Näin Suomen valtionjohto kuvaili historiallista päätöstä hakea Nato-jäsenyyttä: "Ei koskaan enää yksin"

Suomi hakee Nato-jäsenyyttä: Katso koko Niinistön ja Marinin tiedotustilaisuus 43:03
Suomi hakee Nato-jäsenyyttä: Katso koko Niinistön ja Marinin tiedotustilaisuus

Pääministeri Sanna Marinin mukaan päätös hakea Nato-jäsenyyttä tehtiin, jotta Suomi ei joutuisi enää koskaan sotaan.

Suomen valtionjohto päätti tänään, että Suomi hakee sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Päätöksen tekivät tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-UTVA).

Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvailivat tiedotustilaisuudessa päivää historialliseksi.

– Uusi aikakausi aukeaa. Turvallisuus ei ole nollasummapeliä. Kun Suomen turvallisuus kasvaa, se ei ole keneltäkään pois. Kokonaisturvallisuus kasvaa, Niinistö kuvaili.

Myös Marin kuvaili päätöstä historialliseksi. Marinin mukaan päätös hakea Nato-jäsenyyttä tehtiin, jotta Suomi ei joutuisi sotaan enää koskaan.

– Olemme olleet sodassa Venäjän kanssa ja emme halua sellaista tulevaisuutta itsellemme tai lapsillemme. Teimme päätöksen, jotta Suomessa ei enää ikinä olisi sotaa. Tämä on teko rauhan puolesta.

– Emme enää voi luottaa siihen, että omillamme tulevaisuutemme Venäjän naapurina olisi turvallinen. Kaikki muuttui, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

"Ei enää koskaan yksin"

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Suomi oli nyt riittävän valmis tekemään Nato-päätöksen.

– Kevättalven aikana on käyty lukuisia keskusteluja Nato-maiden päättäjien kanssa. On tunnusteltu maaperää, haettu tukea, ystäviä ja turvaakin, jotta edellytykset päätöksenteolle olisivat olemassa. Nyt ne ovat olemassa.

– Kun jäsenyytemme hyväksymisprosessi tulevina kuukausina saatetaan pätöksen, lausahdus "ei koskaan enää yksin" saa niin vahvan selkänojan kuin tässä maailman ajassa on mahdollista. Tämä selkänoja on Naton viidennen artiklan mukaiset turvatakuut, Kaikkonen sanoi viitaten edesmenneen jalkaväenkenraalin Adolf Ehrnroothin lausahdukseen.

Kaikkonen sanoi pitävänsä tärkeänä, että Suomen Nato-päätöksellä on suomalaisten enemmistön vankka tuki.

– Aika harvassa asiassa suomalaiset taitavat olla yhtä yksituumaisia kuin siinä, että meidän on nyt aika ottaa askel Naton jäseneksi.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan kuluva kevät on ollut Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa poikkeuksellinen. 

– Olemme todistaneet sitä, että Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri ja -mekanismit eivät ole kyenneet estämän sotaa Euroopassa. Tästä olemme joutuneet vetämään omat johtopäätöksenmme. Suomen Nato-jäsenyys on tietysti suuri askel turvallisuuden ja puolustuksemme suunnittelussa, mutta muuten ulkopolitiikkamme säilyy entisenlaisena. 

Tänään hallitus antaa eduskunnalle uuden Nato-selonteon, jossa esitetään Nato-jäsenyyden hakemista. Selonteon käsittely eduskunnassa alkaa maanantain lähetekeskustelussa. Eduskunta voi nopeimmillaan käsitellä asian jo maanantaina, mutta aikataulu riippuu muun muassa siitä, kuinka paljon kansanedustajat haluavat pitää puheenvuoroja. 

Lue myös:

    Uusimmat