Ravintolaruoan syöminen päivittäin yhdistettiin yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa suurempaan kuolleisuuteen.
Hyvin säännöllinen ravintolaruoan syöminen ei ole hyväksi terveydelle, esittää Journal of Academy of Nutrition and Dietetics -julkaisussa ilmestynyt tutkimus.
Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 35 000 yhdysvaltalaista aikuista, jotka kertoivat syömistottumuksistaan ja ulkona syömisen yleisyydestä kyselylomakkeella.
15 vuoden seurannan aikana lähes 2800 osallistujaa kuoli. Noin 40 prosenttia kuolemista johtui sydän- ja verisuonitaudeista tai syövästä. Otettuaan huomioon muut kuolleisuuteen vaikuttavat tekijät – kuten iän, sukupuolen, sosioekonomisen taustan sekä painoindeksin – runsaan ulkona syömisen huomattiin olevan yhteydessä suurempaan kuolleisuuteen.
Kahdesti tai useammin päivässä ulkona syövät kuolivat todennäköisemmin mihin tahansa syyhyn, sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään kuin harvemmin kuin kerran viikossa ulkona syövät.
Lue myös: Suuri osa suomalaisista ylittää riskirajan: Yllättävän pieni määrä ruokavaliossa voi sairastuttaa vakavaan syöpään – tällaisia ovat oireet
Ravintolaruoka sisältää paljon energiaa, rasvaa ja suolaa
Tiedotteessa tutkijat huomauttavat, että vaikka osassa ravintoloista tarjotaan korkealaatuista ruokaa, monesti ravintoloissa ja etenkin pikaruokaravintoloissa syödään epäterveellisemmin kuin kotona. Myös annoskoot ovat isompia.