Kuka johtaa Suomen "Nato-orkesteria"? Onko pakko auttaa, jos Nato-maassa syttyy sota? Paljonko jäsenyys maksaa? Asiantuntijat vastasivat MTV:n katsojien kysymyksiin

Miten Suomen Nato-kanta on otettu vastaan? 10:49
Uutisaamussa vastattiin MTV Uutisten lukijoiden ja katsojien kysymyksiin – näin asiantuntijat vastasivat Nato-kysymyksiin!

MTV Uutiset kysyi lukijoiltaan ja katsojiltaan, mikä Suomen Nato-prosessissa askarruttaa. Voit lukea ja katsoa asiantuntijoiden arviot tässä artikkelissa. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Helsingin yliopiston valtiotieteiden tohtori Iro Särkkä ja MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä vastasivat maanantaiaamuna Uutisaamussa ja MTV Uutiset Livessä katsojien ja lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. 

Tähän artikkeliin on koottu osa kysymyksistä, joihin vastataan joko tekstin tai videoklipin muodossa. 

Kuka johtaa Suomen "Nato-orkesteria?"

Kuka Suomessa johtaa Nato-orkesteria? Tässä asiantuntijoiden arvio 1:08
Kuka Suomessa johtaa Nato-orkesteria? Tässä asiantuntijoiden arvio

Mikä on Nato? 

– Nato on Pohjois-Atlantin puolustusliitto. Se on ennen kaikkea puolustusliitto, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä kriisejä ja tuoda rauhaa euroatlanttiselle alueelle. 

– Se on kansainvälinen järjestö, Särkkä tiivistää. 

Onko Niinistön ja Putinin puhelulla merkitystä tulevaisuutta ajatellen?

Tällainen merkitys Niinistön ja Putinin puhelulla on – näin asiantuntijat arvioivat Venäjän reaktioita Suomen Nato-hakuprosessiin 3:07
Tällainen merkitys Niinistön ja Putinin puhelulla on – näin asiantuntijat arvioivat Venäjän reaktioita Suomen Nato-hakuprosessiin

Millainen merkitys eduskunnan alkuviikkoisella käsittelyllä on Nato-prosessissa?

Suomen historiallinen Nato-taival ottaa tälläkin viikolla valtavia harppauksia eteenpäin. Tänään eduskunnassa on alkanut hallituksen selonteon käsittely Suomen hakeutumisesta Natoon. 

Keskustelua voidaan tänään venyttää aina aamukahteen saakka ja keskustelua jatketaan tarvittaessa vielä huomenna tiistaina. 

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen on painottanut, että on tärkeää, että jokainen kansanedustaja, joka haluaa puheenvuoron pitää, pääsee sanomaan sanottavansa – onhan kyseessä Suomen ulkopoliittisen historia yksi merkittävimmistä päätöksistä. 

Kun keskustelu on käyty loppuun, suoritetaan äänestys, jonka lopputuloksen on ennustettu olevan hyvin yksimielinen, Suomen Nato-jäsenyyttä puoltava.


Helsingin yliopiston valtiotieteiden tohtorin Iro Särkän ja MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntijan Risto E. J. Penttilän mukaan eduskunnan käsittelyllä on pelkästään avoimen demokratian toteutumisen kannalta suuri merkitys. 

– Näin valtiojohdolla on tiedossa eduskunnan kanta, myös siinä vaiheessa, kun toivottavasti jäsenhakemus tai -sopimus päätyy eduskunnan ratifioitavaksi, Särkkä alleviivaa. Särkkä itse toivoo, että jokainen kansanedustaja käyttäisi puheenvuoron, jotta kaikkien edustajien mielipide ja näkökulma tulisivat selväksi.

– Meillä on kuitenkin ollut niitä pieniä kysymysmerkkejä joidenkin kansanedustajien osalta, eli ei täysin tiedetä, mitä mieltä he ovat.

– Nyt olisi aika puhua – nyt on se hetki, jolloin Suomen Nato-jäsenyyshakemuksen jättämisestä päätetään, Särkkä toteaa MTV Uutiset Liven lähetyksessä. 

Miten kauan menee, että kaikki Nato-maat ovat hyväksyneet Suomen Naton jäseneksi?

