9 virhettä, jotka moni tekee yrittäessään syödä terveellisesti

salaatti
Terveellinen ruokavalio sisältää kaikkea kohtuullisesti. Shutterstock

Terveelliseksi tarkoitettu ruokavalio voi mennä helposti pieleen.

Oletko päättänyt alkaa syödä terveellisesti? Samalla aloitat ehkä kuntosalilla käymisen ja lenkkeilyn? Ajatuksen tasolla hyvät ideat voivat mennä kuitenkin monessa kohtaa pieleen. Insider-sivusto listasi 9 virhettä, joita moni saattaa tehdä huomaamattaan yrittäessään syödä terveellisesti.

1. Luotat liikaa mainoslauseisiin

Aloittaessa painonpudotuksen tulee helposti valittua ruokakaupoissa tuotteitta, joissa lukee ”rasvaton” tai ”vähäkalorinen”. Nämä saattavat tavallisen kuluttajan korvaan kuulostaa houkuttelevilta, mutta näissäkin on usein kääntöpuolensa. Yrityksen vähentäessä tuotteen rasva- ja kaloripitoisuutta usein tilalle tulee enemmän suolaa, sokeria tai lisäaineita.

2. Syöt liikaa, koska jokin on terveellistä

Unohdat maltin syödessäsi, koska ajattelet ruoan olevan terveellistä. Vaikka avokado sisältääkin runsaasti hyviä rasvahappoja, niin kohtuus kaikessa! Myöskään terveellisiä ruoka-aineita ei kannata syödä suunnattomia määriä, sillä niistäkin kertyy sokereita, tärkkelystä ja kaloreita.

3. Olet liian ankara itsellesi

Myöskään liian ankarat dieetit eivät ole hyväksi keholle. Jos et anna keholle tarpeeksi kaloreita, hidastat edistymistäsi painonpudotuksessa. Kehon saadessa liian vähän polttoainetta, eli ravintoa, myös aineenvaihdunta hidastuu. Liian nälkäisenä ei jaksa myöskään ajatella terveellisesti eikä liikkua. Huolehdi siis riittävästä energiansaannista.

4. Ajattelet hiilihydraatit kokonaan pahoina

Painonhallinnassakaan ei tarvitse jättää kaikkia hiilihydraatteja pois. Hiilihydraatteja löytyy monista ruoka-aineista jogurtista papuihin, eikä niitä tarvitse vältellä kokonaan. Tärkeintä on kiinnittää huomiota hiilihydraattien laatuun. Valitse täysjyvätuotteita käsiteltyjen vaaleiden viljojen sijaan. Hiilihydraatit ovat yksi kehon tärkeimmistä energianlähteistä.

5. Jätät aamupalan syömättä

Osa ihmisistä jättää aamupalan syömättä, koska luulevat sen auttavan painonpudotuksessa. Tämä on kuitenkin turha luulo! Ohion yliopistossa tehdyssä tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että aterioiden jättäminen välistä lisää vatsan alueen lihavuutta. Aamupala on päivän ensimmäinen ateria ja siksi se onkin niin tärkeä. Aamupala auttaa ruoansulatustasi käynnistymään ja toimimaan hyvin koko päivän.

6. Kiinnität huomiota vain kalorien määrään

Kaloreiden laskeminen on hyvä keino tarkkailla ruokavaliotansa. Se ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan pitää kiinnittää huomiota myös kaloreiden laatuun. Kehon pitää saada ruokia, jotka ovat ravintorikkaita ja täyttäviä. Erityisesti silloin, jos harrastat paljon liikuntaa. On eri asia syödä 1500 kalorin edestä sipsejä ja keksejä, kuin syödä sama määrä ravitsevia jalostamattomia elintarvikkeita.

7. Hylkäät kaikki epäterveelliset herkut

Monesti, jos kieltää itseltä kokonaan herkut, niihin tuleekin pakkomielle. Asettaessasi itsellesi liian tarkat säännöt saatat pilata oman onnistumisesi. Tällaiset pakkomielteet saattavat helposti johtaa liialliseen syöpöttelyyn ja sitä kautta syyllisyyden tunteeseen. Hyvä vinkki on noudattaa 80/20-sääntöä. Eli 80 prosentin ruokavaliosta ollessa terveellistä voi 20 prosenttia olla jotain vähemmän terveellistä.

8. Jätät huomioimatta juomien sisältämät kalorit

Saatat muistaa laskea jokaisen suupalan, mutta muistatko, että myös juomat sisältävät kaloreita? Myös juomiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne sisältävät monesti runsaasti kaloreita. Veden lisäksi päivän aikana tulee nautittua usein esimerkiksi kahvia, teetä tai mehua. Erityisesti alkoholijuomat sisältävät suuret määrät kaloreita. Pienillä muutoksilla voit vähentää jopa satoja kilokaloreita päivässä omasta ruokavaliosta.

9. Syöt liikaa proteiineja

Proteiini on toki tärkeä osa ruokavaliota, mutta sitäkään ei kannata syödä liian suuria määriä. Ylimääräinen proteiini voi aiheuttaa painonnousua. Keho käyttää vain niin paljon proteiinia kuin se pystyy käsittelemään. Loput muuttuu rasvaksi. Proteiinia tulisi saada noin 0,8 grammaa per jokainen kilogramma kehon painostasi, jos haluat säilyttää lihasmassasi. Yleinen hyvä sääntö on syödä kaikkea kohtuullisesti!

Lähde: Insider

***


Päivitys 5.12. klo 8:28: Artikkeliin korjattu tieto proteiinin saantisuosituksesta. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.