Mainos

Kun raskauspahoinvointi on äärimmäisen kamalaa - tällainen on Katen sairaus

Suomessa kehitellään parhaillaan työkalua, josta Britannian herttuatar Catherinekin hyötyisi: vakavan raskauspahoinvoinnin tunnistinta. Kate kärsii vaikeasta raskauspahoinvoinnista eli hyperemeesistä, joka voi vaatia sairaalahoitoa.

Tästä kärsiessään odottava äiti oksentelee jatkuvasti ja kärsii lopulta nestehukasta. Hyperemeesi on siis selvästi vakavampi raskauspahoinvoinnin muoto, sillä jonkinasteisesta pahoinvoinnista raskauden aikana kärsii valtaosa – jopa 85 prosenttia odottavista äideistä.

Turun yliopistollinen keskussairaala Tyks ja Turun yliopisto kehittävät työkalua, jonka avulla neuvoloiden terveydenhoitajat voivat tunnistaa vakavammasta, sairaalahoitoa vaativasta raskauspahoinvoinnista kärsivät äidit. Tutkimuksessa selvitetään myös raskauspahoinvoinnin esiintyvyyttä ja taustatekijöitä.

Vaaraa lähinnä kuivumisesta

Naistentautien erikoislääkäri Päivi Polo Tyksistä kertoo, ettei vaikeakaan hyperemeesi johda raskauden keskeytymiseen.

– Se ei johda keskenmenoon, lapsen kehityshäiriöön tai kasvun hidastumiseen, eikä se aiheuta epämuodostumia, sanoo dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Päivi Polo.

– Jos oksentelu on vaikeaa, odottava äiti saattaa kuivua, mikä voi olla haitallista. Huolestuttavia merkkejä ovat äidin painon lasku ja virtsaan ilmestyvät mitattavat ketoaineet.

Raskauspahoinvoinnin syitä ei tunneta hyvin eikä parantavaa hoitoa ole, mutta pahoinvointia voi helpottaa eri tavoin.

Kuivuneen potilaan nestetasapainoa saatetaan joutua palauttamaan sairaalahoidossa, perushoitona on suonensisäinen nesteytys.

– Usein tämä riittää hoidoksi ja sairaalahoitoaika on lyhyt, tavallisesti muutamia päiviä, Polo kuvaa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan herttuatar Catherine joutui sairaalaan pahoinvoinnin takia eilen ja pysyy siellä vielä ainakin tänään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.