KRP:n tiedustelupomo MTV:lle: Tänä vuonna estetty kymmeniä vakavia väkivallantekoja – mukana kymmenkunta massamurhaa

10:53

Keskusrikospoliisi on alkuvuonna onnistunut estämään ennalta Suomessa kymmeniä vaaralliseksi tai huomattavan vaaralliseksi arvioituja väkivallantekoja. Potentiaalisia väkivaltasuunnitelmia on ollut muun muassa massamurhista.

– Koulusurmaa suunnittelevia tai sellaisella uhkaavia on ollut parikymmentä, muita yksittäisiä väkivallantekoja saman verran ja lisäksi erilaisia massamurhia suunnittelevia kymmenisen tapausta, KRP:n tiedusteluosaston päällikkö Sanna Palo sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Tapaukset ovat olleet ympäri Suomea.

Palon mukaan KRP:ssä on lähdetty määrätietoisesti torjumaan joukkosurmia ihannoivien ja suunnittelevien henkilöiden aikeet.

KRP:hen tänä vuonna perustetun uhka-arviotoiminnon tavoitteena on kohdennetun väkivallan ennalta estäminen, paljastaminen ja niihin liittyvien uhkatasojen arviointi. Paikallispoliisi on mukana toiminnassa.

Suurimassa osassa alkuvuoden vakavista tilanteista poliisi on arvioinut vaaran todellisuuden varsin korkeaksi.

– Parisenkymmentä tapausta on arvioitu vaaralliseksi ja huomattavan vaaralliseksi saman verran. Ne on onneksi pystytty ennalta estämään ja puuttumaan varhaisessa vaiheessa, kun on saatu ensimmäinen vihje henkilöstä, joka fantasioi joukkosurman tekemisestä. Jokainen tapaus on liikaa, jos se pääsee tapahtumaan.

Palon mukaan tiedustelun seurannassa olevaan joukkosurmaa suunnittelevien verkostoon kuuluu kymmeniä henkilöitä. He keskustelevat muun muassa internetissä.

– Ydinporukassa heitä on kourallinen. Muut ovat sisäpiirissä eri kehillä, Palo kertoo.

Verkostossa toimivat ihannoivat aikaisempia joukkosurmien tekijöitä ja kulkevat pitkää polkua prosessissa, jossa valmistaudutaan joukkosurman tekemiseen.

– Joidenkin osalta se menee niin pitkälle, että ryhdytään konkreettisemmin esimerkiksi käymään näillä joukkosurma- ja kouluampumispaikoilla tutustumassa ihannoivaan sävyyn ja pohditaan, miten itse toteuttaisi teon. Hankitaan ase ja koulutusta sen käyttämiseen ja käydään keskustelemassa aikaisempien koulusurmien tekijöille heidän haudoillaan. Tämäntyyppistä henkistä valmistautumista, Palo kertoo.

MTV Uutisextra MTV3-kanavalla joka lauantai kello 19.10. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja