Näin vuolain sanoin valtiojohdon Nato-päätöksentekoa kehutaan – historiallisella päivällä nähdään myös "syvällinen sattuma"

Niinistö: Eduskuntaa kuultuaan Suomi hakee Nato-jäsenyyttä 3:08
Näillä sanoilla presidentti Sauli Niinistö ilmoitti Suomen hakevan Nato-jäsenyyttä – katso video!

Niin presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin kuin muunkin valtiojohdon toimintaa Nato-prosessin aikana kehutaan vuolaasti. 

Kulunut viikko on ollut historiallinen, sillä Suomi on ottanut suuria harppauksia Nato-polullaan. Torstaina presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoivat yhteisellä tiedotteella oman Nato-kantansa yksiselitteisesti: Molemmat kannattavat Suomen Nato-jäsenyyttä, jota Suomen tulisi hakea "ensi tilassa", siis viipymättä. 

Tänään niin ikään presidentti Niinistö ja pääministeri Marin astuivat median eteen. He kertoivat, että tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta on kokouksessaan päättänyt, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä, kun eduskuntaa on kuultu asiassa.

Valtiojohto saa osakseen kiitoksia ja kehuja

Niin presidentin ja pääministerin kuin muun valtiojohdon toimintaa Nato-prosessin aikana kehutaan vuolaasti. 

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio kertoo olevansa ylpeä Suomen valtiojohdosta – mukaan lukien puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

– Tasavallan presidenttiä, pääministeriä, ulkoministeriä ja puolustusministeriä  tänä historiallisena päivänä kuuntelevan kansalaisen mieli täyttyy suuresta ylpeydestä ja kiitollisuudesta.  Maamme on osaavissa käsissä, Haukio kirjoittaa tviitissään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Entinen pääministeri ja lukuisia Nato-aiheisia haastatteluja kansainvälisille medioille antanut Alexander Stubb ilmaisi ylpeytensä Suomen valtiojohtoa kohtaan jo eilen lauantaina.

– Olen ylpeä tavasta, jolla presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Sanna Marin, ulkoministeri Pekka Haavisto, ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ovat käsitelleet siirtymistämme kohti Natoa, Stubb kirjoitti tviitissään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä on niin ikään ollut mielissään valtiojohdon toiminnasta kuluneen kevään aikana. 

– Tämä (Nato) asia on hoidettu hienosti. Ensin kansa antoi ikään kuin ohjeen, että valtiojohdon on tämä hoidettava, ja valtiojohto on sen hienosti hoitanut. Siihen olen erittäin tyytyväinen, Penttilä muotoili MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Risto E. J. Penttilä ennusti Suomen Nato-polun jo joulukuussa – nyt hän kertoo, miten hän sen teki 15:50
Näin MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä kuvailee Suomen historiallista Nato-päätöstä.

"Historian siivet suhisevat"

Pitkän uran poliitikkona ja kansanedustajana tehnyt Liisa Jaakonsaari seurasi tämänpäiväistä tiedotustilaisuutta mielissään.

– Historian siivet suhisevat niin, että huimaa. Politiikan ja yhteistyön kunnianpalautus tuottaa tuloksia, hän kirjoittaa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Europarlaamenttikko, entinen vihreiden puoluejohtaja ja ympäristöministeri Ville Niinistö niin ikään kertoo arvostavansa valtiojohdon ponnisteluja Suomen turvallisuuden eteen. 

Hyvin ne vetää. Presidentin, pääministerin, ulkoministerin ja puolustusministerin yhteistyötä ja ponnisteluja viime kuukausina Suomen Nato-jäsenyyden ja sen turvallisen toteuttamisen puolesta ei voi muuta kuin arvostaa, korkealle. Hyvin johdettu historiallinen murros.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Päivämäärän katsotaan vahvistavan sanomaa

Suomen Nato-valtuuskunnan puheenjohtaja Elina Valtonen (kok.) pitää presidentti Niinistön tänään pitämää puhetta vahvana viestinä – nimenomaan kaatuneitten muistopäivänä.

– Suomi hakee Nato-jäsenyyttä. Tasavallan presidentin sanoin, tämä on kansanvallan voimannäyttö. Me jaamme ja saamme turvaa; vahva viesti näin kaatuneiden muistopäivänä. Huomenna alkaa eduskuntakäsittely. Kiitos, Valtonen kirjoittaa tviitissään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Myös kirjailija Jari Tervo havahtui samaiseen yksityiskohtaan kuin Valtonen: päivämäärä, jona Suomen Nato-päätöksestä kerrottiin, tekee päätöksestä entistäkin merkityksellisemmän. 

– Suomi hakee Naton jäsenyyttä kaatuneitten muistopäivänä. Se on syvällinen sattuma. Jottei muisteltavien luku kasvaisi, Tervo kynäili Twitter-tilillään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Presidentti Niinistö saa kehuja avoimista Venäjä-suhteistaan

Elina Seppälä ihailee Twitterissä erityisesti presidentti Niinistön avointa tapaa toimia myös Venäjän suuntaan. 

– Onhan se aika hienoa, että meidän presidentti voi vaan soittaa Putinille, ja sanoa, että Suomi hakee NATO-jäsenyyttä. Ei toimita selän takana, ei möykätä julkisuudessa vaan ollaan avoimia ja ylläpidetään suoraa dialogia. Aikamoista, Seppälä kirjoittaa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Jukka-Pekka Lätti niin ikään korostaa Twitterissä nimenomaan presidentti Niinistön urotekoja Nato-prosessin aikana.

– Suomen Nato-prosessista voi mielestäni antaa linjakkuuden, johdonmukaisuuden ja diplomatiataidon osalta puhtaat paperit tasan yhdelle henkilölle: hän on tasavallan presidentti, jonka ulkopoliittiset valtaoikeudet on – Luojan kiitos – säilytetty perustuslaissamme, hän kirjoittaa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue myös nämä historialliseen Nato-päivään liittyvät artikkelit:

Katso koko erikoislähetys: Suomi hakee Naton jäsenyyttä, mitä se tarkoittaa ja mitä seuraavaksi tapahtuu? 1:56:21
Katso koko erikoislähetys: Suomi hakee Naton jäsenyyttä, mitä se tarkoittaa ja mitä seuraavaksi tapahtuu?

Lue myös:

    Uusimmat