Kuka sijaistaa Charlesia tämän toipumisen ajan? Kuninkaan edustustehtäviin saattaisi ilmaantua hyvin yllättävä henkilö

Kuningas Charles III piti ensimmäistä kertaa puheen kuninkaana parlamentin avajaisissa 11:34
Katso videolta: kuningas Charles III piti ensimmäistä kertaa puheen kuninkaana parlamentin avajaisissa

Mikäli kuningas Charles tarvitsisi sijaista virkatehtäviinsä sairauslomansa ajalle, on hänellä viisi eri vaihtoehtoa viralliselle sijaiselle. Vaihtoehdoista kolme vaikuttavat äärimmäisen epätodennäköisiltä.

Brittihovi tiedotti keskiviikkona 17. tammikuuta kuningas Charlesin, 75, joutuvan ensi viikolla leikkaukseen laajenneen eturauhasen takia. Buckinghamin palatsin tiedotteen mukaan Charlesin tila on hyvälaatuinen ja operaation olevan ennalta ehkäisevä. 

Charlesin tulevat edustustehtävät on peruttu tämän leikkauksen ja toipumisen ajan, jonka kestosta ei ole tarkempaa tietoa. 

Samalla aiemmin tällä viikolla tehdystä vatsaleikkauksesta toipuu Charlesin vanhemman pojan prinssi Williamin  vaimo prinsessa Catherine, 42. Hovi tiedotti niin ikään keskiviikkona, että Catherinelle oli tehty alkuviikosta onnistunut, suunniteltu vatsaleikkaus, jonka jälkeen hän toipuu sairaalassa 10-14 päivän ajan ja siirtyy sitten kotiinsa jatkamaan toipumista. Prinsessa Catherinen on kerrottu jättäytyvän työtehtävistään ainakin pääsiäiseen asti. 

Prinssi William on myös perunut omia tulevia edustustehtäviään ollakseen sekä Catherinen tukena että hoitaakseen pariskunnan lapsia prinssi Georgea, 10, prinsessa Charlottea, 8, ja prinssi Louisia, 5. William ei ota hoitaakseen virkatehtäviä Catherinen sairaalajakson ajaksi eikä välittömästi tämän kotiinpaluun jälkeen. 

Näin ollen prinssi William, joka on yksi Charlesin valtiosihteereistä eli voisi toimia tämän virallisena sijaisena, ei pystyisi itse edustamaan kuningasta tarvittaessa.  

Kuka sitten tulee astumaan tilanteen niin vaatiessa Charlesin tilalle tärkeimpiin virkatehtäviin tämän sairasloman ajaksi?

Kuninkaalla on yhteensä viisi valtiosihteeriä. Williamin lisäksi heidän joukkoonsa kuuluu Charlesin puoliso kuningatar Camilla, joka olisi tässä tapauksessa sijaisista todennäköisin. 

Kolme muuta valtiosihteeriä ovat nimittäin sellaisia kuninkaallisen perheen jäseniä, joiden näkeminen Charlesin sijaisena nostaisi todennäköisesti aika tavalla kansalaisten kulmakarvoja. 

Yksi heistä on Charlesin kuninkaallisista etääntynyt, Yhdysvalloissa asuva kuopus prinssi Harry, joka lopetti kuninkaallisena työskentelyn vuoden 2020 alussa. 

Toinen puolestaan on Charlesin pikkuveli ja hovin häpeälammas, edesmenneen seksuaalirikollisen Jeffrey Epsteinin  laittomaan seksirinkiin väitetysti liittynyt prinssi Andrew, joka joutui vetäytymään skandaalin tähden kuninkaallisista velvollisuuksistaan vuonna 2019.

Kolmas valtiosihteeri niin ikään on hyvin epätodennäköinen henkilö sijaistamaan Charlesia, sillä hän on Andrew'n vanhempi tytär prinsessa Beatrice, joka hänkään ei tee työtä kuninkaallisena, eikä ole koskaan tehnytkään. 

Charlesin viisi valtiosihteeriä nimitettiin kuningatar Elisabetin  kuoleman jälkeen syyskuussa 2022 kun Charlesista tuli kuningas. Vuonna 1937 säädetyn lain mukaan monarkin valtiosihteereitä ovat viisi perimysjärjestyksessä seuraavana olevaa yli 21-vuotiasta kuninkaallisen perheen jäsentä. Viisi edellä mainittua Charlesin valtiosihteeriä on ilmoitettu kuninkaallisten virallisella nettisivulla

Toistaiseksi ei ole tiedotettu, tuleeko joku Charlesin valtiosihteereistä ottamaan hoitaakseen mitään kuninkaan tehtäviä hänen poissaolonsa aikana, mutta on syytä vahvasti epäillä, että mikäli näin käy, edellä mainitusta joukosta hänen tilallaan tultaisiin näkemään kuningatar Camilla. 

Daily Mailin mukaan sekä Charlesin, että Williamin ja Catherinen tehtäviä saattaisivat ottaa hoitaakseen myös kuninkaan sisar prinsessa Anne  sekä Edinburghin herttuatar, Charlesin veljen prinssi Edwardin  puoliso Sophie.

Lue myös:

    Uusimmat