Lääkäri lopetti turhina pitämiensä pesuaineiden käytön viisi vuotta sitten: "Haisen ihmiseltä"

Neljä naista lopetti hiusten pesemisen – tällainen oli lopputulos 1:12
Neljä naista lopetti sampoon käyttämisen – katso, miltä hiukset näyttävät neljän viikon pesemättömyyden jälkeen.

Lääkäritaustainen Atlantic-lehden toimittaja lopetti viitisen vuotta sitten kaikkien muiden hygieniatuotteiden paitsi käsisaippuan käytön. New York Postille antamassaan haastattelussa mies kertoo, ettei hän silti haise pahalle.

Aiemmin ehkäisevään lääketieteeseen erikoistunut amerikkalainen lääkäri James Hamblin kävi suihkussa kerran tai kaksi päivässä aina pesuaineita käyttäen. Nyt mies ei ole vuosiin käyttänyt sampoota, hoitoainetta, deodoranttia, kuorinta-aineita tai muita pesuaineita kuin käsisaippuaa. Hikoiltuaan Hamblin yksinkertaisesti huuhtelee itsensä vedellä.

– Jos jätät suihkun väliin yhtenä päivänä, et näytä rasvaiselta tai haise sipulilta. Minusta ei lähde vastenmielistä hajua, enkä näytä erityisen rasvaiselta, Hamblin sanoo New York Postille kokemuksiinsa vedoten.

– Haisen ihmiseltä.

Liika peseytyminen voi aiheuttaa iho-ongelmia

Pesuaineettomuus on seurausta Hamblinin itsetarkastelusta, joka sai alkunsa, kun hän muutti pieneen asuntoon. Puuttuvien neliöiden vuoksi Hamblin päätti vähentää sellaisten tavaroiden määrää, joita hän ei kokenut tarvitsevansa.

Hamblin näki, että monet pesuaineet ovat turhia. Shampoo poistaa hiuksista rasvaa, joka sitten korvataan hoitoaineella. Iholla elävien bakteerien puunaaminen puolestaan häiritsee ihon mikrobiomia ja voi johtaa terveysongelmiin, Hamblin väittää. Väite ei ole täysin tuulesta temmattu, sillä liika peseminen todella poistaa iholta rasvoja ja bakteereja, joita iho tarvitsee pysyäkseen terveenä.

Terveessä ihossa on tuhansia bakteereja, sieniä ja viruksia, joista suurin osa ei ole ihmiselle haitallisia, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS verkkosivuillaan. Päinvastoin niiden tehtävänä on rajoittaa taudinaiheuttajabakteerien kasvua. Terveyttä edistävien mikrobien runsaus ja tasapaino voi Nature Communications -tiedelehdessä vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan auttaa tulehduksellisten ihosairauksien, kuten atooppisen ihottuman ja psoriaasiksen, hoidossa.

Ja vaikka ihminen ei kärsisi ihosairaudesta, voi jatkuva pesuaineiden käyttö kuivattaa ihoa. Suihkukertoja kannattaakin vähentää, mikäli huomaa ihon kuivuvan tai olevan ärsyyntynyt.

Ihon pöpöillä voi olla muitakin hyötyjä. Vuonna 2018 ilmestyneessä yhdysvaltalaisessa hiiritutkimuksessa huomattiin, että iholla luonnostaan elävän Staphylococcus epidermidis -bakteerin eräs kanta estää soluja kehittymästä syöpäsoluiksi.

Peseytymättömyys voi toki myös kostautua. Useita viikkoja jatkunut suihkulakko tekee ihosta alttiimman infektioille, ITV-kanavan haastattelema brittiläinen ihotautilääkäri Zainab Laftah toteaa.

Muista käsienpesu

"Clean: The New Science of Skin” -kirjan pesuaineettomuudesta kirjoittaneen Hamblinin mukaan kaikkien ei täydy luopua peseytymisestä, mutta hän suosittelee kyseenalaistamaan pesurituaalien tarpeellisuuden. Joka päivä ei välttämättä täydy käydä suihkussa.

Varsinkaan koronapandemian aikana ei kuitenkaan kannata unohtaa huolellista käsienpesua vedellä ja saippualla.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat