Suomi taas pääuutisena maailmalla – näin historiallinen Nato-päätös nousi kansainvälisiin otsikoihin

Näin Suomen Nato-päätös nousi otsikoihin maailmalla 0:50
Näin Suomen Nato-päätös nousi otsikoihin maailmalla – katso video!

Suomi nousi tänäänkin kansainvälisten medioiden etusivuille, kun TP-UTVA vahvisti Suomen hakevan Naton jäsenyyttä eduskunnan kuulemisen jälkeen

Kulunut viikko on ollut historiallinen, sillä Suomi on ottanut suuria harppauksia Nato-polullaan. Torstaina presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoivat yhteisellä tiedotteella oman Nato-kantansa yksiselitteisesti: Molemmat kannattavat Suomen Nato-jäsenyyttä, jota Suomen tulisi hakea "ensi tilassa", siis viipymättä. 

Myös tuolloin puhuttiin historiallisesta päivästä, niin tänäänkin. 

Kansainväliset mediat seurasi tiedotustilaisuutta tarkasti

Tänään niin ikään presidentti Niinistö ja pääministeri Marin astuivat median eteen. He kertoivat, että tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta on kokouksessaan päättänyt, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä, kun eduskuntaa on kuultu asiassa.

Suomi hakee Naton jäseneksi – tämä puheenparsi nousi isoina otsikoina kansainvälisten medioiden etusivuille. Ja miksipä ei olisi noussut, olihan tiedotustilaisuudessa paikan päällä toimittajia kansainvälisistä medioista, kuten CNN:ltä ja TV4:ltä. 

Katso jutun alussa olevalta videolta, millaisin kuvin ja otsikoin TP-UTVA:n tämänpäiväisestä päätöksestä uutisoitiin maailmalla. 

Useissa medioissa tämänpäiväinen tiedotustilaisuus ja TP-UTVA:n Nato-päätös olivat pääuutinen kello kahden aikoihin iltapäivällä. Muun muassa brittiläinen BBC, yhdysvaltalainen Bloomberg ja saksalainen Der Spiegel antoivat ruhtinaallisesti tilaa Suomen Nato-päätökselle Niinistön ja Marinin koristaen artikkeleita kuvien muodossa. 

Tiedotustilaisuutta ei seurattu maailmalla ainoastaan tekstinä, vaan tiedotustilaisuuden sisältöjä on nostettu myös videoiden muodossa. 

"Katso: Hetki, kun Suomi vahvistaa hakevansa Naton jäsenyyttä", brittimedia BBC herkutteli seuranta-artikkelissaan. 

Kansainvälisissä medioissa julkaistuissa artikkeleissa on korostettu Suomen Nato-hakuprosessin lisäksi Suomen ja Venäjän välisiä suhteita. Niinistön ja Putinin eilinen puhelu ja Venäjän reaktio Suomen Nato-hakemukseen herättivät suurta kiinnostusta, kuten myös Turkin ristiriitaiset reaktiot Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyen.

Niinistön mukaan puhelu Putinin kanssa oli sävyltään rauhallisen toteava:"Putin totesi, että ei teitä mikään uhannut" 1:58
Niinistön mukaan puhelu Putinin kanssa oli sävyltään rauhallisen toteava – näin hän kuvailee Putinin reaktiota

Ruotsissakin tänään historiallinen Nato-päivä

Ruotsalaismedia Aftonbladet seurasi tiedotustilaisuutta tarkkaan omissa kanavissaan live-lähetyksessä kommentaattorin kera. 

Ruotsissa niin ikään juuri tämä sunnuntai on historiallinen, sillä Ruotsin sosiaalidemokraattien on määrä kertoa oma Nato-kantansa. 

Ruotsin pääministeripuolueen myönteinen kanta johtaisi hyvin todennäköisesti siihen, että Ruotsi hakee Naton jäsenyyttä, sillä sosiaalidemokraatit muodostaa ainoana puolueena maan vähemmistöhallituksen.

Katso koko erikoislähetys: Suomi hakee Naton jäsenyyttä, mitä se tarkoittaa ja mitä seuraavaksi tapahtuu? 1:56:21
Katso koko erikoislähetys: Suomi hakee Naton jäsenyyttä, mitä se tarkoittaa ja mitä seuraavaksi tapahtuu?

Lue myös:

    Uusimmat