduttaa uhria.

Porvoolaismies kiisti nähneensä väkivaltaa

Porvoolaisen 32-vuotias miehen tarina poliisille oli aluksi hyvin typistetty.

– Vietimme asunnolla aikaa ihan normaalisti. Hengailimme, istuimme, joimme ja söimme. Kuuntelimme musaa. Torkahdin asunnolla ja heräsin naisten riitelyyn. He riitelivät jostain, että on pöllitty lääkkeitä ja niin edelleen. En osallistunut riitelyyn muuten kuin sanomalla jotenkin niin, että olkaa hiljempaa. Aloin aika lailla saman tien laittamaan kamoja kasaan ja tekemään lähtöä, koska en jaksanut kuunnella sitä. Kysyin, että haluaako joku tulla mukaani. (46-vuotiaan miehen nimi) sanoi, että hän voi tulla, 32-vuotias selosti tapahtumia.

Mitään väkivaltaa mies ei väitteidensä mukaan nähnyt.

– Niin kuin sanoin, niin jos olisin nähnyt jotain sellaista, niin olisin ollut sen estämässä. Se on luonteessani. Hänhän oli saatana tyttö vain, 32-vuotias väitti poliisille.

Poliisi jatkoi sitkeästi kuulustelua ja mies itsepintaista kiistämistä. Hän ei ollut syyllinen mihinkään.

Kuulustelujen edetessä 32-vuotias sai kuulla, että muut kolme murhasta epäiltyä olivat kertoneet asiat monin kohdin aivan toisin. Tunnit kuulusteluhuoneessa tuottivat tulosta ja vihdoin kymmenien kuulustelusivujen jälkeen 32-vuotias muutti tarinaansa täysin.

Hän oli sittenkin nähnyt, kuinka 46-vuotias kuristi tyttöä, 40-vuotias nainen uhkasi parturoida tämän hiukset ja 40-vuotias mies piteli uhria kuristusotteessa. 32-vuotias kuvaili, miten nainen repi tytön vessaan ja kiskoi tämän housuja alas alapään tarkistamista varten huumelääkekätkön varalta.

Itse hän ei väkivaltaan kertomansa mukaan kuitenkaan osallistunut.

– En ole käskenyt kapuloimaan, sitomaan, murhaamaan ketään tai pyytänyt ketään tekemään tällaista. Eikä minulla ole kehenkään tällaista käskyvaltaa, 32-vuotias vakuutteli.

Naisepäilty kertoi yrittäneensä hillitä tilannetta

Murhanelikon ainoa naispuolinen epäilty oli kuulusteluissa puheliaampi. 40-vuotias nainen kertoi asuneensa pari kuukautta yhdessä 40-vuotiaan miehen kanssa yksiössä, jossa henkirikos tapahtui.

Naisen mukaan 32-vuotias oli tuonut tytön asunnolle edellisen kidutuksen jälkeen, jotta "tyttö saisi turvaa ja olla rauhassa". Turvapaikassa tyttöä ryhdyttiin kuitenkin kovistelemaan kadonneista lääkkeistä ja rahoista. Ensin tyttöä kuristi 46-vuotias mies ja sitten naisen 40-vuotias avopuoliso.

– Minä pyysin taas tässä (puolison nimi) lopettamaan, että annetaan olla. Minulle tuli tästä niin paha olo, että menin yökkäilemään vessaan ja kuulin sitten kolinaa ja sen, miten joku miehistä sanoi, ettei (tytön nimi) voisi päästää pois kämpästä, kun tämä menisi poliisin puheille, nainen kertoi poliisille.

Tilanteen jälkeen 46-vuotias veti tytön päähän tyynyliinan, mikä sai 40-vuotiaan naisen huolestumaan.

– Minä sanoin, että katsokaa, että hän hengittää. Minä aloin sitten puhua, että haluan pois täältä ja sitten he alkoivat puhua, että nytkö paskot housuun ja minua käskettiin lyömään tuota tyttöä, nainen kuvaili.

– (miesten nimet) sanoivat kaikki, etteivät he voi lyödä naista ja siksi he sitten usuttivat tekemään tällaista.

Nainen kertoi "läpsäisseensä" tyttöä "päähän muutaman kerran todella heikosti" samaan aikaan, kun miehet kuulustelivat tyttöä kadonneesta omaisuudesta.

– Sitten minut yritettiin saada työntämään kädet tytön alapäähän, että kateissa ollut omaisuus löytyisi, mutta minä en sitä pystynyt tekemään vaan itkin vain kovasti, nainen sanoi.

Uhri pyysi itkien lopettamaan

Naisepäillyn mukaan tyttö itkeskeli tyynyliinan alla ja pyyteli lopettamaan. Sitten hän alkoi huutamaan ja reuhaamaan, joten 40-vuotias mies työnsi hänen suuhunsa alushousut tai sukan. Tyttö myös sidottiin.

– En muista, että kuka hänet laittoi divaanilaatikkoon, mutta kai ne jätkät hänet sinne yhdessä nostivat, koska hän alkoi huutaa ja möykätä niin paljon.

