Mainos

Koulusurmaa suunnittelevia poliisin tutkinnassa jopa kymmeniä vuosittain – "Jokainen tapaus on liikaa, jos se pääsee tapahtumaan"

51:22

Kauhajoen kouluampumisesta tulee 23.9.2018 kuluneeksi 10 vuotta. MTV Uutisten erikoislähetyksessä rikostoimittajat Pekka Lehtinen ja Jarkko Sipilä kertoivat, miten poliisi on onnistunut ennalta-ehkäisemään vastaavia tapauksia Jokelan ja Kauhajoen tapausten jälkeen.

Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisten jälkeen Keskusrikospoliisissa (KRP) kehitettiin toimintamalleja, joilla poliisi voisi ennaltaehkäistä vastaavia, vakavia väkivallantekoja.

KRP:ssä perustettiin vuonna 2016 Uhkat-toiminto, jonka erityistehtävä on on joukkosurmatyyppisten väkivallantekojen ja niiden suunnittelemisen paljastaminen. Ryhmä toimii jatkuvassa yhteistyössä paikallisten poliisilaitosten ja Suojelupoliisin kanssa.

Katso yllä olevalta videolta MTV Uutisten erikoislähetys 10 vuotta sitten tapahtuneesta Kauhajoen kouluampumisesta.

MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoi lähetyksessä KRP:n Uhkat-toiminnon tuoreimmista luvuista.

– Vuosittain sellaisia vakavia, kohdennettun väkivallan tapauksia tulee Suomessa ilmi noin 300–400, Lehtinen kertoi lähetyksessä.

Näissä tapauksissa KRP ja poliisi ovat puuttuneet sellaiseen toimintaan, jossa epäilty on suunnittellut esimerkiksi työyhteisöön kohdistuvaa väkivaltaa tai perhesurmaa.

Lehtinen selventää, että lievempiä uhkauksia, kuten nettiin kirjoitettuja, tutkitaan todennäköisesti huomattavasti enemmän, mutta luku 300–400 sisältää tapaukset, joissa uhka otetaan vakavasti.

Kymmeniä kouluun kohdistuvia vakavia uhkauksia

Arviolta 10–20 prosenttia näistä tapauksista on kouluun suunniteltuja iskuja. Se tarkoittaa, että vuosittain poliisi tutkii kymmeniä tapauksia, joissa on syytä epäillä vakavaa kouluun tehtävää väkivallan teon suunnittelua.

– Sitä, kuinka konkreettisella tasolla ne (suunnitelmat) sitten on, ei voi aina tietääkään, mutta näihin henkilöihin KRP ja paikallispoliisi pyrkivät puuttumaan ennalta-estävästi, Lehtinen kertoi MTV Uutisten erikoislähetyksessä.

KRP:n tiedusteluosaston päällikkö Sanna Palo kertoi vuonna 2016 MTV Uutisextran haastattelussa, että tuolloinkin puhuttiin kymmenistä uhkatilanteista.

– Parisenkymmentä tapausta on arvioitu vaaralliseksi ja huomattavan vaaralliseksi saman verran. Ne on onneksi pystytty ennalta estämään ja puuttumaan varhaisessa vaiheessa, kun on saatu ensimmäinen vihje henkilöstä, joka fantasioi joukkosurman tekemisestä. Jokainen tapaus on liikaa, jos se pääsee tapahtumaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.