Asiantuntijoiden arvio: Näin kauan menee, että kaikki Nato-maat ovat hyväksyneet Suomen Naton jäseneksi 0:44
Katso asiantuntijoiden arvio: Näin kauan menee, että kaikki Nato-maat ovat hyväksyneet Suomen Naton jäseneksi

Onko Suomen Nato-maana pakko auttaa, jos toisessa Nato-maassa syttyy sota?

– Kyllä, tämä on koko Naton perusidea: Jos yhden kimppuun hyökätään, muut auttavat, Penttilä toteaa yksiselitteisesti.

Se, millä tavalla auttaminen tapahtuu, suunnitellaan Penttilän mukaan puolustussuunnitelmissa, joiden laatimisessa kukin Nato-maa on ollut itse mukana.

– Eli se ei ole mahdollista, että Nato suuressa viisaudessaan sanoisi esimerkiksi kreikkalaisille, että te lähetätte joukkoja Suomeen tai toisinpäin.

Mikä on Suomen rooli Natossa? Entä kuka puolustaa Suomea?

Mikä on Suomen rooli Natossa? Entä kuka puolustaa Suomea? Näin asiantuntijat arvioivat tulevaa 2:45
Mikä on Suomen rooli Natossa? Entä kuka puolustaa Suomea? Näin asiantuntijat arvioivat tulevaa

Paljonko Nato-jäsenyys maksaa Suomelle ja suomalaisille?

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntijan Risto E. J. Penttilän mukaan Nato-jäsenyyden hintalappu Suomelle on hyvä kysymys. 

Vastaus ei hänen mukaansa ole yksiselitteinen, sillä Nato-hintalappua voidaan pohtia useammastakin kulmassa. Kenties kaikkein kiinnostavinta on tietää, paljonko jäsenyys maksaisi rahallisesti.

– Naton tavoite jokaiselle, että puolustukseen tuli laittaa 2 prosenttia bruttokansantuotteesta – Suomi, Viro, Britannia, Yhdysvallat ja muuta muu maa pääsee, mutta muut eivät pääse

– Suomi tulee olemaan mallimaa tämän rahallisen kontribuution suhteen heti, Penttilä toteaa. 

Mitä ei-rahalliseen hintaan tulee, Penttilän mukaan Suomen tulee olla henkisesti valmis olemaan entistäkin tiiviimmin osa läntistä ja olemaan osa demokraattista liittoumaa.

– Siihen hintaan kuvittelisin meidän olleen pitkään valmiita, Penttilä pohtii. 

Mikä muuttuu, kun Suomi liittyy Natoon – vai muuttuuko mikään?

Mikä muuttuu, kun Suomi liittyy Natoon – vai muuttuuko mikään? Katso asiantuntijoiden arvio 2:07
Mikä muuttuu, kun Suomi liittyy Natoon – vai muuttuuko mikään? Katso asiantuntijoiden arvio

Tuleeko Suomeen ydinaseita Nato-jäsenyyden myötä?

Helsingin yliopiston valtiotieteiden tohtori Iro Särkkä ei usko, että Suomeen sijoitetaan ydinaseita, vaikka Suomi hyväksyttäisiinkin Naton jäseneksi. 

– Toki on niin, että Yhdysvallat on sijoittanut ydinaseita Eurooppaan jo 1950-luvulta lähtien, mutta näköpiirissä ei ehkä kuitenkaan Suomen osalta ole se, että ydinaseita tänne sijoitettaisiin, Särkkä toteaa.

Särkkä ottaa esiin myös Ruotsin hyvin kriittisen kannan ydinaseisiin. Koska Ruotsi ei halua omalle maaperälleen tai Pohjolan alueelle ydinaseita.

– Tämä (ydinaseiden sijoittaminen) ei ehkä ole varteenotettava vaihtoehto myöskään Suomen kannalta. 

Miten Turkin reaktioihin Suomen ja Ruotsin Nato-hakuprosessiin tulisi suhtautua?

Miten Turkin ”iltalypsyyn” tulee suhtautua? Katso asiantuntijoiden arvio 1:49
Miten Turkin ”iltalypsyyn” tuli suhtautua? Katso asiantuntijoiden arvio

Lue myös nämä Nato-aiheiset verkkoartikkelit:

Niinistö: Eduskuntaa kuultuaan Suomi hakee Nato-jäsenyyttä 3:08
Näillä sanoilla presidentti Sauli Niinistö ilmoitti Suomen hakevan Nato-jäsenyyttä – katso video!

Lue myös:

    Uusimmat