Kun 46- ja 32-vuotiaat miehet poistuivat asunnolta, nainen jäi avopuolisonsa kanssa yksin tytön kanssa.

– He sanoivat lähtevänsä hakemaan paikalle naisen, joka voisi lyödä (tytön nimi), kun minusta ei siihen ollut. Kävin vielä (46- ja 32-vuotiaiden nimet) lähdettyä tuossa istumassa divaanilaatikon vierellä ja rauhoittelin tätä (tytön nimi), nainen kuvaili.

– Hän äänteli se tyynyliina päässään ja välillä hän äänteli voimakkaammin ja koitti potkia, ja yhdessä vaiheessa (uhrin nimi) tehdessä näin (puolison nimi) kävi käyttämässä sitä divaanin kantta kiinni, mutta sanoin, että älä herranjumala tee noin.

Nainen kertoi tahtoneensa antaa uhrille myös vettä, mutta puoliso esti tämän. Nainen kertoi ehdottaneensa puolisolleen, että tyttö päästettäisiin irti. Puoliso ei kuitenkaan suostunut tähän.

– Minä olin aivan poikki ja nukahdin asunnon sohvalle ja (puolison nimi) jäi mielestäni istumaan sohvan toiseen reunaan pläräten puhelintaan. Olin niin umpipoikki ja äärirajoilla henkisesti ja tuo tilanne, sen karmeus ja se etten pystynyt tekemään mitään.

Nainen kertoi ennen nukahtamistaan kuulleensa, että tyttö hengitti divaanilaatikossa.

– Sitten minä nukahdin ja herätessäni (uhrin nimi) ei enää ollutkaan elossa, nainen sanoi.

32-vuotias käskytti ja nainen pahoinpiteli

Naisen avopuoliso, oululainen 40-vuotias mies, kertoi tapahtumista jälleen omanlaisensa version.

– Jossakin vaiheessa tää (avovaimon nimi) laittoi muovipussin hänen pään päälle, koska hän ei ollut hiljaa. Hänellä oli joku kangaspussi tai t-paita jo päässä. En suostunut laittamaan sitä muovipussia hänen päähän, hän siis käski minua laittamaan sen, mies kuvaili poliisille.

Mies kertoi, että 32-vuotias oli aloittanut koko tilanteen ja saanut hänen avovaimonsa aloittamaan väkivallan. 

– Hänellä oli joku tämmöinen periaate, että hän ei saa lyödä naisia, joten hän sitten pakotti (avovaimon nimi) lyömään tätä tyttöä.

40-vuotiaan miehen mukaan väkivaltaa tytölle teki lähinnä 40-vuotias nainen 32-vuotiaan miehen käskystä.

– Jossakin vaiheessa minua vaadittiin pitämään häntä kiinni, muistaakseni en muuta väkivaltaa kohdistanut häneen. Se oli sellainen lyhyt aika, kun pidin häntä kiinni, 40-vuotias mies kertoi poliisille.

40-vuotiaan mukaan uhri riisuttiin alasti, koska hänen vaatteistaan ja ruumiinonteloistaan etsittiin varastettuja lääkkeitä ja rahoja. Tyttö myös sidottiin ja hänen suunsa tukittiin, koska avovaimo ei kestänyt hänen avunhuutojaan.

Tytön suuhun työnnettiin sukka tai hanska ja kiedottiin teippiä pään ympäri. Uhrin raajat sidottiin kengännauhoilla tai nippusiteillä ja sitten leveämmillä siteillä.

– Mää vaadin, että ne vaihdetaan sellaisiin leveämpiin, jotta sillä tytöllä kiertää veri käsissä. Katoin monta kertaa, että hän saa hengitettyä ja näin päin pois, 40-vuotias mies kertoi.

– Mietin sitä poliisille soittamista monessa vaiheessa.

"Tuntuu kuin olisi pahaa unta koko homma"

40-vuotiaan mies kertoi nostaneensa puolisonsa kanssa alastomaksi riisutun ja sidotun tytön divaanin sisälle, koska puoliso ei tahtonut kuunnella uhrin metelöintiä. Sohva ei kuitenkaan vaimentanut juurikaan ääntä.

Mies kertoi pelänneensä avovaimonsa kanssa 32-vuotiasta. Tästä syystä hän ei uskaltanut päästää tyttöä pois sohvan säilytyslaatikosta.

– Jotenkin olin siinä käsityksessä koko ajan, että piti odottaa ohjeita (32-vuotiaan nimi) ja siksi sitä pidettiin siellä ylipäätään eikä päästetty menemään, mies kertoi poliisille.

Mies kertoi, miten hän ja 40-vuotias nainen yrittivät jatkuvasti soittaa 32-vuotiaalle ja kysyä ohjeita. 32-vuotias ei kuitenkaan vastannut.

– (40-vuotiaan naisen nimi) ja mulla alkoi mieli jotenkin järkkyä siinä tilanteessa.

Mies kuvaili, miten 32-vuotias oli aloittanut koko kidutuksen, häipynyt ja jättänyt tytön heidän "ongelmakseen". Mies kertoi ehdottaneensa, että paikalle soitetaan ambulanssi, mutta hänen avovaimonsa kielsi sen.

