Veitsi jäi pystyyn Salossa puukotetun pyörätuolinaisen rintaan, kun epäillyt poistuivat uhrin kotoa: "Jossain vaiheessa naisen kurkku oli viilletty auki"

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa luettiin tänään kahdelle henklölle syytteet murhasta 3:38
Katso videolta miten syyttäjä ja miehen asianajaja kommentoivat juttua oikeudessa

Salossa marraskuussa tapahtuneesta pyörätuolissa istuneen naisen murhasta syytetyt nuori mies ja 15-vuotias tyttö kiistävät murhan. Molemmat myöntävät syyllistyneensä vain pahoinpitelyyn, mies enintään törkeään pahoinpitelyyn.

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa luettiin tänään kaksikolle syytteet murhasta. Rikos tapahtui 1. marraskuuta 2018 Salossa uhrin asunnossa. Uhri oli liikuntarjoitteinen pyörätuolissa istunut nainen.

Murhasta syytetty 23-vuotias mies kertoi oikeudessa olleensa teon aikaan kovassa humalassa. Nuorella miehellä ei ollut viime marraskuussa päivisin mitään tekemistä ja hän kertoi juoneensa joka päivä. Miehellä ei ollut kuitenkaan aiempaa rikostaustaa, vain muutamia sakkorangaistuksia näpistyksistä.

Uhri kutsui asunnolle

Rikosta edeltävänä iltana, lokakuun 31. päivä parikymppinen mies ja alaikäinen tyttö menivät yhdessä uhrin asunnolle iltaa viettämään.

Asunnossa oli paljon muitakin ja siellä juotiin runsaasti alkoholia.

Syytetty nuori mies ei tuntenut pyörätuolissa istunutta naista ennestään, hän tiesi tämän vain kasvoilta. Miehen mukaan naisen poikaystävä pahoinpiteli naista illan kuluessa, mutta kukaan ei puuttunut tilanteeseen, koska paikalla olleet sivullisetkin pelkästivät miehen mukaan poikaystävää.

Oikeudessa kuultiin myös naisen poikaystävää, joka kiisti olleensa väkivaltainen naista kohtaan.

Ilta eteni asunnolla alkoholia juoden. Melutaso koveni ja pyörätuolinaisen poikaystävä heitti jossain vaiheessa 23-vuotiaan miehen ulos asunnosta.

– Jäin siihen pihalle juomaan alkoholia. Istuimme siinä parin kaverin kanssa, syytetty kertoi.

Riitaantui uhrin kanssa

Nuori mies ei muista, että poliisipartio olisi käynyt asunnolla rauhoittelemassa meluamista.

Syytetty kertoi kuitenkin menneensä jossain vaiheessa takaisin sisälle asuntoon, missä hänelle oli tullut riitaa uhrin kanssa. Miehen mukaan pyörätuolissa istunut nainen löi ensin häntä vatsaan, jonka jälkeen hän menetti hermonsa.

– Nappasin häntä jalasta kiinni ja kiskoin hänet molemmin käsin lattialle. Minulla on vähän itsehillintäongelmia. Aloin potkimaan häntä. Potkut kohdistuivat pääasiassa ylävartaloon, mutta myös päähän, nuori mies kertoi oikeudessa.

Mies arveli potkaisseensa naista 7-10 kertaa. Miehen mukaan alaikäinen tyttö, jota myös syytetään murhasta, alkoi nauramaan hänen potkiessa uhria.

– Sen jälkeen tyttö kävi uhrin kimppuun.

Tyttö myönsi lyöneensä veitsellä

Mies myönsi repineensä mikroaaltouunin paikoiltaan ja heittäneensä sen ja peilin uhrin päälle. Mies kuitenkin kiisti koskeneensa veitseen.

Alaikäinen tyttö myönsi lyöneensä veitsellä uhria yhden tai kaksi kertaa.

Uhri kuoli kaulan viiltohaavojen ja siihen liittyneiden vammojen takia sekä rinnan pistohaavan takia. Uhrin kaula oli viilletty kokonaan auki. Naiselle oli myös tullut veri-ilmarinta ja hän oli hengittänyt verta.

Alaikäisen tytön mukaan pyörätuolissa istunut nainen oli kutsunut heidät asunnolle, koska hänen poikaystävänsä käyttäytyi väkivaltaisesti.

Asunnolla nainen halusi jutella tytön kanssa. Keskustelu eteni siihen, että nainen alkoi haukkua tytön perhettä.

–  Pyysin häntä lopettamaan, mutta hän vain jatkoi ja jatkoi. Siinä jossain oli keittiöveitsi. Ei minun mitään pitänyt tehdä, vaan vain pelotella. Hän ei välittänyt siitä veitsestä yhtään, vaan jatkoi ja jatkoi vaan, nuori tyttö kertoi oikeudessa.

Ei uskonut todeksi

Tyttö löi kerran tai kaksi veitsellä pyörätuolissa istunutta naista.

– Hetken vaan katsoin sitä. En edes uskonut, että minä olin tehnyt sen. Nainen alkoi huutaa ja pikkuhiljaa aloin tajuta enemmän. Kädet vapisi, tärisin, enkä saanut henkeä, tyttö kuvaili olotilaansa.

Tytön mukaan syytetty nuori mies puukotti uhria sen lisäksi, että mies löi ja potki uhria.

– Käskin häntä lopettamaan, mutta ei se lopettanut. Jossain vaiheessa naisen kurkku oli viilletty auki.

Kun kaksikko poistui asunnosta, veitsi jäi pystyyn uhrin rintaan.

Kiinniotto sujui rauhallisesti

Teon jälkeen nuori mies ja alaikäinen tyttö poistuivat asunnosta. 

– Käveltiin pieni lenkki ja jäätiin istumaan penkille sylikkäin. Emme jutelleet tapahtuneesta. Poliisit tulivat melko pian. Kiinniottotilanne oli rauhallinen, nuori mies kertoi oikeudessa.

Tytön mukaan poliisit ottivat heidät kiinni asunnon lähistöltä. Hän ehti tuntea syytetyn nuoren miehen vain muutaman viikon ennen tekoa.

– Ei ehditty tuntea kauan. Kyllä mä hänestä vielä välitän, nuori tyttö sanoi hiljaisella äänellä oikeudessa.

Kertomus muuttui

Esitutkinnan aikana nuori mies muutti kertomustaan. Aluksi hän kiisti käyttäneensä veistä, sitten hän myönsi viiltäneensä uhrin kaulan veitsellä auki. Oikeudessa ja jo ennen oikeudenkäyntiä mies perui kertomuksensa.

Mies selitti kertomuksensa muuttumista sillä, että hän mietti tapahtunutta paljon vankilassa ensin yksin ja sen jälkeen hän jutteli tapahtuneesta vanhemman vangin kanssa.

Miehen mukaan toinen vanki sai muutettua hänen ajatteluaan ja "istutettua hänen päähänsä ajatuksen", että nuori tyttö ei voinut tehdä näin raakaa tekoa.

Syyttäjä vaatii nuorelle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Alaikäiselle tytölle syyttäjä vaatii vähintään kymmenen vuoden vankeusrangaistusta nuorena henkilönä tehdystä murhasta.


Lue myös:

    Uusimmat