Kuka olisikaan arvannut, että suhtautuminen sähköautoihin muuttuu, kun sellaisella pääsee ajamaan

1:55
Mitkä ovat sähköautoilun huonot puolet? Vantaalainen Mikko Niimes kertoi tarkemmin Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Autoliikkeiden kilpailutuspalvelu AutoVex kysyi asiakkailtaan, miten sähköllä ajaminen on vaikuttanut heidän käsitykseensä sähköautoista.

AutoVexin kyselyyn vastanneista 408 palvelun asiakkaasta 66,5 prosenttia totesi suhtautumisensa sähköautoihin muuttuneen sen jälkeen, kun oli itse ajanut sellaisella. Sähköautolla oli ajanut tosin vain 42,6 prosenttia vastaajista.

Tästä runsaasta 40 prosentista 62,4 prosenttia piti sähköautoa polttomoottoriautoa miellyttävämpänä ajettavana, ja ainoastaan 13,5 prosenttia koki polttomoottoriauton olevan mukavampi. Loput eivät sanoneet juuta eivätkä jaata siihen, kumpi on heidän mielestään miellyttävämpi.

Vastauksissa korostuivat AutoVexin mukaan erityisesti sähkömoottorin välitön vääntö ja hiljaisuus.

Kaksi asiaa sähköauton hankkimisen tiellä

AutoVexin kyselyyn vastanneista sähköautolla ajaneista yli 76 prosenttia totesi, että heidän seuraava autonsa voisi hyvin kulkea sähköllä. 16 prosenttia ajoi sähköautolla jo nyt.

AutoVex pitää yllättävänä, että niistä vastaajista, jotka eivät vielä olleet edes ajaneet sähköautoa, useampi kuin joka toinen (53,6 %) oli valmis harkitsemaan sellaisen ostamista.

– Kyselymme mukaan suurimmat sähköauton hankkimista jarruttavat tekijät ovat liian korkea hintataso ja autojen toimintamatka. Kuluttajien kiinnostus sähköautoja kohtaan on kuitenkin noussut merkittävästi, ja uusien edullisempien automallien, pidempien toimintamatkojen sekä verovapauden ansiosta, sähköautoilijoiden määrä tulee kasvamaan voimakkaasti lähivuosina, arvioi AutoVexin perustaja Sebastian Frick yrityksen tiedotteessa.

AutoVexin mukaan kyselyyn tulleet vastaukset osoittavat, että kokemus sähköautoista lisää myös kiinnostusta niitä kohtaan.

Valtion tukea kaivataan

Samat syyt kuin AutoVexinkin kyselyssä, seisoivat sähköauton hankkimisen esteenä myös latausratkaisuja tarjoavan suomalaisen CTEKin kyselyssä viime kesänä.

Kun kuluttajilta kysyttiin, mikä yksittäinen syy saisi heidät todennäköisesti hankkimaan sähkö- tai hybridiauton, mainitsi joka viides toimintamatkan kehittymisen nykyistä pidemmäksi. Toiseksi merkittävämmäksi nousi hinnan aleneminen polttomoottoriautojen tasolle.

– Kysely osoittaa, että sähkö- ja hybridiautoilu mielletään edelleen kalliiksi. Hieman yllättäen ympäristösyyt eivät nousseet kyselyssä voimakkaasti esille, vaan Suomessa korostuu tekniikka ja kustannukset, totesi CTEKin myyntipäällikkö Pasi Ahola viimekesäisessä tiedotteessa.

Myös valtion taloudellisella tuella on vaikutusta ostopäätökseen. Vastaajista 14,1 prosenttia toivoi, että valtio tukisi sähköauton hankintaa. Tällä hetkellä sähköauton hankintatuki on 2 000 euroa maksimissaan 50 000 euron hintaisesta täyssähköautosta.

Lähteet: AutoVex, CTEK

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja