Venäjän medioissa alkoi tuttu puhe ydinaseista Suomen rajalle – Kreml pyrkii levittämään pelkoa, mutta ei ymmärrä, että lännen suhtautuminen siihen on muuttunut täysin

Venäjä haluaakin levittää pelkoa, mutta yhtä asiaa se ei ymmärtänyt hyökkäyksessä Ukrainaan 1:18
Näin entinen Moskovan-suurlähettiläs kommentoi Kremlin yrityksiä levittää pelkoa: "Ylitti kynnyksen"

Suomen entisen Moskovan-suurlähettilään Hannu Himasen mukaan Venäjän reaktiot ovat olleet tähän mennessä odotettuja ja kohtuullisen lieviä, eikä sen pelotteluilla ole enää Kremlin toivomaa lopputulosta.

Tähän mennessä on nähty muun muassa ilmatilaloukkauksia ja kyberhyökkäyksiä. Kreml on useaan otteeseen varoittanut Suomea Nato-jäsenyyden "olevan virhe" ja vahingoittavan Suomen ja Venäjän välisiä suhteita.

Maanantaina Venäjän varaulkoministeri liittyi niiden venäläiskommentoijien joukkoon, joiden mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydellä olisi kauaskantoisia seurauksia.

Viikonloppuna Venäjän valtion kontrolloimalla Ykköskanavalla toisteltiin jo ennestään tuttua puhetta siitä, miten Venäjä aikoo lisätä joukkoja ja sen olisi jopa "pakko" sijoittaa ydinaseita Suomen rajan lähelle.

– Nämä ovat itseasiassa kaikki jo olemassa olevia asioita. Venäjällä on hyvin paljon joukkoja aika lähellä Suomea, Himanen sanoo.

Venäjän joukkojen lisääminen täysin odotettavaa

Venäjä saattaa lisätä joukkoja ja harjoituksia rajan läheisyydessä, mutta se olisi täysin odotettava reaktio.

– Eivät ne vakavalla tavalla uhkaa Suomen turvallisuutta.

Himasen mukaan Kreml varmasti ymmärtää, millaista pelkoa sen julma hyökkäys aiheuttaa muissa maissa. Se on sen tarkoituskin.

– Mutta se mitä he eivät todennäköisesti täysimittaisesti ymmärrä, että tämä Ukrainaan hyökkääminen ylitti kynnyksen täysin eri mitassa kuin esimerkiksi vuonna 2014 Venäjän vallatessa Krimin niemimaan.

– Nyt Venäjä on hylkiö, eikä sen aiheuttama pelko johda vetäytyviin reaktioihin vaan on yhdistänyt lännen.

"Piste iin päälle"

Kaikista tulevista reaktioista on vaikea tietää varmasti, varsinkin kun kyseessä on Venäjän kaltainen vaikeasti ennakoitava maa.

– Venäjä on tietenkin harmissaan tästä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä. He tuskin ajattelivat tätä asiaa lainkaan, kun käynnistivät hyökkäyksen Ukrainaan.

– Tämä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on ikään kuin piste iin päälle näiden kaikkien epäonnistumisten ja huonojen päätösten ketjussa, jotka ovat johtaneet Venäjän siihen tilanteeseen, missä se nyt on.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi sunnuntaina, että pitää Venäjän sotilaallisia vastatoimia Suomen päätökselle tällä hetkellä epätodennäköisenä. Samoilla linjoilla on myös Himanen.

– Meidän sotilaamme tietävät kyllä täsmälleen missä mennään ja mitä rajan takana tapahtuu.

”Euroopalla ei ole varaa siihen, että Venäjä voittaa” – Katso entisen suurlähettilään Hannu Himasen haastattelu kokonaisuudessaan:

Suomi ja Ruotsi Natoon – mitä Venäjä tekee? 9:41

Lue myös:

    Uusimmat