Kuinka hyvin erilaiset kasvomaskit todella suojaavat? Yskivä robottipää paljastaa suojaimien heikkoudet – katso testi!

MTV Uutiset testasi VTT:n puhdasilmalaboratoriossa, miten virus leviää ilmaan yskiessä.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n, Tampereen yliopiston ja THL:n yhteisessä hankkeessa rakennettiin yskivä robottipää, jonka avulla pystytään simuloimaan aidon yskäisyn voimaa.

MTV Uutisten simulaatiossa älykäs robottipää yski savua, sillä sen havainnoiminen on kameralle huomattavasti helpompaa.

Katso videolta, kuinka eri maskit päästävät yskäisyn lävitseen!

Testissä kolme erilaista maskityyppiä

VTT:n erikoistutkija Jani Hakalan mukaan robottipään pystyy säätämään yskimään täysin samalla voimalla kerta toisensa jälkeen, joten viruksen leviämistä ilmaan voidaan tutkia tarkasti.

– Robotti yskii kuin oikea ihminen. Se on säädettävissä, joten yskäisyn nopeus ja voimakkuus pystytään säätämään niin, että se vastaa oikeaa tilannetta, kertoo Hakala.

Testissä kokeiltiin kolmen erilaisen maskin eroavaisuuksia: kangasmaski eli kansanmaski, kirurginen maski sekä FFP2-luokituksen hengityssuojain.

Jos ihminen haluaa käyttää tuplamaskia, silloin Hakala suosittelee, että kangasmaskia käytetään tiivistämään esimerkiksi kirurgisen maskin istuvuutta poskilla ja nenänvarren kohdalla.

– Siinä kannattaa ottaa huomioon, että kangasmaskin kannattaa olla harva, koska se ei itsessään suojaa. Sen tarkoitus on vain tiivistää, sanoo Hakala.

Lue myös:

    Uusimmat