Mainos

Kuninkaalliset häät: Silvia ja Kaarle Kustaa

Vuonna 1976 Ruotsissa vietettiin näyttäviä kuninkaallisia häitä, kun kuningas Kaarle Kustaa avioitui Silvia Sommerlathin kanssa.

Ruotsin kruunuprinssi Kaarle Kustaa tapasi tulevan vaimonsa Silvia Sommerlathin vuonna 1972 Münchenin olympialaisissa, joissa tämä työskenteli tulkkina. Kruunuprinssi rakastui ensisilmäyksellä ja kuvaili, että jokin parin välillä vain "klikkasi".

Ruotsin silloinen kuningas, Kaarle Kustaan isoisä, Kustaa VI Aadolf ei kuitenkaan hyväksynyt kruunuprinssin avioliittoa naisen kanssa, joka ei ollut kuninkaallista verta. Mikäli Kaarle Kustaa olisi avioitunut Silviansa kanssa, olisi hän joutunut luopumaan kruununperijän asemastaan.

Kuningas sai rakastettunsa

Kun Kustaa VI Aadolf kuoli vuonna 1973, Kaarle Kustaasta tuli Ruotsin kuningas. Nyt hän oli vihdoinkin vapaa avioitumaan rakastamansa naisen kanssa.

Silvia ja Kaarle Kustaa ilmoittivat kihlauksestaan 12. maaliskuuta 1976. Pariskunnan kuninkaallisia häitä vietettiin juhlavin menoin kolme kuukautta myöhemmin Tukholman Suurkirkossa 19.6.1976. Kyseessä olivat ensimmäiset Ruotsin hallitsevan kuninkaan häät sitten vuoden 1797.

Näyttävissä häissä Suomea edusti presidentti Urho Kekkonen, joka oli saanut kunniapaikan kirkossa morsiamen vanhempien vieressä. Paikalla oli myös monia Euroopan kuninkaallisia sekä muita valtiomiehiä.

Vihkiseremonian jälkeen hääpari poistui kirkosta ja hevosrattailla ajelun jälkeen siirtyi häävierasjoukon kanssa lounaalle Tukholman kuninkaanlinnaan.


Juhlaa katsomaan tullut yleisö ihasteli komeaa hääparia. Morsiamen hääpuku, joka oli ollut valtiosalaisuus tilaisuuteen asti, oli Diorin luomus, ja se hankittiin Pariisista. Pitkää morsiushuntua olivat käyttäneet aiemmin prinsessat Sibylla, Birgitta ja Desiree. Silvian morsiuskimpussa oli jasmiineja ja myrttejä.

Onnellinen avioliitto kestää

Silvia ja Kaarle Kustaa ovat olleet naimisissa yli 30 vuotta, ja parin liittoa kuvaillaan edelleen erittäin onnelliseksi. Heillä on kolme lasta. Esikoinen kruununprinsessa Victoria, Länsi-Göötanmaan herttuatar, syntyi vuonna 1977. Toinen lapsi Carl Philip, Värmlandin herttua, syntyi kaksi vuotta myöhemmin. Kolmas lapsi Madeleine, Hälsinglandin ja Gästriklandin herttuatar, syntyi vuonna 1982.

Prinssi Carl Philip oli syntyessään kruununperijä. Perustuslain muutos tammikuussa 1980 kuitenkin vei häneltä kruununperijän aseman, kun laki tuli määräämään, että kruunun perii hallitsijan ensimmäinen jälkeläinen sukupuolesta riippumatta.

Kruunuprinsessa Victoria kihlautui sulhasensa Daniel Westlingin kanssa aiemmin tänä vuonna. Parin häät ovat 19.6.2010. Prinsessa Madeleine, 27, kihlautui poikaystävänsä Jonas Bergströmin viime kesäkuussa. Pari kuitenkin erosi tänä vuonna

Teksti: MTV3 Helmi
Kuvat: WireImage / EPA

Lähde: www.wikipedia.com

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.