Hiirosen julman surman 18-vuotias uhri pelkäsi olla kodissaan – kertoi äidilleen naapurin uhanneen tappaa

Oulun Hiirosen kidutusmurhasta syytetään neljää 0:31
Nuoren naisen murhasta syytetään kolmea miestä ja yhtä naista.

Oulun Hiirosessa julman henkirikoksen uhriksi joutuneen nuoren naisen äiti oli tiennyt tyttärensä kokeneen uhkaa ja pelkoa ennen kuolemaansa.

18-vuotias nainen löydettiin kuolleena Hiirosen kaupunginosassa sijaitsevasta yksityisasunnosta 21. marraskuuta 2022. Hän oli kuollut jo useita päiviä aiemmin.

Uhrin äiti teki lapsestaan katoamisilmoituksen poliisille 20. marraskuuta 2022.

Kaksi päivää myöhemmin, tiistaina 22. marraskuuta äidille tuotiin tieto tytön kuolemasta töihin.

 – Syksyn 2022 aikana tuli selvästi ilmi, että hän pelkää olla omassa kodissaan. Hän kertoi, että naapuritalossa asuu pariskunta, jota hän pelkää, äiti kertoi poliisikuulusteluissa tammikuussa 2023.

Äidin mukaan naapuripariskunta oli käynyt hänen tyttärensä oven takana koputtelemassa, koska he olivat alkaneet periä jotain velkaa naiselta. 

– Hänen olisi pitänyt maksaa joko rahaa tai hankkia aineita. Minä sanoin tyttärelleni, että sinun pitää ilmoittaa poliisille.

Nuori nainen kieltäytyi tästä, koska hän pelkäsi.

– Hän sanoi, että ei uskalla ilmoittaa, koska (naapurin nainen) oli uhannut tappaa, jos hän ilmoittaa johonkin.

Uhkausta tehostaakseen nainen oli polttanut 18-vuotiaan uhrin takkiin reiän tupakalla niskan kohdalle. Tupakka oli polttanut reiän myös uhrin huppariin, johon tuli reikä.

Perhe oli tytölle tärkeä

Viime syksynä 18-vuotias nainen oli pyytänyt useamman kerran äitiään viemään hänet kotiin. Taustalla vaikutti pelko naapureita kohtaan.

– Hän pyysi, että jäisin pihalle odottamaan autoon niin kauan, kunnes hän pääsee omaan rappuunsa. Hän selvästi pelkäsi ainakin tätä pariskuntaa, joka asui naapuritalossa, äiti kertoi poliisille.

Poliisille äiti kuvaili tyttärensä olleen mustavalkoinen. Hyvät ja huonot päivät vaihtelivat. Äiti, pikkuveli ja äidin uusi puoliso olivat nuorelle naiselle erittäin tärkeitä.

– Hän oli herkkä ja enemmänkin vielä teini-ikäinen. Hänellä oli temperamenttia. Kotona ollessa hän teki selvästi ilmi, mitä hän halusi. Minulla on mielikuva, että tuolla muualla kuin kotona ollessa hän ei kuitenkaan ollut niin kovatahtoinen.

– Minulle äitinä hän on edelleen 40-kiloinen pieni lapsi.

Äiti aavisti tytön kuolleen

Henkirikoksen uhriksi joutuneen nuoren naisen vanhemmat olivat eronneet, mutta tyttö piti lähes kuolemaansa asti yhteyttä kumpaankin vanhempaansa. 

Isän kanssa tyttärellä oli tiivis yhteys 12–13 vuoden ikäiseksi asti, mutta sen jälkeen käynnit isän luona vähenivät, koska tytär asui äitinsä kanssa kauempana.

Kun tyttö tuli teini-ikään, isä huomasi lapsensa laihtuneen. Tuolloin isä epäili tyttärensä käyttävän päihteitä.

Viimeisinä vuosina tytär piti yhteyttä isäänsä harvemmin, lähinnä kun hän pyysi tältä rahaa.

– Vuonna 2021 jouluna tyttö vielä kävi meillä, mutta sen jälkeen hän ei käynyt. Tammi-helmikuussa 2022 olimme vielä puhelimitse tekemisissä, mutta sen jälkeen emme ole hänestä kuulleet mitään, isä kertoi poliisille. 

Isä yritti soittaa tyttärelleen keväällä 2022, mutta puhelinnumero ei ollut enää käytössä. Isä jäi odottamaan, että tytär ottaisi itse häneen yhteyttä. Niin ei kuitenkaan enää käynyt.

– Isänpäivänäkään eli 13.11.2022 ei tullut tyttäreltä enää viestiä. Tyttären äiti laittoi minulle 20. marraskuuta, eli minun ja tyttäreni syntymäpäivänä viestiä, että hänellä on sellainen kutina, ettei tyttö löydy enää hengissä.

Äiti oli oikeassa. Kaksi päivää myöhemmin vanhemmille selvisi, että nuori nainen oli kuollut henkirikoksen uhrina. 

Ei oikeita ystäviä

Isä ei etukäteen tiennyt, että hänen tytärtään oli uhkailtu.

– Viimeisen parin vuoden aikana meillä ei ole ollut mitään tietoa häneen kohdistuneista uhkailuista. (Tytöllä) ei käsittääkseni ollut ainuttakaan hyvää kaveria tai ystävää. 

– En tiedä johtuiko tämä siitä, että hän muutti niin useasti lapsuutensa aikana, ettei hän ehtinyt muodostamaan hyvin kaverisuhteita. Hänellä oli käsittääkseni kavereita eikä todellisia ystäviä, isä kuvaili poliisille.

Syyttäjä vaatii 46-, 40- ja 32-vuotiaille miehille ja 40-vuotiaalle naiselle rangaistusta 18-vuotiaan naisen murhasta. Sen lisäksi syyttäjä vaatii henkirikosta edeltäneestä velanperinnästä rangaistusta törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta kahdelle miehelle ja yhdelle naiselle.

Lue myös:

    Uusimmat