Pariskunta alkoi käyttää huumeita ja sammui jossakin vaiheessa sohvan päälle.

Mies kertoi heränneensä sohvalta divaaniosan päältä, kun 46-ja 32-vuotiaat miehet palasivat kämpille. Samaan aikaan seurue huomasi, että tyttö oli kuollut.

– Minulla ei ole ollut mitään motiivia kiduttaa tai tappaa tai tehdä pahaa. Minut vain sotkettiin tähän asiaan. Tuntuu kuin olisi pahaa unta koko homma. Tai että tämä olisi tehty tahallaan minun kämpillä. Että miksi se tyttö piti tuoda minun asunnolle. Tuntuu siltä että minut on tahallaan tähän sotkettu, 40-vuotias mies valitteli poliisikuulusteluissa.

"Se oli niin saatanan sekaisin se porukka siellä kämpillä"

Poliisi kuulusteli 32- ja 40-vuotiaita miehiä ja 40-vuotiasta naista jokaista yli 60–80 sivun verran järkyttävään kidutusmurhaan johtaneista ja sen jälkeisistä tapahtumista. Lyhyin eli noin 40-sivuinen kertomus kertyi 46-vuotiaan oululaismiehen puheista. 

46-vuotias mies kertoi poliisikuulusteluissa, että ennen henkirikosta nelikko oli hengaillut yhdessä ja käyttänyt huumeita.

– Se tyttö oli elossa ja myös hän otti piriä, 46-vuotias kertoi.

– Se oli niin saatanan sekaisin se porukka siellä kämpillä.

Miehen mukaan kaikki olivat käyttäneet huumeita monta päivää, esimerkiksi "xanoreita, subuja ja piriä sekaisin". Seuraavana päivänä muu porukka kävi 46-vuotiaan mukaan "pikkutytön" kimppuun.

– (40-vuotiaan naisen nimi) riisui tytön alasti ja sanoi minulle: "tee jotain" ja sanoin, etten tee, koska minulla oli haku päällä. En halunnut olla poliisin kanssa haun takia tekemisissä. Sanoi heille, että hoitakaa itse asia, 46-vuotias kuvaili.

Miehen mukaan 40-vuotias nainen kohdisti tyttöön väkivaltaa ja 40-vuotias mies kuristi tyttöä. Tyttö meni lähestulkoon tajuttomaksi ja 46-vuotias kertoi ravistaneensa tytön hereille. 

– Kainaloista nostin ja ravistin. Ei ollut kovin painava tyttö. Minä en kohdista tollaisiin nuoriin tyttöihin väkivaltaa, höpö höpö, 46-vuotias sanoi poliisille.

Tässä vaiheessa mies kertoi häipyneensä asunnolta 32-vuotiaan kanssa. 

Outoja viestejä 32-vuotiaan puhelimeen

Jossain vaiheessa 32-vuotias alkoi saada outoja viestejä asuntoon jääneeltä pariskunnalta.

– Niissä luki jotain: "ei tämä hiljene" ja sitten tuli viesti: "hiljennetty". Kun (32-vuotiaan nimi) sai näitä viestejä, luki se minulle niitä. Muutaman tunnin päästä tuli viesti: "aletaan siivota".

Kun mieskaksikko palasi yksiöön, 40-vuotias mies nukkui sohvalla divaanin päällä.

– Sitten tajusin tytön olevan siellä divaanissa (40-vuotiaan miehen nimi) alla. Nostin se divaanin kannen ja se tyttö oli siellä. 

– Kun nostin sitä divaania, (40-vuotiaan miehen nimi) nousi ylös ja lähti vessaan ja lukittautui sinne. (40-vuotiaan naisen nimi) vain räpläsi jotain puhelinta, olisiko sitten ollut sen tytön puhelin. Kovin oli hiljaista.

Tyttö oli sidottu jaloista ja käsistä pakettiin.

– En osaa sanoa, oliko se köyttä vai mitä. Sen lisäksi siitä käsien ja jalkojen siteistä meni köysi yhteen selän takaa. Aloin repiä tytön takaraivosta niitä pusseja, hän oli kasvot kohti lattiaa ja alasti, 46-vuotias kertoi.

– Huusin: "veistä, saksia, tai jotain äkkiä".

Tytön päässä oli muovipussi ja jätesäkkiä, joiden alle oli työnnetty kasvoja vasten pyyhkeitä. Lisäksi tytön kaulan ympärillä oli kiedottu teippiä ja kiristetty kravatti tiukalle.

Mies kertoi repineensä muovia tytön pään ympäriltä, mutta tyttö oli jo kuollut.

– Ei sitä riisuttu kokonaan, minä lähdin siinä vaiheessa kun siltä vedettiin ne housut alas ja sieltä löytyi niitä lääkejuttuja. Sitä enempää en tiedä, mitä siellä on tapahtunut. En ole pahoinpidellyt ketään, enkä vapautta riistänyt enkä tappanut ketään. Minulta on ihan turha kysyä, että mitä sille on tehty kun näin sen sitten siellä divaanissa seuraavan kerran.

Lue myös:

    Uusimmat