Yksi piirre Hiirosen julmassa tukehdutusmurhassa yllätti kaiken nähneen entisen poliisinkin – "Poikkeuksellista"

Oulun Hiirosen henkirikoksen 18-vuotias naisuhri tukehdutettiin hengiltä - miksi tekijä kiduttaa uhria? 11:58
Miksi aikuiset ihmiset kiduttavat porukalla uhria, eikä kukaan pysäytä tekoa? Murharyhmä keskusteli Oulun Hiirosen julmasta henkirikoksesta.

Oulun Hiirosessa julman henkirikoksen uhriksi viime marraskuussa joutunut 18-vuotias nuori nainen koki ennen kuolemaansa kidutusta ja monenlaista väkivaltaa.

Nuori nainen löydettiin kuolleena yksityisasunnosta 21. marraskuuta 2022. Hän oli kuollut jo useita päiviä aiemmin. Naista oli tukehdutettu sohvalaatikossa jopa 12 tuntia.

Naisen murhasta syytetään neljää henkilöä, ja oikeudenkäynti jatkuu yhä Oulun käräjäoikeudessa. Syyttäjän mukaan nelikko muun muassa hakkasi, kuristi, viilsi ja sitoi uhria. Lisäksi nelikko kietoi uhrin suuhun kangasta ja huputti hänen päänsä kankailla ja muovipusseilla, jotka oli kiristetty kaulan ympärille teipeillä ja kravatilla.

Pitkäkestoisen väkivallan päätteeksi syytetyt työnsivät liikkumattomaksi sidotun ja huputetun uhrin sohvan divaaniosassa sijainneeseen säilytyslaatikkoon ja sulkivat kannen. Tekijät lisäsivät välillä pään huputusta ja hakkasivat uhria päähän. Uhri tukehtui hiljalleen kuoliaaksi.

Rikospaikan Murharyhmä keskusteli tällä viikolla Hiirosen murhajutusta ja siitä, miksi tekijä kiduttaa uhria.

– Väkivalta on raaistunut ja siihen vaikuttaa ainakin se, että monella pää on entistä enemmän sekaisin viinan lisäksi huumeista ja lääkkeistä. Tekijöiltä saattaa puuttua täysin empatiakyky, Helsingin poliisin murharyhmän entinen päällikkö Kari Tolvanen toteaa.

Tekijät kaikki aikuisia

Hiirosen henkirikoksesta syytetään 46-, 40- ja 32-vuotiaita miehiä ja 40-vuotiasta naista. Uhri oli selvästi tekijöitä nuorempi.

– Minua yllättää se, että tämä tekijäporukka on näin iäkästä, aikuisia ihmisiä. Olen tottunut näkemään nuorilla ja teineillä tällaisia tekoja. Iän lisäksi yllättää se, että nämä henkilöt eivät ole minkään järjestäytyneen rikollisryhmän jäseniä. Onko joukossa tyhmyys tiivistynyt ja tullut paineita muiden taholta, Tolvanen pohtii.

– Tämä on aivan järjetön teko ja on poikkeuksellista, että tekijät ovat näin vanhoja, hän lisää.

Murharyhmän mukaan on todennäköistä, että ryhmäpaineella ja ryhmädynamiikalla on ollut iso merkitys Hiirosen henkirikoksessa.

– Meidän pitäisi muistaa, että ei ole vain tekijä, vaan tilanne- ja ympäristötekijöillä ja erityisesti ryhmädynamiikalla on aina merkitystä. Erityisesti nuoret ovat alttiita ryhmädynamiikan huonolle puolelle, eli haetaan hyväksyntää äärimmäisilläkin keinoilla, Hämeenlinnan rikosseuraamuskeskuksen johtaja Kaisa Tammi sanoo.

– Tässä on ollut kyse äärimmäisen ikävästä leikistä. Tilanne on pitkittynyt ja siitä on voitu jopa saada jonkinlaista nautintoa tai tyydytystä, eikä ole ymmärretty, että siellä on uhri, joka loppujen lopuksi karmeimmalla tavalla menettää henkensä, rikosylikomisario (evp.) Tero Haapala sanoo.

– Tässä kaikki tekijät väheksyvät tekoa eikä kukaan heistä ota vastuuta teosta. Se myös hämmästyttää, koska kyse on aikuisista ihmisistä, joiden pitäisi ymmärtää tekojensa seurauksia, Haapala lisää.

Tammen mukaan pitkäkestoisissa ja julmissa väkivaltateoissa yleensä aina uhri epäinhimillistetään.

– Ajatellaan, että uhri ikään kuin ansaitsee sellaisen kohtelun. Teko oikeutetaan jollain omalla moraalikoodistolla.

Katso videolta koko Murharyhmän keskustelu Oulun Hiirosen henkirikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat