Kuinka suosittu on juuri sinun nimesi? Katso!

Useat etunimet kulkevat suvussa, jos eivät kutsumanimenä, niin ainakin toisena tai kolmantena. Väestörekisterikeskuksen tilastoista selviää, että vanhat nimet ovat taas muodissa.

Vuonna 2010 syntyneitä tytöistä 2 224 sai nimekseen Maria ja pojista 1 853 nimettiin Juhaniksi. Nämä olivat vuoden suosituimmat nimet kaikista annetuista nimistä.

Etunimet näyttävät kulkeutuvan sitkeästi sukupolvelta toiselle. Maria oli suosituin etunimi jo 1800-luvun lopussa. Se menetti johtopaikkansa vuosina 1930–1979 Annikille, Marjatalle, Annelille, Helenalle ja Johannalle, mutta 80-luvun alusta se on ollut ykkösenä.

Juhani on ollut suosituin miehen nimi vuodesta 1940 asti. Sitä ennen kärjessä olivat hyvin samantyyppiset nimet Juho ja Johannes.

– Maria ja Juhani ovat kristinuskoon liittyvää nimistöä. Ne ovat pysyneet suosiossa satoja vuosia, Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen erikoistutkija Sirkka Paikkala toteaa.

Myös ruotsinkielisistä nimistä suosituin oli Maria (197). Pojista suurin osa sai nimekseen Alexander (138).

Katso täältä nimesi yleisyys!

Vuonna 2010 oli suosittua antaa lapsille vanhahtavia nimiä. Suosituimmat suomenkieliset ensimmäiset etunimet tytöille olivat Emma, Aino, Venla, Aada ja Ella. Poikien listan kärjessä olivat Elias, Onni, Eetu, Veeti ja Aleksi.

Ruotsinkielisistä kutsumanimistä suosituimpia olivat Amanda, Elin, Ida, Ella ja Wilma. Pojille suositut ensimmäiset nimet olivat Oliver, William, Elias, Emil ja Anton.

– Kun lapsille annetaan nykyään useampia nimiä, pidemmät nimet jätetään yleensä jälkimmäisiksi. Ensimmäiseksi ja kutsumanimeksi halutaan usein antaa napakka kaksitavuinen nimi, Paikkala arvelee.

Väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta voit tarkistaa, kuinka paljon sinulla on kaimoja.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat