Kuppa pian yleisempi kuin HIV – yksi johtavista syistä lapsen menetykseen maailmanlaajuisesti

Syfilis eli kuppa on lisääntynyt Euroopassa viime vuosikymmenen aikana ja siitä on tullut ensimmäistä kertaa sitten 2000-luvun alun, yleisempi kuin uudet HIV tapaukset, terveysasiantuntijat sanovat.

Ilmoitetut tapaukset, joissa sukupuoliteitse tarttuvia tauteja esiintyy, ovat nousseet 70 prosenttia vuodesta 2010 alkaen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Euroopan tautikeskuksen raportin ja Ehkäisemisen valvonnan (ECDC) mukaan, nousun takana on lisääntynyt suojaamaton sukupuoliyhteys ja riskialttiimpi seksuaalinen käyttäytyminen homojen välillä.

– Kupan lisääntyminen, jota näemme Euroopassa, on seurausta useista tekijöistä, kuten seksistä ilman kondomia tai yhdynnän harrastamisesta useiden eri kumppaneiden kanssa, sanoo Andrew Amato-Gauci, ECDC:n seksuaalisesti tarttuvien infektioiden asiantuntija.

Johtava syy lapsen menetykseen 

Hoitamattomana kuppa voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita, kuten synnytyksen ja vastasyntyneiden kuolemantapauksia sekä lisätä riskiä saada HIV. Kuppa oli yksi johtavista syistä lapsen menetykseen maailmanlaajuisesti vuonna 2016.

Tukholmassa sijaitseva ECDC valvoo terveyttä ja sairauksia Euroopassa. Heidän mukaansa kaiken kaikkiaan yli 260 000 kuppa-tapausta on raportoitu 30 maasta vuosina 2007–2017.

– Tämän suunnan kääntämiseksi meidän on kannustettava ihmisiä käyttämään kondomeja johdonmukaisesti uusien kumppaneidensa kanssa, Amato-Gauci sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja