"Kuin avaruusolio" – supertähtien ylistämä 18-vuotias lupaus on vaarassa käynnistää ennennäkemättömän ruman kilpailun viimeisestä sijasta

18-vuotias Victor Wembanyama hämmästyttää – tästä 220-senttisestä koripalloilijasta kohisee koko NBA 1:04
18-vuotias Victor Wembanyama on saanut koko NBA:n sekaisin taidoillaan ja lahjakkuudellaan.

18-vuotias ja 220-senttinen ranskalaislupaus Victor Wembanyama on yksi kovimmista koripallolahjakkuuksista pitkään aikaan. Supertähtienkin hehkuttama nuorukainen on saamassa koko NBA:n sekaisin.

Pääkuvan video: 18-vuotias Victor Wembanyama on saanut koko NBA:n sekaisin taidoillaan ja lahjakkuudellaan.

Wembanyama on pelaaja, josta puhuvat NBA-piireissä tällä hetkellä kaikki. 220-senttistä huippulahjakkuutta pidetään ensi kesän NBA-draftin kirkkaana ykkösvarauksena ja kovimpana koripallolupauksena sitten supertähti LeBron Jamesin.

Ranskalaista Metropolitans 92 -seuraa edustava timantti nousi tällä viikolla jälleen otsikoihin, kun hän on esiintynyt edukseen G League Ignitea vastaan pelatuissa näytösotteluissa. Perjantain vastaisena yönä Wembanyama takoi 36 pistettä, 11 levypalloa, neljä syöttöä ja neljä torjuntaa.

Wembanyama on lupaus, joka on saanut koripallomaailman sekaisin. NBA-piireissä pelätään, että useampi joukkue aikoo tulevalla kaudella pelata tahallaan huonosti parantaakseen mahdollisuuksiaan ensi kesän ykkösvarausta ajatellen.

NBA:ssa tällaisista tapauksista käytetään termiä tanking. Pelko ilmiön näkymisestä tulevalla kaudella on suuri.

– Tiedän, että monet NBA-seurat kuolaavat ajatuksesta, että he voisivat mahdollisesti saada hänet draft-arvontamme kautta. Heidän kaikkien pitää silti pelata kovaa tulevalla kaudella, NBA:n komissaari Adam Silver toteaa New York Postin mukaan.

– Victor vääristää koripallotodellisuutta. Tanking- ja siirtomarkkinat tulevat todella muuttumaan tuollaisen esityksen jälkeen. Tuntuu, että tuo käynnistää sarjan hännillä sellaisen kisan, jollaista emme ole ikinä nähneet, erään NBA-seuran GM toteaa ESPN:lle.

"Minä en haluaisi ikinä hävitä"

Yksi sarjan tyvipäähän povatuista joukkueista on useammasta tähdestään luopunut Utah Jazz, suomalaistähti Lauri Markkasen uusi seura. 

NBA on jopa lähestynyt Wembanyaman agentti Bouna Ndiayea sen toivossa, että huima ranskalaislupaus pidettäisiin poissa valokeilasta NBA-draftiin asti.

– NBA-ihmiset pyytävät minua sulkemaan hänet pois, mutta emme aio tehdä niin. Hän ei ikinä suostuisi siihen. Hän haluaa kilpailla ja tulla paremmaksi. Victorilla koripallo tulee ensin, kaikki muu vasta sen jälkeen, Ndiaye painottaa.

Wembanyama ei itse pidä tanking-ilmiöstä.

– Sana ja koko merkitys sanan takana on tavallaan outo. Henkilökohtaisesti minä en haluaisi ikinä hävitä. Yritän kuitenkin pitää kaiken ulkopuolella. Se kuitenkin vaikuttaa siihen, mihin minä päädyn. Minä voin vain keskittyä itseeni, Wembanyama pohtii.

Supertähdet ylistävät kuorossa

Wembanyaman esitykset ovat keränneet myös NBA-supertähtien huomion. Maailman parhaimpien pelaajien joukkoon lukeutuvat Kevin Durant, Stephen Curry ja LeBron James ylistävät Wembanyaman taitoja.

– Hän on kuin NBA 2K -videopelissä luotu pelaaja. Jokainen pelintekijä haluaisi olla yli 210-senttinen, joka haiskahtaa huijauskoodeilta. Hän on hieno lahjakkuus. Sitä oli hieno katsoa, Steph Curry naurahtaa NBC Sportsin videolla.

Myös Durant on seurannut Wembanyaman otteita ilo silmällä.

– Kuinka hänet voisi missata? Hänen lahjakkuutensa ja taitonsa saavat hymyn huulillesi, jos pelaat koripalloa. Koripallon kehitys on vienyt meidät niin pitkälle, että meillä on 220-senttisiä pelaajia, jotka pystyvät tekemään kaikkea kentällä. Hän inspiroi monia, Durant hehkuttaa SNY:n videolla.

– Liiga tulee olemaan todella vaikeuksissa, kun hän tulee. Haluan nähdä, millainen hänestä tulee. Kaikki ovat innoissaan hänen saapumisestaan.

LeBron James: Hän on kuin avaruusolio

Wembanyaman ympärillä pyörivä hehkutus on vertaansa vailla. Edellisen kerran vastaavanlaisen mediahuomion ennen NBA-varaustilaisuutta on saanut Los Angeles Lakersin supertähti ja lajin historian parhaimpien pelaajien joukkoon lukeutuva LeBron James.

– Hän on kuin 223-senttinen Kevin Durant, joka blokkaa heittoja. Eikä hän ole vielä lähelläkään sitä, kuinka hyvä hänestä tulee. Hänestä tulee hehkutetuin pelaaja sitten LeBron Jamesin, eräs NBA-GM toteaa ESPN:lle.

LeBron James on käynyt läpi lukioikäisenä vastaavanlaisen myllyn, joka Wembanyamia vielä odottaa. Sillä erolla tosin, että sosiaalista mediaa ei ollut vielä olemassakaan. James on siitä hyvin kiitollinen.

– Luojan kiitos silloin ei ollut sosiaalista mediaa. Siinä kaikki, mitä voin sanoa. En voi kuvitella, kuinka erilaista elämäni olisi ollut. Olen iloinen, että ei ollut sosiaalista mediaa, ja että olin pikkukaupungista. Se piti minut tavallaan bunkkerissa ja keskittyneenä käsillä olevaan tavoitteeseeni, James summaa.

37-vuotias supertähti ei kuitenkaan voi olla ylistämättä nuorta Wembanyamaa. James korostaa, että ranskalainen on kaikin tavoin poikkeuksellinen lahjakkuus.

– Monia lupauksia on kutsuttu viime vuosina yksisarvisiksi, mutta hän on kuin avaruusolio. Kukaan ei ole ennen nähnyt ketään yhtä pitkää, mutta niin sulavaliikkeistä kaveria kuin hän. Hän on selvästi sukupolvien lahjakkuus. Toivottavasti hän pysyy terveenä. Se on kaikista tärkeintä.

Vaikka mediamylly ja hehkutus Wembanyaman ympärillä on hurjaa, suhtautuu hän itse asiaan tyynesti ja kypsästi. Wembanyama on otettu supertähdiltä saamistaan kehuista, mutta ei anna vuolaiden kommenttien nousta hattuun.

– On tietysti kunnia nähdä heidän puhuvan minusta tuohon tapaan. Se ei kuitenkaan muuta mitään. Se on siistiä, mutta en ole kuitenkaan tehnyt vielä mitään. En ole pelannut peliäkään NBA:ssa eikä minua ole vielä varattu. Minun on keskityttävä tavoitteisiini, Wembanyama summaa.

Lue myös:

    Uusimmat