Kukkakaali on kesäpöytien kuningatar

Kukkakaali, on yksi varma kesän merkki ruokapöydässä. Tutun valkoisen kukkakaalin rinnalle on tullut näyttävä vihreä kukkakaali sekä kukinnoltaan kartiomainen ja vihreä romanescu. Kaupoista voi satunnaisesti löytyä myös keltaisia, oransseja ja violetteja kukkakaaleja sekä kukkakaalin minimuotoja. Kotimaista kukkakaalia saadaan tänä vuonna myyntiin juhannuksen tietämillä.

Vuoden Vihanneksen valitsevat vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan järjestöt ja asiantuntijat. Tavoitteena on vihannesten käytön ja tuntemuksen monipuolistaminen.

Uusi kukkakaali sopii herkutteluun

Kesävihannesten tulo markkinoille muuttaa suomalaisten ruokailutottumuksia selvästi. Kesäkuussa ryhdytään joukolla syömään talvikuukausia enemmän ja monipuolisemmin kasviksia. Kukkakaalin huippukausi on juhannuksesta ja syyskuun loppuun. Tällöin kotimaista kukkakaalia on runsaasti tarjolla.

Tulevan kesän kukkakaalit löytyvät varmimmin perinteisestä kesäkeitosta tai mehevistä gratiiniruuista. Yhä useammin kukkakaali päätyy myös wokkeihin tai dippikastikkeen seuralaiseksi. Tuoreena kukkakaali sopii hyvin salaatteihin, ja siitä syntyy muiden kasvisten kanssa erinomaisia lämpimiä lisäkkeitä.

Marinoitu kukkakaali-tomaattisalaatti

1 kukkakaali
6 tomaattia
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku lollo rossoa
1 ruukku rucolaa
Marinadi:
1,5 dl öljyä
0,5 dl viinietikkaa
vajaa 1 tl suolaa
mustapippuria
1 dl hienonnettuja mausteyrttejä, esim. persiljaa ja rakuunaa
- Sekoita marinadin ainekset keskenään.
- Paloittele kukkakaali pieniksi kukinnoiksi ja viipaloi tomaatit.
- Kaada marinadi kasvisten päälle.
- Anna maustua kylmässä vähintään kaksi tuntia.
- Revi ruukkusalaatit salaattivadille ja asettele kukkakaalit ja tomaatit salaattien päälle.
- Kaada marinadikastiketta joukkoon.

Fenkolin makuinen kukkakaalipaistos

1 keskikokoinen kukkakaali
1 pieni kesäkurpitsa
1 salaattifenkoli
250 g herkkusieniä
1 tl suolaa

Kuorrutuskastike:
6 tomaattia
1 rs (250g) sulatejuustoa
suolaa
kirveliä

- Paloittele kukkakaali, viipaloi kesäkurpitsa ja suikaloi salaattifenkoli ohuiksi suikaleiksi. Paloittele sienet neljään osaan.
- Freesaa kasvikset pannulla ja mausta suolalla.
- Kaada kasvikset voideltuun uunivuokaan.
- Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi ja laita pannuun yhdessä sulatejuuston kanssa.
- Kuumenna seos ja mausta.
- Kaada kastike vuokaan kasvisten päälle.
- Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Kukkakaali-parsakaali timbaalit

500 g kukkakaalia
500 g parsakaalia
2 porkkanaa
2 dl kermaa
1,5 dl maitoa
3 munaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl mustapippuria
1 tl meiramia (3 tl tuoretta meiramia)
hiukan muskottipähkinää

- Keitä kukkakaali ja parsakaali kypsäksi miedosti suolatussa vedessä.
- Valuta kasvikset ja soseuta tai hienonna ne.
- Suikaloi porkkanat ja keitä ne rapean pehmeiksi.
- Lisää kermaan maito, munat, vehnäjauhot ja korppujauhot. Mausta.
- Yhdistä kaali- ja kermaseos keskenään.
- Aseta porkkanasuikaleet annosvuokien pohjalle tai sivuille.
- Täytä annosvuoat varovasti seoksella.
- Nosta vuoat uunipannuun vesihauteeseen.
- Peitä alumiinifoliolla.
- Kypsennä 225 asteessa noin 30 minuuttia.
- Voit valmistaa ruoan myös isossa suorakaiteen muotoisessa kakkuvuoassa
- Tarjoa lämpimänä lisäkkeenä liha- ja kalaruokien kera.

Lue myös:

    Uusimmat