Risto E. J. Penttilä ennusti Suomen Nato-askeleet häkellyttävän tarkasti jo joulukuussa – "Olen surullinen siitä, että olin oikeassa"

Risto E. J. Penttilä ennusti Suomen Nato-polun jo joulukuussa – nyt hän kertoo, miten hän sen teki 15:50
Risto E. J. Penttilä ennusti Suomen Nato-polun jo joulukuussa – nyt hän kertoo, miten hän sen teki

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä ennusti Suomen Nato-askeleet hämmentävän tarkasti jo joulukuussa. Katso yllä olevalta videolta, miten hän näki Suomen Nato-taipaleen menevän. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Kuten valtiojohto, myös MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttiläkin näkee, että tämä sunnuntai piirtyy historian kirjoihin historiallisena päivänä.

– Tänään tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat yhdessä linjanneet, että Suomi eduskuntaa kuultuaan hakee Nato-jäsenyyttä, kuuluivat presidentti Sauli Niinistön historialliset sanat tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa.

Voidaan kaiketi sanoa, että Suomen keväinen Nato-prosessi ei ole tullut Penttilälle yllätyksenä, sillä hän ennusti Suomen Nato-askeleet hätkähdyttävän tarkasti jo viime joulukuussa.

Tuolloin (9.12.2021) Ylen A-talkissa vieraana ollut Penttilä ennakoi, että Suomi tekee päätöksen Naton jäseneksi hakemisesta kevään aikana, mikäli tilanne Ukrainassa kärjistyy.

Katso yllä olevalta videolta Penttilän joulukuinen ja häkellyttävän tarkka ennuste tilanteiden kehittymisestä!

"Ohhoh, siinä tulikin kova ajatus"

Joulukuussa 2021 tilanne Venäjän ja Ukrainan vastaisella rajalla oli todella jännittynyt, kun Venäjä siirsi joukkojaan maiden välisen rajan tuntumaan.

Vielä tuolloin useat asiantuntijat pitivät epätodennäköisenä sitä, että Venäjä päätyisi ylittämään Ukrainan rajan sotakalustollaan. Lisäksi ajatus Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä tuntui julkisessa keskustelussa kaukaiselta.

Penttilä päätyi pohdinnoissaan kuitenkin toisenlaiseen ja hyvin mahdolliseen skenaarioon. 

– Jos tämä tilanne kärjistyy nyt talvella – niin kuin mahdollista on – tulemme tilanteeseen, jossa ensin käytetään pakotteita Venäjää vastaan, tulee vastapakotteita, vielä tulee pakotteita – nekään eivät tule riittämään, Penttilä ennusti A-talkissa joulukuussa.

– Mitä Nato tekee? Sotaan ei lähdetä, se on selvä asia, jolloin Naton pitää jollain tavalla osoittaa, että olemme yhtenäisiä ja vahvoja. Ja silloin tulee Suomelle kysymys, oletteko mukana vai ette, Penttilä jatkoi ennustettaan.

Penttilä totesi jo joulukuisessa haastattelussa, että tilanne Venäjän ja Ukrainan välillä on vakavampi kuin Suomessa käytävä keskustelu antaa ymmärtää.

– Tämä voi johtaa siihen, että helmi-maaliskuussa keskustellaan suoraan Yhdysvaltojen kanssa Nato-jäsenyydestä, Penttilä totesi itsevarmana.

– Ohhoh, siinä tulikin kova ajatus, A-talkia juontanut Sakari Sirkkanen totesi Penttilän puheenvuoron jälkeen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Niinistö: Eduskuntaa kuultuaan Suomi hakee Nato-jäsenyyttä 3:08
Näillä sanoilla presidentti Sauli Niinistö ilmoitti Suomen hakevan Nato-jäsenyyttä – katso video!

Miltä tarkka ennustus tuntuu Penttilästä nyt?

Nyt, noin puoli vuotta myöhemmin, Penttilä ei pullistele häkellyttävän tarkalla ennustuksellaan – tunnelma on oikeastaan juuri päinvastainen.

– Sattui menemään oikein, mutta olen surullinen siitä, että olin oikeassa, Penttilä toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Vaikka maailman turvallisuuspoliittista ympäristöä järisyttänyt tilanne on Penttilästä surullista, hänen mukaansa Suomen kannalta kaikki on kuitenkin kääntynyt parhain päin.

– Tämä asia on hoidettu hienosti. Ensin kansa antoi ikään kuin ohjeen, että valtiojohdon on tämä hoidettava, ja valtiojohto on sen hienosti hoitanut. Siihen olen erittäin tyytyväinen, Penttilä muotoilee.

"Ikään kuin viimeinen sinetti pannaan sen päälle"

MTV Uutiset Liven haastattelussa Penttilä peilaa historiallista Nato-päätöstä historian muihin merkittäviin merkkipaaluihin. 

– Tämä on historiallinen päivä. Kyllä tämä vertautuu 1990-luvun alun tapahtumiin. Silloin lähdettiin pois YYA-sopimuksesta ja rauhansopimuksen sotilaalliset artiklat kumottiin ja lähdettiin kohti länttä, hän kertaa.

– Tämä on siinä mielessä eri asia, kun enää ei linjata uudelleen. Tuolloin mentiin Moskovasta Brysseliin, nyt tämä länsisuuntaus vaan vahvistuu ja ikään kuin viimeinen sinetti pannaan sen päälle. 

Miten Suomi ja suomalaiset ovat henkisesti kasvaneet kevään aikana Suomen otettua historiallisia askelia kohti Natoa? Katso Risto E. j. Penttilän haastattelu kokonaisuudessaan jutun alussa olevalta videolta! 

Katso koko erikoislähetys: Suomi hakee Naton jäsenyyttä, mitä se tarkoittaa ja mitä seuraavaksi tapahtuu? 1:56:21
Katso koko erikoislähetys: Suomi hakee Naton jäsenyyttä, mitä se tarkoittaa ja mitä seuraavaksi tapahtuu?

Lue myös:

    Uusimmat